Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek? (tudásbázis)
már eleve az élet is egészségtelen...
különben is valamitől meg kell halni....
Én a nem sütéshez használt krémhez, stb a VAJ-at használom, ami a tésztájába kerül és hőnek lesz kitéve, arra a margarint, persze lehet, hogy ökör vagyok...
Enni nem szoktam, de ha mégis, akkor VAJ, vagy RÁMA, vagy ami ízlik.
Nem foglalkozok az E-kel, mindenhol van belőlük...
Üdv:
Csak egy háziasszony, aki nem vegyész és nem konyít mélyebben a témához.
"szerintem a margarin nem alkalmas emberi fogyasztásra.
tök egészségtelen"
Hát igen megint úgy kezdődött hogy visszaütöttem.
Sajnálom,hogy ennyire elfajultak a dolgok,és már nem a feltett kérdésemről folyik a vita.
Vegyész helyett inkább cukrász,vagy sütéshez nagyon értők hozzászólását vártam.
Eléggé kezdő vagyok a sütés terén,és ezért tettem fel a címben szereplő kérdést.
Nem az élettani hatásokra,hanem a sütemény minőségét befolyásoló tényezőkre lettem volna kíváncsi.
Azt pedig mindenki maga dönti el,vajat,vagy margarint fogyaszt egyéb esetekben.
Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai ? oxidáció okozta ? romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán stb._Az antioxidáns anyagok az oxidáció okozta romlás ? mint a zsírok avasodása és a színváltozások ? megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Sok természetes eredetű, biotechnológiailag vagy kémiai úton előállított anyag tartozik e csoportba. Széles körben alkalmazott adalékok a C- és E- vitamin szintetikusan előállított formái (E300?309).
E-220 Kén-dioxid E-221 Nátrium-szulfit
E-222 Nátrium-hidrogén-szulfit E-223 Nátrium-metabiszulfit
E-224 Kálium-metabiszulfit E-226 Kalcium-szulfit
E-227 Kalcium-hidrogén-szulfit E-227 Kalcium-dihidrogén-diszulfit
E-228 Kálium-hidrogén-szulfit E-261 Kálium-acetát
E-300 Aszkorbinsav E-300 C-vitamin
E-300 L-aszkorbinsav E-301 Nátrium-aszkorbát
E-301 Nátrium-L-aszkorbát E-302 Kalcium-aszkorbát
E-302 Kalcium-L-aszkorbát E-303 5,6-diacetil-L-aszkorbinsav
E-304 Aszkorbil-palmitát E-304 Aszkorbil-sztearát
E-306 Tokoferolok keveréke E-306 Tokoferolkivonat (természetes)
E-307 Alfa-tokoferol E-307 DL-a-tokoferol (szintetikus)
E-308 Gamma-tokoferol E-308 DL-g-tokoferol (szintetikus)
E-309 Delta-tokoferol E-309 DL-d-tokoferol (szintetikus)
E-310 Propil-gallát E-311 Oktil-gallát
Ha kémiához nem értő ember ezt megnézi kapkod a levegő után, pedig az első nélkül bort nem lehet előállítani és így tovább csak tudni kell mi mi.
"Úgy gondolod, egy kis tartósítótól eláll a befőtt, akkor ha Te sokat eszel, Te is elállsz"
Ennyire nem kellene együgyűnek nézned. Én kémiából nem gondolok smmit mert nekem tudni kell, mert már rég éhenhaltam volna.
Ki olvasta el és meg is értette mit takarnak a kifejezések? Dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát-dihidrát, tudod hogy ez egy életmentő gyógyszer is? Honnan tudnád, ezt nekem kell tudni azért ez a szakmám.
Visszavittem a margarint.Elolvasta miket tartalmaz.Ide nem írhatom le mit mondott,mert tiltanának.)))
Én értelek Ottokar.Úgy gondolod,egy kis tartósítótól eláll a befőtt,akkor ha Te sokat eszel,Te is elállsz.Úgy legyen.
Én meg megyek a kis vajas kenyerem miatt végrendeletet írni,mert a koleszterin kinyír.Most sajnálhatom,hogy nincs itthon egy csomó tartósítószer./nem vettem margarint/
Így ér véget a mi kis eszmecserénk.)))))
"Biztos nem háziasszony vagy"
Na ez az egy igaz, mint ahogy nem Ottiliának hívnak.
"csak ahol tudom kikerülöm a vegyi anyagokat"
Az bajos lesz. minden anyag vegyianyag. A bors a fahéj a paprika hatóanyaga mind vegyianyag. Én azért meglesném hogy teszel el fehér paprikát ecetesen milyen üveg az amiben fehér marad.
Kóstolgatsz?Olvass el inkább alaposan.)))
Biztos nem háziasszony vagy,mert már régen kapható olyan befőttesüveg,amihez nem kell tartósító.Egyébként meg minek ennék szirupos befőtteket,amikor télen is nagy a gyümölcs választék?Meg egész ősszel megy az aszalógépem.
Használok fűszert,nem vagyok fanatikus,csak ahol tudom kikerülöm a vegyi anyagokat.
De valamit nem értek.Nem egy olyan konzerv befőtt van amit egyszerűen nem lehet eltenni tartósítószer nélkül. Akkor azt nem is fogyasztod?
Leírtam hogy az E-k 70%-a természetes anyag vagy annak kivonata.Te semilyen fűszert se használsz? Semilyen ízesítést? Nem lehetne a lakosságot liszttel ellátni ha nem használnának csomósodás gátlót.
Drága OTTOkár VegyÉszünk!
Hogy mit eszünk? Ha jól néz ki és nem az én kertemben termett, majdnem biztos, hogy génkezelt, vagy most robbant fel mellette a csernobili atomerőmű, vagy akármi.
Ha állat, akkor kapott antibiotikumot, stb stb...
Tehát manapság nagyon nem választhatunk az egészséges eledelek közül, hacsak nem lakunk valami világvégi tanyán, 50 km-re minden irányból a civilizációtól, s a kertre nejlon van húzva az UV sugarak, savas eső miatt...
Ehhez képest, hogy margarin vagy vaj, már olyan mindegy...
Lehet,hogy buta vagyok,de annyira nem vagyok hüle,hogy avas vajat egyek.
Nem használok tartósítót,és igyekszem olyan terméket venni,ami nem tartalmaz tartósítószert.
Szerencsére egyre több ilyen áru van.Valamiért idegenkedek az állományjavítóktól,stabilizátoroktól,ízfokozóktól,szinezékektől,mesterséges aromáktól.
Ottokar!
Én úgy vagyok vele,ha választanom kell a koleszterin,meg a vegyi anyagok közt,akkor inkább azt választom,amire a szervezetemnek szüksége van,és elő is állítja.Ez pedig a koleszterin.Persze mértékkel.
Ez a fórum sütiről szól,de nem diétázóknak.Ne vedd már el a kedvünket a desszerttől holmi koleszterinnel.
" 3 féle növényi "olajjal" készült"
3 féle növényi olajból készült. Napraforgó, repce, és olívaolajból. Te nem használsz semmiféle tartósítószert soha?
A vaj "zsírosabb"jellegű azért krémesítik tejszínnel. Hallottál már a vaj avasodásáról?
Ugyanis elárulok egy nagy titkot ha egy darab natúr vajat és natúr margarint teljesen azonos körülmények között tárolnak a vaj kezd el jóval elöbb bomlani, ugyanis a margarín a stabilisabb anyag. Az avasodásnál egészségre káros anyag lesz a vajból.
"Azt meg juszt se mondom meg melyik az a növényi zsír amit mindenki szinte habzsol."
csak nem a kakaóvaj, vagy valamilyen csokival összefüggő dolog?
bocsánat, ha nem fogalmaztam vegyileg elég pontosan.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek ha nem lehet kapni BL80-as lisztet, akkor azt lehet helyettesíteni rendes sima BL55 liszttel?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Kürtőskalács sütőhengerét mivel lehet helyettesíteni?
- Kalóriaszámólós fogyókúránál szed valaki fehérje port? Vacsora helyettesítésére jó?
- Süteményreceptben vaj/zsír helyettesíthető-e ugyanannyi mennyiségű margarinnal?
- Mivel tudom helyettesíteni a kecskesajtot egy leveles tésztában?