Sütni akarok, de a margarinnak az illata sem olyan, mint régen. (beszélgetés)
Niit jól leírta.
Egyszerre 10 liter tejet vásárolok. 12-24 órát áll a kannába, majd leszedem a tejszínt. A lehűtött tejszínt géppel addig verem, még kicsapódik a vaj. 10 liter tejből kb. 1 l. tejszínt szedek le. Ebbél lesz 25-30 dkg vaj.
Esetleg tejfől. Ez 2-3 nap alatt savanyodik meg és alakul át tejfölnek. A tejfölből is lehet vajat készíteni a fenti módszerrel. Nagyon finom lesz.
A tej egy részét, 3 litert altatom és túró lesz. Ez is hőmérséklet függvényében 2-4 nap. Ezt óvatosan hevíteni kell, még jó meleg nem lesz és kezdenek kialakulni a túró darabok. Majd kihűl a saját savójában. Ekkor sűrű szövésű szűrőbe teszem és néhány óra alatt lecsöpög.
A maradék tejet felforralom és pet palackban a hőtőbe teszem, esetleg ha sok, akkor lefagyasztom. Tökéletesen fagyasztható, így hőnapokig eláll.
Tejszínt túlvered, vaj lesz belőle.
Működik magas zsírtartalmú bolti tejszínnel is. Elkezded felverni, mintha tejszínhabot készítenél és egy idő után kicsapódik a zsiradék és összeáll. Ez szűrőben lecsöpögteted. Utána jeges vízbe mártva még kicsavarod, esetleg megformázhatod kocka , vagy téglatest alakúra, ahogy tetszik. Aztán készen is van.
Sütéshez vaj vagy zsír a legjobb.
“A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik. Sőt, kimondottan káros és veszélyes!”
A margarinnak teljesen megváltozott az íze és a felhasználhatósága is. Undorító az egész. Szerencsémre tudok jó házi tejet vásárolni, így abból készítem a tejtermékeket és a vajat is.
A bolti vaj viszont nagyon drága.
További ajánlott fórumok:
- Elhatároztam, tartósan akarok lefogyni!
- Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek?
- Ha sima fehér kenyeret megpirítok pirítósnak, és light margarinnal meg hagymával megeszem, az hízlal?
- Apósomnak az 50. szülinapjára akarok a mai napon tortaformában tortát sütni, Valami tejszínes epres vagy erdei gyümölcsöst ismer valaki?
- Süteményreceptben vaj/zsír helyettesíthető-e ugyanannyi mennyiségű margarinnal?
- MM fondantot milyen margarinnal lehet készíteni?