Mikor érkeznek meg a fecskék? (tudásbázis)
Helló!
A gólyák jönnek mostanában.A fecskék ápr.végén,máj.elején jönnek.
Hahó!
Hozzátok megérkeztek már a fecskék?
Sajnos nem!
Itt a tél a nyakunkon!
Szerintem, nem lehet őket odacsábítani.
Azt a fészket szeretik, amit ők építenek.
Vagy mégis?
Itt is vannak,páran!
Bezzeg régebben,gyerekkoromban sokan voltak!
Azok a régi szép idők!!!
Ma láttam molnárfecskéket.:))
Halottam,hogy idén kevés jött,de még jöhet egy csapat(remélem).:))
Már a fecskék sem jönnek haza
Független Hírügynökség
| 2009. április 23., csütörtök 17:31 | Frissítve: 2009. április 23.
Súlyos szunyoginvázió sújthatja az országot, ugyanis nagyon kevés fecske tér haza Afrikából. Sok elhullott a szárazságtól, sokat Málta felett vezető útvonalukon vadászhattak le. A szakemberek abban bíznak, Dél-Afrikából azért csak befut néhány nagyobb csapat.
Fecske-katasztrófáról beszélnek a szakemberek Magyarországon. Eddig ugyanis nagyon kevés példány tért vissza Afrikából. Az okokat sejtik a hozzáértők, de tenni semmit sem tudnak ellene. A kórós fecskehiány rövid távú következménye a szúnyogok elszaporodása lehet.Zala megyében, a pókaszepetki általános iskola épületén lévő fecskefészkekben alig van lakó, pedig a madaraknak mostanra már vissza kellett volna térniük Afrikából. A szakemberek aggódnak, szerintük nemcsak Zala megyében, hanem egész Magyarországon katasztrofális a fecskehiány.
A Tisza mellett lévő egyik nagy parti-fecske telepen ilyenkor már több ezer madár szokott lenni. Csütörtökön 200 körüli példányt számoltak csak, mondta Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai titkára.
Tavaly ősszel, a hirtelen jött hidegben a fecskék táplálék nélkül maradtak. Fenékpusztán néhány száz legyengült példányt (mesterséges táplálással) megmentettek a természetvédők, viszont sok ezer madár egyszerűen éhen halt. A szakemberek már akkor sejtették, hogy ennek tavasszal súlyos következménye lesz, de az őszi elhullás csak az egyik ok, amiért most nagyon kevés fecske van Magyarországon.
hirdetés
Vándorlása közben, Kelet-Afrikában szárazság tizedelte az állományt, Málta felett pedig azért nem voltak biztonságban a madarak, mert ott régi hagyomány a vadászatuk. A madártani egyesület munkatársai abban bíznak, hogy Dél-Afrikából még érkezhet néhány nagyobb csapat. A szakemberek szerint a fecskehiánynak szúnyoginvázió lehet a következménye. Azt mondják, hogy már most sokkal több rovar van a szokásosnál, pedig a szezon még el sem kezdődött
Hozzánk is megérkeztek,egy pár napja.
Olyan aranyosak voltak.
Itt a ház körül köröztek,mintha üdvözöltek volna.
Március van és még egyet sem láttam.
Imádom,őket!
Szerintem nem tűntek el, a fiakat vitték egyre hosszabb repülőútra, hogy majd bírják a sok száz km-t.
Először ugyanis én is azt hittem, hogy elmentek, de aztán kiderült, kora reggel elrepültek, és csak alkonyattal tértek vissza.
Márciust – „Böjtmás havának” is nevezik, mert ez a nagyböjti időszak második hava.
A böjt végefelé azt énekelték a gyerekek, hogy „Fecskét látok, szeplőt hányok!” – s valóban meg is érkeznek a fecskék.
Két nappal ezelőtt,végre megérkeztek.
Nagyon szeretem őket,és végre itt vannak!
További ajánlott fórumok:
- Milyen ütemezéssel, mikor utalják a járások az ápolási díjat?
- Munkanélküli járadékot mikor utalják? (ezt valahol meg lehet nézni?)
- Szerintetek mikor aratják a tarhonyát?
- Megjöttek már a fecskék? Nálam van sok fészek, de még mind üres!
- Hogyan tudom megakadályozni, hogy a házunk falára fészket rakjanak a fecskék?
- Mikor érkeznek a nevesebb, minőségibb boltokba az új őszi kollekciók? Mikor érdemes elindulni megnézni?