GYES-ben szülni milyen ellátásokra számíthatok? (beszélgetős fórum)
De, a 9-es kód a veszélyeztetett terhesek kódja.
Ha 9-es kóddal mész táppénzre, nem veheted igénybe a 15 nap betegszabidat. :-(
Hú, ezt marhajól leírtad! Köszönöm a többiek nevében is :)
Én akkor a tgyást kevertem a gyeddel, meg a 180 nappal, bocsánat érte :) Bár lehet, hogy amikor még én jöttem el szülni, akkor úgy volt, mert nagyon sok minden változott az elmúlt 2 évben. A szabadsággal is jól megszívtam, mert aki 2011 augusztus 1 után kezdte a gyedet, annak csak a gyed első fél évére jár a szabadság (egy év helyett), és én pechemre augusztus 7-én kezdtem :p
Ebben a cipőben járok, törvényeket átnézve, TB-sekkel beszélve a következő a helyzet.
Tgyás, gyed akkor jár, ha van 365 nap biztosított napod az utolsó 2 évben. Biztosítottnak számít, ha tgyáson, gyeden, táppénzen voltál ebben az időben illetve, ha dolgoztál. Ha ez nincs meg csak gyes jár.
Ha megvan, akkor a tgyás összegét ha van legalább 180 nap ledolgozott napod a szüléstől visszaszámolva, akkor a fizetésed alapján adják (ez akkor lényeg, ha sokat keresel) és nincs maximalizálva. Ha nincs ez a minimum 180 nap, akkor a minimálbér 2*esének a 70%-át kaphatod maximum, ugyanez a gyed összege is, csak az maximalizálva van mindenképpen.
Ha kevesebbet keresel nem éri meg a 180 napra visszamenni dolgozni, mert úgyis annyit kapsz, mint előtte. Ez ha jól értelmezten ott fontos, ahol magasabb a fizetése a kismamának.
Nem a MÁK csak kifizetőhely, valójában ezek az OEP-hez tartoznak. Az OEP-nél kell kérni a méltányosságot.
1997. évi 83. törvény 50.§
Az OEP elvileg méltányosságból akkor is megadhatja a gyedet vagy a tgyást, ha nem rendelkezel elég biztosított idővel.
(Úgy hallottam, olyan esetekben szokta leginkább megadni, pl. amikor már csak néhány nap hiányzik a 365-höz vagy ha bezavar a két gyerek közti túl rövid időszak. Általában könnyebb év elején megigényelni, mert az éves költségvetés terhére osztogathatják a méltányosságot, így idővel kimerül.)
Különben a gyedről, tgyásról, táppénzről minden infó ebben a fent irt törvényben van, 40§-50§ között.
MÁK-ban telefonon is segítőkészek és hozzáértőbbek, mint a TB-nél. (Ha a fizetésed kifizetőhelye is a MÁK, akkor érdemes eleve azt az ügyintézőt keresni)
Különben ilyen esetekben lehet kérni méltányosságot, de, kb attól függ, hogy megadják-e, hogy milyen színű bugyi van aznap az ügyintézőn.
Sajnálom, mivel megszakítottad a tb ellátásokat jövedelemmel (szabadság) , ezért ilyen esetben újraindul a számláló, tehát 365 nap munkában eltöltött napra van szükséged (a szabadságod már beleszámít, tehát 2014. január 5ig kell dolgoznod) a tgyás-hoz és a gyed-hez. Ha gyesbe szülsz akkor ebben az esetben csak gyes fog járni a második gyerekre.
Tudom, tudom, igazságtalan a rendszer, tudom. Sajnos, nem gyakorló anyák hozzák a törvényeket.:(
Nagyon nagy butaságot mondtak neked. El se tudom képzelni, hogy jön ide a létminimum? Meg vagyok döbbenve, ha ennyire hozzánemértők ülnek ott. Bár őszintén szólva már azt is el tudom képzelni, hogy direkt félretájékoztatnak, nehogy több pénzt keljen kifizetniük.
Megadhatom a hoxás felhasználónevét egy konkrét példának, aki 2010 májusában szült, majd most szült 2012 december végén újra. Ahogy lejárta gyed rögtön elment táppénzre és most kapja ugyanazt a tgyást, majd kapj ugyanazt a gyedet mint az előző gyerekkel. Ha szeretnétek egy példát a valóságból. De különben a tb.törvényben minden értelemszerűen le van írva. Bemásoljam az ide vonatkozó paragrafusokat?
További ajánlott fórumok:
- Császármetszéses szülés után, mire számíthatok?
- Rendszeresen kiderül, hogy nem számíthatok a páromra
- Szerintetek milyen ítéletre számíthatok, segítsetek légyszi
- Barátnőmet megütötte a férje, miközben babát vár. Mire számíthat a férj?
- Felvilágosítást szeretnék rokkantnyugdíj ügyben. Mire számíthatok, ha nem következik be állapotromlás fél év múlva?
- Milyen ellátásokra számíthatók?