Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Sütni akarok, de a margarinnak az illata sem olyan, mint régen. fórum

Sütni akarok, de a margarinnak az illata sem olyan, mint régen. (beszélgetés)

márc. 8. 23:12
csak egy dolgot emlits meg ami olyan,mint regen volt!ugye nem tudsz?!
20. timycat (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 8. 19:06
Nem tudom milyen fajtát vettél én legutóbb a tejet is kerülő rokonnak készítettem belőle süteményt.... hááát döbbenet volt az állag, szín, illat. Nem volt jó, lemosni is alig tudtam a kezemről. Milyen lerakódásokat képezhet ez a belekben pl? A címzettnek ízlett, ő ehhez sajnos már hozzá van szokva, de akinek nem muszáj szerintem ne használja.
19. papája (válaszként erre: 18. - Papája)
márc. 8. 17:30
...bocs. Ilián írta le...
18. papája (válaszként erre: 15. - Niit)
márc. 8. 17:29

Niit jól leírta.

Egyszerre 10 liter tejet vásárolok. 12-24 órát áll a kannába, majd leszedem a tejszínt. A lehűtött tejszínt géppel addig verem, még kicsapódik a vaj. 10 liter tejből kb. 1 l. tejszínt szedek le. Ebbél lesz 25-30 dkg vaj.

Esetleg tejfől. Ez 2-3 nap alatt savanyodik meg és alakul át tejfölnek. A tejfölből is lehet vajat készíteni a fenti módszerrel. Nagyon finom lesz.

A tej egy részét, 3 litert altatom és túró lesz. Ez is hőmérséklet függvényében 2-4 nap. Ezt óvatosan hevíteni kell, még jó meleg nem lesz és kezdenek kialakulni a túró darabok. Majd kihűl a saját savójában. Ekkor sűrű szövésű szűrőbe teszem és néhány óra alatt lecsöpög.

A maradék tejet felforralom és pet palackban a hőtőbe teszem, esetleg ha sok, akkor lefagyasztom. Tökéletesen fagyasztható, így hőnapokig eláll.

márc. 8. 17:12
Vajból is csak a 80% vagy magasabb zsírtartalmú jó sütéshez. Krémből inkább mascarpone alapúakat készítek, ha nagy ritkán vajasat, azt csak normális vajjal.
16. Ilián (válaszként erre: 15. - Niit)
márc. 8. 16:37

Tejszínt túlvered, vaj lesz belőle.

Működik magas zsírtartalmú bolti tejszínnel is. Elkezded felverni, mintha tejszínhabot készítenél és egy idő után kicsapódik a zsiradék és összeáll. Ez szűrőben lecsöpögteted. Utána jeges vízbe mártva még kicsavarod, esetleg megformázhatod kocka , vagy téglatest alakúra, ahogy tetszik. Aztán készen is van.

15. niit (válaszként erre: 12. - Papája)
márc. 8. 16:03
Leírod, hogy készítesz vajat házilag? Ez érdekelne, tényleg nagyon drága lett, mi se nagyon szoktunk venni.:/ Köszi!
márc. 8. 15:51

Sütéshez vaj vagy zsír a legjobb.

“A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik. Sőt, kimondottan káros és veszélyes!”

13. Kacsahercegno (válaszként erre: 4. - Globus)
márc. 8. 15:37
Igen, sok lehetőség nincs, én csak laktózérzékeny vagyok, szóval a laktózmentes vaj is megoldást jelent, de aki allergiás, annak sok választása nincs.
márc. 8. 15:35

A margarinnak teljesen megváltozott az íze és a felhasználhatósága is. Undorító az egész. Szerencsémre tudok jó házi tejet vásárolni, így abból készítem a tejtermékeket és a vajat is.

A bolti vaj viszont nagyon drága.

11. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 10. - Fenevigye)
márc. 8. 13:57
A kókuszolaj lehet jó palacsintát sütni.
10. fenevigye (válaszként erre: 9. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 8. 13:51
A barátnőm a kókuszolajt palacsinta sütésre használja. Nem tudok különbséget tenni.
9. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 8. - Globus)
márc. 8. 13:45
Szomorú. Sajna már sokminden nem a régi. Pálma és repceolajat raknak mindenbe.
8. globus (válaszként erre: 7. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 8. 13:28
Krémhez kikeverni sem lehet már cukorral :/
7. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 6. - Globus)
márc. 8. 13:10
Hát nem tudom, de azt hiszem, a margarin felejtős számomra.
6. globus (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 8. 12:59
Á, nem hiszem. Talán valami tömbös más fajtát.
márc. 8. 12:53
Akkor ti is egytértetek velem. Kíváncsi lennék cukráazatok mit használnak. Lehet vajat, azért olyan drágák a sütik?
4. globus (válaszként erre: 3. - Kacsahercegno)
márc. 8. 12:46
Nálunk tejallergia miatt nem szerepelhet vaj. Tudom, ott van még a kókuszzsír, de azzal egy más állagú eredmény lesz.
márc. 8. 12:34
Nem hiszem, gyerekkorom óta jobban szerettem a margarint, mindig mindenhez azt használtam, tavaly váltottam vajra, mert a margarinnak már az állaga is más, mintha nem is élelmiszer lenne. Pedig tőlem aztán távol áll ez a "hangyák sem eszik meg, majdnem műanyag" téma, tényleg kb 30 évig a margarint preferáltam.
2. globus (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 8. 12:33
Nem olyan. Íze sem.
márc. 8. 12:29
Vagy csak beképzelem? Nagyon rég használtam, és emlékem szerint jó illata volt, a mostaninak meg semmi.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook