Hogyan kapok GYED-et így? (tudásbázis)
Itt találtam az utolsó felsorolási pont, ami megválaszolja a kérdésedet, de! a minimálbér évről-évre emelkedik!
OEP lerázott engem is, konkrét dátumokat kérnek, hogy mikor fog megszületni, blabla, és leráznak - gyakorlatilag.
Kisgyerekkel pedig személyes ügyintézés gyakorlatilag lehetetlen:(.
Van egy ilyen kivételnek a kivétele (legalábbis tavasszal még volt... hogy változott-e a törvény? ki tudja) - szóval aki gyesről megy szülni, annak az előző bérét veszik alapul, ha az magasabb, mint a minimálbér kétszerese, akkor a minimálbér kétszeresét a tgyás kiszámításánál. És nyilván ez már adja, hogy mennyi lesz a gyed. Amennyiben magasabb bruttó béren voltál bejelentve, mint a minimálbér kétszerese, úgy kevesebb lesz a tgyás-d, és nem kapod majd a maximum gyedet, ellenben, ha marad ez a kormány, a két gyerekre már magasabb adókedvezmény, és még egy családi pótlék is járni fog.
Tehát az első nem igaz, amit - sajnos!!! - én is hallok sok kismamától, ellenben, csak akkor marad az eredeti béred, ha az nem éri el a minimálbér kétszeresét.
Amennyiben változott a jogszabály azóta, hogy én magamat is kiokosítottam, szívesen várom az új információkat.
Nekem ezt az információt, államkincstáros folyósításnál dolgozó főellenőr ismerősöm adta, de én is így értelmeztem egyébként a jogszabályt.
További ajánlott fórumok:
- Mi van akkor, ha fizetést is kapok és gyed-et is?
- Milyen esetben kapok GYED-et?
- Ha valaki maga után fizeti a TB ellátást, annak hogyan kell GYED-et igényelni!
- Mennyi GYED-et kapok ha végig táppénzen vagyok?
- Ha lejár a munkahelyemen a szerződés, kapok GYED-et?
- GYES mellett jön a második baba!Mi ilyenkor a teendő?A második után táppénzt kapok vagy GYED-et?