Mikor milyen pénzbeli ellátás jár? (tudásbázis)
Sziasztok lenne 1 kérdésem:
2008.01.01-2008.11.01ig gyesen voltam.
2008.10.01-től dolgozom Br. 160,000 fizetéssel.2009.május 9re vagyok kiirva.
már nagyon fárasztó most is ezért "talán"január 19-én elmennék táppénzre és április 20-ától pedig TGYást igényelnék. Számokban: (110nap dolgozom +19 nap betegszabi+74 nap táppénz utána tgyás igénylés) 1 TBs ismerős azt mondta,hogy jogosult leszek mert igy meglesz a 180 napom a bérezett napból +a biztosított napokból. Szerintetek?
Talán azért, mert nem volt biztos a dolgában a "szakbarbár" kolléga, és könnyebb a másikat hülyének nézni, mint elárulni magát.... elég szomorú.
Szerintem jobb, ha 3 év múlva veszed ki, hiszen a babucit óvodába kell szoktatni, és csak 3 évesen veszik fel. Milyen jól fog jönni akkor a SOK-SOK szabadidő, hogy korábban tudjál menni érte:) Én biztosan így csinálnám:)
A pótszabik 6 nap ez fix, meg akkor a 22 nap/évből a Gyed első évére, ami kétszer volt igaz?
Nem vagyok benne biztos, de ez akkor 50 nap. Ki kellene vkivel számoltatni ponstosan.
Egyébként nincsen mit megköszönnöd, azért vagyunk itt, h beszélgessünk és segítsünk egymásnak, Remélem sikerül is :)))
Ada, Ajrin!
Köszönöm mindkettötök válaszát, tényleg aranyosak vagytok. Már leirom: Forum indexen is jártam, de ott a szakbarbár annyira hülyének nézett, azaz sok embert "elküld" a csába, ahogy olvasgattam. Azt hiszi ezt nekünk a kisujjunkbol kellene ki....
Tehát a szabit jobb, ha majd 3 év mulva egybe veszem ki. A pénz nem lesz több. Akkor kitudjátok számolni, hogy 2003 ota mennyi szabim lehet?
Ájrin nincs miért bocsánatot kérned, ez egy nyílt topik és mindig jól jön, ha segít vki :)))
Encike!
Igen én is így gondoltam, ha nem lesz több a fizud nem változik a juttatás sem, hanem ennyi marad, mivel nem szakítottad meg a dolgokat (azaz folyamatosan gyeden gyesen stb voltál)
Szerintem ne hagyd magad, ha nem akarja kiadni fizesse ki, ez jár Neked hivatalosan.
segítenek a védőnők, persze. de tgyásra jogosult leszel, ha van elég biztosítási időd. félreértettél.
a gyes, az egy fix összeg (a mindenkori minimálnyugdíj összege) és alanyi jogon jár, nem kötődik biztosítási időhöz. ezért ilyen kevés. a tgyás jár neked, ha van elég biztosításban töltött időd (munkaviszonyod)
Nem a fizetésednek a hány százaléka, hanem az irányadó időszakban elért egészségbiztosítási alapot képező jövedelmednek a 70%-a. Irányadó időszak több féle lehet, alapesetben az előző év, de ez ennnél bonyolultabb.
Ha megszületik a baba, tgyásra leszel jogosult, táppénzre nem (hiszen a keresőképtelenséged nem betegség miatt áll fent, hanem azért, mert babád született)ennek az orvosra nézve is szabályai vannak. A tgyás helyett csak a gyest vehetnéd igénybe, de butaság lenne, hiszen az annyira kevés.
Köszi!
És nagyon szívesen:)
Jó pocaknövesztést!:)
Cini76!
Tb ellátás egyszerre csak egyféle jár. Először most tp-en vagy, aztán a szülés napjától, vagy a szülés várható idejét megelőző 28. naptól igénybe veheted a terhessségi-gyermekágyi segélyt (tgyás-t), majd 168 nap után igénybe veheted a gyermekkgondozási díjat(gyed-et)a gyermek 2 éves koráig. Ezt követően kaphatod a gyermekgondozási segélyt (gyes-t)a gyermek 3 éves koráig. Dióhéjban ennyi, de ezeknek mind jogosultsági feltétele van, és ellátásonként külön-külön kell elbírálni! Olvasd vissza Ada előző írásait, szerintem már mindre megtalálod a választ!
Látod, szépen ki tudtad számítani:)A 28 nap kiszámításánál az számít, amit a kiskönyvedbe beleírtak, a többivel ilyen szempontból ne törődj. Persze, hogy mikorra születik meg, az a Te szempontodból már fontosabb:)))
HR-es, részben... meg pénzügyes, számviteles, tb-s Jelenleg tanácsadóként dolgozom egy humán-ügyviteli szoftvert forgalmazó cégnél, és naponta kapok ilyen és hasonló kérdéseket. Most éppen pihengetek az első inszeminációm után, és próbálom elütni az időt, hogy ne idegeskedjek.
Ez így van. A szabadság a tgyás idejére, és a fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes folyósításának idejére igényelt fiz.nélküliről van szó) első évére jár.
Sajnos nem csak a Te munkáltatód ilyen, túl sokat hallottam mástól is, hogy nem ismerik a jogszabályokat.
Vanet!
Igen,csak a tgyást kapod meg, ha a munkaviszonyod megszűnését követő 42 napon belül szülsz.
Viszont ha a tgyást igénybe veszed a munkaviszonyod megszűnése előtt (szülés várható idejét megelőző 28 naptól) akkor jogosult leszel minden másra is.
Mikorra vagy kiírva szülni?
Ada!
Szépen hangzik, hogy évente 22 nap jár. De tudomásom szerint nemcsak tgys-re és a gyed első évére jár? Az a baj, hogy csak összerakom ezeket, de még eddig senki nem erősitett meg. Jo lenne egy jo könyvelöt keresni, de amunkáltatomé már idös és elavult. Anno kiakartam venni az 1 gyerek után járot, de azt mondta, hogy elévült. Sajna akkor még nem tudtam hogy a szabi sose évül el. Volt már munkaügyi perünk és most is felkészülve szeretnék elé állni. Mindig tanul az ember. Ha nem egyezünk meg a szabiban szerinted megint forduljak birosághoz?
Sajna vannak ilyen vállalkozok is.
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- A barátnőm egy éve nem fizet tb-t.Azóta nem is vett igénybe semmilyen ellátást.Most mégis követelik rajta az elmaradt összeget.
- GYES-ben szülni milyen ellátásokra számíthatok?
- Aki saját maga után fizeti a tb járulékot, jogosult-e valamilyen ellátásra?
- A családi pótlék és a GYES pénzbeli juttatásnak számít vagy ellátásnak?
- Milyen hatással van a pénzbeli ellátásokra, ha a terhesség eleje óta táppénzen vagyok?