Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mikor milyen pénzbeli ellátás jár? fórum

Mikor milyen pénzbeli ellátás jár? (tudásbázis)

1 2 3
2008. nov. 15. 18:58

Sziasztok lenne 1 kérdésem:

2008.01.01-2008.11.01ig gyesen voltam.

2008.10.01-től dolgozom Br. 160,000 fizetéssel.2009.május 9re vagyok kiirva.

már nagyon fárasztó most is ezért "talán"január 19-én elmennék táppénzre és április 20-ától pedig TGYást igényelnék. Számokban: (110nap dolgozom +19 nap betegszabi+74 nap táppénz utána tgyás igénylés) 1 TBs ismerős azt mondta,hogy jogosult leszek mert igy meglesz a 180 napom a bérezett napból +a biztosított napokból. Szerintetek?

60. Ada12
2008. febr. 19. 21:38
ÁÁ még korán van :))
2008. febr. 19. 21:33
Jaj, Te még vagy? Azt hittem csak én nem tudok aludni.
58. Ada12
2008. febr. 19. 21:32
Ne foglalkozz vele :))
57. encike 2 (válaszként erre: 53. - Ada12)
2008. febr. 19. 21:32
A potszabikat a férjem kivette, akkor nekem már nem jár. Igy tudom.
56. encike 2 (válaszként erre: 54. - Ájrin)
2008. febr. 19. 21:31
Legalább te pozitivan állsz a dolgokhoz. Nem szeretem, ha más lenéz. Azért kérdeztem, mert nem tudtam. De ha ő kérdezne olyan témában amire nem tudhatja a választ, bizti segitenék. Én ilyen vagyok.
55. encike 2 (válaszként erre: 54. - Ájrin)
2008. febr. 19. 21:29
Igen igy lesz. Remélem addig nem változik a jogszabály ez ügyben. Mégegyszer köszönök mindent.
54. ájrin (válaszként erre: 52. - Encike 2)
2008. febr. 19. 19:15

Talán azért, mert nem volt biztos a dolgában a "szakbarbár" kolléga, és könnyebb a másikat hülyének nézni, mint elárulni magát.... elég szomorú.

Szerintem jobb, ha 3 év múlva veszed ki, hiszen a babucit óvodába kell szoktatni, és csak 3 évesen veszik fel. Milyen jól fog jönni akkor a SOK-SOK szabadidő, hogy korábban tudjál menni érte:) Én biztosan így csinálnám:)

53. Ada12
2008. febr. 19. 18:35

A pótszabik 6 nap ez fix, meg akkor a 22 nap/évből a Gyed első évére, ami kétszer volt igaz?

Nem vagyok benne biztos, de ez akkor 50 nap. Ki kellene vkivel számoltatni ponstosan.

Egyébként nincsen mit megköszönnöd, azért vagyunk itt, h beszélgessünk és segítsünk egymásnak, Remélem sikerül is :)))

52. encike 2 (válaszként erre: 48. - Ada12)
2008. febr. 19. 17:03

Ada, Ajrin!

Köszönöm mindkettötök válaszát, tényleg aranyosak vagytok. Már leirom: Forum indexen is jártam, de ott a szakbarbár annyira hülyének nézett, azaz sok embert "elküld" a csába, ahogy olvasgattam. Azt hiszi ezt nekünk a kisujjunkbol kellene ki....

Tehát a szabit jobb, ha majd 3 év mulva egybe veszem ki. A pénz nem lesz több. Akkor kitudjátok számolni, hogy 2003 ota mennyi szabim lehet?

51. cini76
2008. febr. 18. 15:50
köszönöm szépen mind kettőtöknek a segítséget.nagyon aranyosak vagytok :)most mennem kell sziasztok és köszönöm :)
50. Ada12 (válaszként erre: 49. - Cini76)
2008. febr. 18. 15:26
igen 180 nap
49. cini76
2008. febr. 18. 15:17
nem tudom de szerintem nekem megvan a biztosítási időm mert 2004.06-hó -tól itt dolgozok.Mennyi ez a biztosítási idő 180nap? köszi :)
48. Ada12
2008. febr. 18. 14:53

Ájrin nincs miért bocsánatot kérned, ez egy nyílt topik és mindig jól jön, ha segít vki :)))

Encike!

Igen én is így gondoltam, ha nem lesz több a fizud nem változik a juttatás sem, hanem ennyi marad, mivel nem szakítottad meg a dolgokat (azaz folyamatosan gyeden gyesen stb voltál)

Szerintem ne hagyd magad, ha nem akarja kiadni fizesse ki, ez jár Neked hivatalosan.

47. ájrin (válaszként erre: 46. - Cini76)
2008. febr. 18. 14:30

segítenek a védőnők, persze. de tgyásra jogosult leszel, ha van elég biztosítási időd. félreértettél.

a gyes, az egy fix összeg (a mindenkori minimálnyugdíj összege) és alanyi jogon jár, nem kötődik biztosítási időhöz. ezért ilyen kevés. a tgyás jár neked, ha van elég biztosításban töltött időd (munkaviszonyod)

46. cini76
2008. febr. 18. 14:21
ajajjj :/ok értem de ha az utolsó mondatodat olvasom , tgyás-ra leszek jogosult de mégsem azt vehetem igénybe :( szóval összezavarodtam ,ilyenkor ,hogy legyen okos az ember és honnan tudjam mikor mit érdemes igénybe venni.szerinted a szülés után kitől kérhetek tanácsot? segítenek ilyenkor a védőnők?
45. ájrin
2008. febr. 18. 13:50

Nem a fizetésednek a hány százaléka, hanem az irányadó időszakban elért egészségbiztosítási alapot képező jövedelmednek a 70%-a. Irányadó időszak több féle lehet, alapesetben az előző év, de ez ennnél bonyolultabb.

Ha megszületik a baba, tgyásra leszel jogosult, táppénzre nem (hiszen a keresőképtelenséged nem betegség miatt áll fent, hanem azért, mert babád született)ennek az orvosra nézve is szabályai vannak. A tgyás helyett csak a gyest vehetnéd igénybe, de butaság lenne, hiszen az annyira kevés.

44. cini76
2008. febr. 18. 13:41
ha igénybe venném a tgyás-t akkor az a fizetés hány %-ka lenne? vagy van egy fix összeg? megéri igénybe venni? köszi a választ :)
43. cini76 (válaszként erre: 39. - Ájrin)
2008. febr. 18. 13:30
köszönöm szépen ájrin :) azt hittem márt senki sem fog válaszolni nekem. köszönöm :)
42. Vanet (válaszként erre: 41. - Ájrin)
2008. febr. 18. 13:20
:) köszi megvan:) Vigyázz magadra, és ne aggódj, akkor biztosan minden rendben lesz:)
41. ájrin (válaszként erre: 40. - Vanet)
2008. febr. 18. 13:18

Köszi!

És nagyon szívesen:)

Jó pocaknövesztést!:)

40. Vanet (válaszként erre: 38. - Ájrin)
2008. febr. 18. 13:15
Még jó, hogy megy ez a számolás két diplomával hihi:) Tessék akkor sokat pihenni (kicsit work-alcoholic-ban szenvedsz, nem?:) de mondjuk nekem ez a szerencsém:) Még egyszer köszönöm a segítséget, remélem mostmár nem kell, hogy zargassalak! Drukkolok, hogy minden rendben legyen!
39. ájrin (válaszként erre: 31. - Cini76)
2008. febr. 18. 13:13

Cini76!

Tb ellátás egyszerre csak egyféle jár. Először most tp-en vagy, aztán a szülés napjától, vagy a szülés várható idejét megelőző 28. naptól igénybe veheted a terhessségi-gyermekágyi segélyt (tgyás-t), majd 168 nap után igénybe veheted a gyermekkgondozási díjat(gyed-et)a gyermek 2 éves koráig. Ezt követően kaphatod a gyermekgondozási segélyt (gyes-t)a gyermek 3 éves koráig. Dióhéjban ennyi, de ezeknek mind jogosultsági feltétele van, és ellátásonként külön-külön kell elbírálni! Olvasd vissza Ada előző írásait, szerintem már mindre megtalálod a választ!

38. ájrin (válaszként erre: 37. - Vanet)
2008. febr. 18. 13:07

Látod, szépen ki tudtad számítani:)A 28 nap kiszámításánál az számít, amit a kiskönyvedbe beleírtak, a többivel ilyen szempontból ne törődj. Persze, hogy mikorra születik meg, az a Te szempontodból már fontosabb:)))

HR-es, részben... meg pénzügyes, számviteles, tb-s Jelenleg tanácsadóként dolgozom egy humán-ügyviteli szoftvert forgalmazó cégnél, és naponta kapok ilyen és hasonló kérdéseket. Most éppen pihengetek az első inszeminációm után, és próbálom elütni az időt, hogy ne idegeskedjek.

37. Vanet (válaszként erre: 34. - Ájrin)
2008. febr. 18. 12:57
Köszi az újbóli választ! Nem is tudom mihez kezdenék nélküled :) Jún. 27-re vagyok kiírva, de ez eléggé bizonytalan, mivel csak a méretből totóztak az orvosok. (teherbeesés előtt 7 hónapig nem volt mensim) Szóval nagggyon remélem, h időben érkezik a kicsi:)Szóval ez azt jelenti, hogyha máj. 30-tól igénylem a TGYÁS-t és akkor tuti lesz Gyed is. Ez azért így ok. Te amúgy HR-s vagy?
36. ájrin
2008. febr. 18. 12:35
Bocs Ada, hogy közbeszóltam!!! :)))
35. ájrin (válaszként erre: 32. - Encike 2)
2008. febr. 18. 12:34

Ez így van. A szabadság a tgyás idejére, és a fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes folyósításának idejére igényelt fiz.nélküliről van szó) első évére jár.

Sajnos nem csak a Te munkáltatód ilyen, túl sokat hallottam mástól is, hogy nem ismerik a jogszabályokat.

34. ájrin (válaszként erre: 28. - Vanet)
2008. febr. 18. 12:30

Vanet!

Igen,csak a tgyást kapod meg, ha a munkaviszonyod megszűnését követő 42 napon belül szülsz.

Viszont ha a tgyást igénybe veszed a munkaviszonyod megszűnése előtt (szülés várható idejét megelőző 28 naptól) akkor jogosult leszel minden másra is.

Mikorra vagy kiírva szülni?

33. encike 2 (válaszként erre: 29. - Ada12)
2008. febr. 18. 12:29
Igen igy értem. De szerintem ez akkor lenne jo, ha többel lennék bejelentve, mint minimál. Kezdem érteni ezt a passziv, aktiv dolgokat is. Végül is csak nem megyek vissza, mert a mostani minimál után kapom a juttatásokat? Vagy nem? Á már teljesen belekavarodok!
32. encike 2 (válaszként erre: 30. - Ada12)
2008. febr. 18. 12:26

Ada!

Szépen hangzik, hogy évente 22 nap jár. De tudomásom szerint nemcsak tgys-re és a gyed első évére jár? Az a baj, hogy csak összerakom ezeket, de még eddig senki nem erősitett meg. Jo lenne egy jo könyvelöt keresni, de amunkáltatomé már idös és elavult. Anno kiakartam venni az 1 gyerek után járot, de azt mondta, hogy elévült. Sajna akkor még nem tudtam hogy a szabi sose évül el. Volt már munkaügyi perünk és most is felkészülve szeretnék elé állni. Mindig tanul az ember. Ha nem egyezünk meg a szabiban szerinted megint forduljak birosághoz?

Sajna vannak ilyen vállalkozok is.

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook