Milyen egy szakács élete? (beszélgetés)
Én elhiszem. Pedig vannak korrekt helyek. Minél nagyobb egy cég, annál nagyobb esély van a korrektségre. A férjem be van jelentve a bruttó bérére. Dolgoztunk mi már sok helyen, külföldön is, itthon is. Minimálra bejelentve meg bruttóra is.
Aki nem bírja az rohadtul meg tudja utálni ezt a szakmát, de megvan a maga szépsége. Én már abbahagytam a vendéglátást.
Tegnap itt voltak a srácok, köztük 2 szakács.
Az egyik egy vidéki hotelben dolgozik, ugyan kap 600 eFt feletti pénzt, de bejelentve szakmunkás minimálbérre van. 40 éves, sok éves tapasztalattal.
A másik hasonlóan. Budapest, belvárosi étterem: nincs 500 eFt, de majd nem, bejelentve szintén szakmunkás minimálbér. 32 éves, szintén több éves szakmai tapasztalattal.
Tehát, egyik sem kezdő, egyik sem egy rossz helyen dolgozik.
Pedig léteznek munkahelyek ahol rendesen bejelentenek. Ezt fel szokták tüntetni álláshirdetések alatt is mint valami bónuszt.
Mondjuk a 800-ban én is kételkedek egy sima szakács esetén. Esetleg sokéves tapasztalattal, jó poziban.
Persze, hogy az. Benne volt a fiam évekig, illetve a barátai többsége még mindig benne van ebben a szférában.
A másik: minden szakmával ezt csinálják. Olyan béreket mondanak, hogy az ember csak les, és persze, hogy nincs kit felvenni és munkaerő hiány van, mert elhiszik, hogy ennyit lehet keresni, Jó is lenne, ha igaz lenne, de sajnos hazugság. Külföldön lehet, hogy még sokkal többet is lehet keresni, de ugye itthon, még véletlenül sem.
Ez kb. olyan mint az átlagbér. Azt is elhiszik sokan. Ha igaz lenne, akkor nem ismernék a bankszférában olyanokat, akik az átlagbér alatt dolgoznak megfelelő végzettséggel, több éves tapasztalattal (bankban). És pedig egy bank nagy része jóval az átlag bér alatt keres, pl. bankfiókos, Back office terület (pénzügy, számvitel, kontrolling, stb), akik 260-290 eFt/hó fizetésért dolgoznak, hol van ez az állítólagos átlagbértől, ami havi kb. 370 eFt nettó?
Legalább itt ne kábítsuk egymást, ha már más megteszi velünk, nem?
Én Budapestről beszélek főként, és nem az alja helyekről, hanem pl. Városligeti étterem, Madách téri pub, ahol enni is lehet, rendezvényház, ahol esküvőket bulikat tartanak, hajók, MÜPA, hotelek, stb.
Tehát, nem a sarki hamburgeresről írok.
És a vendégek között ott vonnak a hazai cégvezetőktől kezdve a pápáig...
Sehol nincs rendes bejelentés, minimálbér, és nem is 8 órára, hanem 4 órára, hogy még kevesebbet kelljen a cégnek a munkavállaló után befizetni, illetve még nem is a szakmunkásbérre, hanem a kevesebbre, annak ellenére nem, hogy meg van a szükséges végzettségük, pl. szakács, felszolgáló, stb.
Ez nem azt jelenti, hogy minimálbért keresnek, mert órabérben dolgoznak, de a bejelentés csak minimálbér.
Szerintem a szakacsbol cukrasznak egyszerubb az atmenet, mint fordidva. En csak egy etteremben dolgoztam cold/padtyn.
En egy hete voltam a konyhan, mikor ram biztak, hogy csokoladebol irjamm meg a "happy birthday'-t, amit fel lehet allitani.
A 'profi" a palyan nem tudta megcsinalni, a head meg sous chef nem tudott csokoladeval irni. 3 probabutan feladta.
Ekkor jottem kepbe en, aki regen designt tanult.
Sutopapirra tettem, es jol kaligrafaltam. Tadaaam!
Meg vannak aprosagok: laza helyen vagyok, es az elozo is felhigult, az azelott ne is vegyuk (facepalm, a fejem az asztalba verem, es talan meg sirva is fakadok). Semmi lathato ékszer barhol lehet kikotes biztonsagi okokbol. Te sem szeretnek azt ragni.
A koromlakkot is elfelejtettem, ugye? Es a kormod rovid lesz. Neha egyesek ilyennek (sem) gondolnak bele.
..ami lehet ket szintes is.
A takaritast, cipelest birni kell.
Es a 12 ora lehet ugros muszakban, tehat 2-3 ora szunet. En olyankor hazajovok, ledolok, alszok egy kicsit, esetleg lezuhanyzok, vagy teszek-veszek, letudom a bevasarlast, ugyintezest, ahogy epp kedven tartja. De aki nem lakik kozel, annak eleg suxxx, ha pl nincs egy rendes szemelyzeti oltozo, vagy egy hely, ahol le lehet dolni, mert 12 oran at talpon lenni nem egyszeru.
De amugy egy szep szakma szerintem. Es ha sikerul jo csapatba kerulni, akkor bele lehet tanulni, a szar idoszakokat is at lehet veszelni. De ez szerintem minden agon igy van. En kb. egy honapja vagyok uj helyen. Kicsi konyha egy pubban. Nagyon segitokesz mindenki. Parszor mondtak, hogy probald gyorsabban, de tudjak, hogy en elozo nyaron kezdtem a konyhan nyesetelni, nyilvan nem vagyok olyan gyors, mint a tobbbiek sok ev tapasztalattal. De latjak, hogy fejlodok. A rendelesi, elokeszitesi listat is a kezembe nyomjak, aztan korrigaljak, megbeszeljuk.
Egy masik helyre is felvettek, es aznap, amikor kezdtem volna visszahivtak az aktualisrol. Na, ott a probanapon a headchef azt mondta, hogy ott a rendeles, csinald meg! Es kernem kellett, hogy legalabb egyszer megmutatnad. Rabokott a huto szelen egy leirasra, es tessek. De azt sem tudtam, mi hol van, melyik szosz micsoda. Ertekeltek, hogy megcsinaltam, es a ipari homerseklet es egyeb standerdeket tudtam, szepen talaltam, de nem ugy tunt, hogy igazan szannanak idot a tanitasra. Aztan talan csak proba volt.
Az elozo helyemen a kiskiralylany probalt tavotartani az erdemi munkaktol, mint mindenki mast elottem es utanam, hogy o legyen nelkulozhetetlen. Szeret 40-50 orat kapni, amig mas 25-30-at. "Mert o nem tudja megcsinalni." Hogy a 'csaba tudnam, ha csak ketszer csinalhatttam meg fel ev alatt, es madodjara mar pattogtak a fejem tetejen, hogy miert nem megy gyorsabban. A deep cleaninget meg midig ram locsoltek, es ez ellen kardoskodnom kellett.
Es az uj helyen 10000-szer elmondtak, hogy "ne stresszelj!", "Azert vagyok itt, hogy segitsek".
Valaki lejjebb irta, hogyha amugy is szivesen csinalnad, akkor valaszd. Egyetertek. En egy gasztro barom vagyok. De ez a munka nem olyan, hogy feher kabatban valami nagyot alkotunk, mint a TV showkban. Atom nagy daralas, es egy rakas monitonitas. Ha kell, 40 kg krimplit kell megpucolni, felapritani es sutni, es kozben 3 mmas dolgot megcsinalni.
Ha foglalasok vannak, egy idoben, ha nincsenek, akkor is egy idobenjonnek be a vendegek, rendelesek. Multifunkcionalni kell, es a legnagyobb tumultusban fognak a kollegaid is hibazni, de higgadtnak kell maradni. Ha nem akarsz magad ala tenni. Nagyon jol kell csapatban jatszani.
Mi a nap vegen sokszor leulunk egy sorre a ceg szamlajarra, es akarmi volt, elszall. Bar itt annyi nem is gyulik fel.
Nekem is irrealis ez az osszeg. Talan sous meg headchefkent latastol becarasig nagyon jo helyeken.
De a "padbol kiesve" (demi) chef de partie lehet, es 1,5 ev utan nem fog ugy apritani, mint aki 5-10-20 eve dolgozik a szakmaban.
Meg tapasztalattal is ido, amig atlatja valaki az adott hely szuksegleteit (elokeszitesi mennyiseget, rendeles), nemhogy zoldfulukent.
Az sem mindegy, hogy milyen helyre kell betanulni. Valahol grammmra megadott mennyisegek vannak a receptben, valahol meg megmutatjak, aztan tessek, utanozd le az izeket.
A dog meleg telen is lehet, az a konyha kialakitasan mulik. Egy indukcios lapokkal felszerelve legkondis hely nem olyan, mint egy csak elszivoval felszerelt gazos melegkonyha, ahol egyik oldalon a fozolapok, tuzhelyek; grill felmagassagban, es ahogy megfordulsz, fel meterre a melegentarto.
Én is ráláttam, amíg a fiam a vendéglátásban dolgozott, illetve még mindig van sok barátja, akik még csinálják.
Szakácsok, akik ha megkeresik a 800 ezret, akkor az azt jelenti, hogy minden nap dolgoztak minimum 12 órát, de hétvégén többet a rendezvények miatt.
Volt egy leganda a futárokról, akik havi 1 milliót keresnek. Ezt úgy tudják megkeresni, hogy havi 30 napot dolgoznak, napi 30 címre kiszállítanak minimum. Pl. bicajjal, akkor is ha esik, akkor is ha fúj, stb.
Ja, bejelentve a szakács ismerősök, pincér ismerősök, futár ismerősök is csak a minimálbérre vannak, nehogy a vállalkozónak több kiadása legyen.
Tehát, ha te mondod, hogy nálatok megkeresték a közel 800 ezret és be is voltak jelentve a kb. 1,5 milliós bruttóra, akkor úgy teszek mintha elhinném, hogy ebből ne legyen vita köztünk.
Közben meg tudom, hogy semmi nem igaz belőle;)
A férjem szakács és én is dolgoztam vendéglátásban, van egy kis rálátásom. Nagyon függ attól, hogy hol és milyen poziban helyezkedsz el. Ha ügyes vagy és jó helyeken helyezkedsz el, akkor feljebb tudsz lépni.
A férjem egy hotel konyháján dolgozik. Náluk vannak reggeliztető, ebédes, vacsorás szakácsok. Ezen belül is mindenki másért felelős. Az én férjem de. 10-re megy és este 10-11ig van bent. Nehéz fizikai munka, de függ attól, hogy mit csinálsz. Azért kell emelgetni, állni, figyelni, gyorsnak lenni.
Ha érdekel vágj bele. Fejlődőképes szakma. A fizetés változékony, de nagyobb helyeken jól lehet keresni. A férjem sem minimálbért keres. Sőt.
Tehát, a vendéglátásban a munkaidő össze-vissza van.
Ha étterem, akkor kb. délelőtt 10-től (hogy legyen ebéd), este 11-ig. Ez étterem függő. És igen, hétköznap, hétvégén és ünnep napokon is, mindegy, hogy milyen ünnep van. 12 óra a minimum, de rendezvénynél, azért ez sokszor 16 óra is van.
Balaton: 1,2 millió? Nem, nincs annyi. Egyik vendéglátós sem ad ennyit, legyen bármilyen jó is a szakács. A munkabérből lemegy a szállás ára, ami nem kevés Balatonon. Ha vacak idő van, akkor nincs vendég, nincs pénz sem.
Nem jelentenek be, max. minimálbérre, így ha lerobbansz, akkor a táppénzed a bejelented béred 60%-a. Ha beüt valami, mint a kovid, simán elküldenek. De itt van az energia probléma is, simán bezárnak és egy filléred sincs.
Igen, a kovid alatt azt mondták, hogy van állami támogatás, ami kb. havi 20 ezer volt, de csak akkor, ha be volt az illető jelentve.
Szakácsnak bírnia kell nyáron a meleget, görnyednie kell a tűzhely felett ( ha valaki magas, annak felejtős szerintem.
Ha egy menza konyhán helyezkedik el, akkor is max. a minimálbért fizetik és ott hajnalban kell kezdeni.
Az étterem vezetők nem rendesek, nem érdekli őket, hogy a jó szakembert megtartsák. Nekik egy a lényeg, hogy az ő zsebük tele legyen, és semmi más. Sajnos ez a magyar valóság.
Nem egyszerű a vendéglátósok élete!
Jól gondold át, hogy mibe vágsz bele...
Na, ezért nem találnak szakmunkásokat a cégek, mert elhitetik velük, hogy ennyit kereshetnek.
Bocs!
Meghívja haverjait vacsorára, pont! annyit főz, amennyit megesznek, mosatlant bedugja a sütőbe :)"
Ezt én igy nem hiszem, max ha saját étterme van, akkormeg tönkremenne tegnapra
Ez igaz, viszont két műszakosak. Egyik héten az egyik csapat van délelőtt, az ő munkaidejükbe az ebédelős vendégekre való főzés esik, a délutános műszaké a vacsorázók, társasági, szórakozós vendégek.
Következő héten csere. Tehát ez, hogy nincs szabad estéjük, vagy egyetlen szabad ünnepnapjuk, stb. csak részben igaz.
Hát ezt gondoltam magától is tudja.
Bár ha jó helyet fog ki ez is lehet jó,,még függetlenként.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan készül a Tisza család szakácskönyvében szereplő piskótakuglóf?
- Tudtok felsorolni szakácsokat, cukrászokat és szakácskönyv írókat?
- Spar Mesés szakácskönyv matrica csere-bere
- Ismeri valaki Dr Szakács Szilvia nőgyógyászt Székesfehérváron?
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Ki milyen szakácskönyvet ismer?