Miért paleó? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Miért paleó?
off
Úgy olvastam, hogy miért péló
Bocccsssi
Sziasztok!
A paleogrill oldaláról(google-n keresztül megtalálható) szoktam rendelni paleo ételeket, és én nagyon szeretem. Érdemes ott is olvasgatni kicsit.
Valójában nem nagyon értettem régebben, mi a különbség az atkins és a paleo között (már tudom :) ), nekem mindkettő bejött. Sokkal egészségesebben és változatosabban eszem mindkét diétánál, talán pont azért, mert tudatosan étkezem.
Nagy itt a sötétség! ;)
Több száz évet, hahaha! A mesében...
A valôságban sokszor ennél gyávábbak voltak elődeink és miután a vadállatok elejtették a prédáikat, majd jól befalatoztak belőle, meg rányálaztak, akkor odamentek a sakálok és na, ekkor a korabeli Mézga Géza sajátgyártmány lándzsájâval el merte őket kergetni, hogy a maradékokat leszopogassa a csontokról:DDD
De a testünk felépìtése (állkapocs, izületek, fogazat, kéz elrendezése, körmök és nem karmok, belek hossza, gyomor savtartalma) rengeteg dologban arról tanúskodik, hogy növényevők, ezen belül is gyümölcsevők vagyunk. Félve írom ezt le, mert ma rengeteg a cukorbeteg is, ők meg ugye nem ehetnek gyümölcsöt kétpofára, de úgy kell elképzelni, hogy leveleket is bőven ettünk.
Gyomor jóindulatú tumoros lány barátom állt át paleora, és volt a társaságban egy másik paleos is. Nekem ízlett, de vöröshús de finomliszt nélkül is idővel elfogyók, de komolyan, diétánai se jó nekem. Nem csak erőt vesztek, a fehér dolgok nélkül, nincs erőm mozogni, csak rengeteg krumplival. Ami meg dél-amerikai, és nem fogyok mellette egy dekát sem.
De indiai tagolás szerinti levegő testkarakterű embereknek kiváló, tűz belehal, és víz bírja egy darabig.
Hehe, ezen jót mosolyogtam! :))
Nem, nem onnan itta, sőt most sem onnan issza. A jó öreg bolti, zacskós tejet vette, mióta csak az eszemet tudom. Annyi különbséggel, hogy ő mindig felforralta.
Amugy glutenintolerancia, mint olyan, igenis letezik. Fiam hivatalosan glutenintolerans, de nem coliakias (bar a veszelyeztetett csoportba tartozik). Papirja van rola :) Vele egyutt hagyta el a csalad a lisztevest itthon, es lass csodat, mindenki jobban van. A kicsi lany az ovodaban kommersz (glutenos) etrendet kap, egyelore tunetmentes. Sajnos (vagy szerencsere) amig nincs baja, nem tudom kiverekedni a glutenmentes etrendet neki. Remelem, ha nagyobb lesz, sajat dontese alapjan eszik majd egeszsegesebben.
En 19, a hugom 24 evesen kezdett tuneteket mutatni glutenfogyasztasra. Ahogy elnezem, van, aki meg kesobb. Ugyhogy nem korhataros a dolog.
Kosz az infot! En sem ertettem, miert van, hogy a glutentol csak minden bajom van, mint Michelle-nek (fosas, faradtsag, levertseg), de a zabtol egyenesen okadok. Sugarban. Biztos aveninallergia :)
Mas: globus, az intoleranciak pont a tulzott fogyasztastol alakulnak ki, nem az elhagyastol. Az, hogy miutan "elszoksz" valamilyen mereganyag fogyasztasatol, erosebbek a tunetek, szubjektiv. Persze, hogy jobban eszreveszed a mergezett allapotot igy, mint ha folyamatosan benne elsz valamilyen szinten.
Mandulamosólé:DDDD iszom amúgy ilyeneket de nagyon kis mennyiséget mert nem kávéztam soha, szóval nincs eleve szokás, amihez kell, hanem pl palacsintát ezekkel csinálok, ha épp arra vágyom. Amúgy egyetértek, hogy dràgábbak, de házilag is el lehet készíteni. De ha a víz is összetart valamit (zabkása), akkor abba nem teszek se ilyet, se olyat, hanem vizet.
A pótlókról ugyanez a vèleményem. Ha vegán valaki, nem eszik sajtot. De miért kell kesudióval összekutyult rizsnyàkot vegán sajtnak nevezni? Nem sajt. Meg soha nem is lesz olyan íze. Lehet enni zöldséges pizzát sajt nélkül is. Vagy a felvágottak, amik 30%al többe kerülnek a húsos felvágottnál, de hiába vegán, ha tele van sóval, adalékokkal, stb. Ezért ha én az egészségem miatt lettem vegán, elmegyek mellettük simán, mert az nem egy egészséges valami, hanem egy címkézett szarság.
És ezt amúgy mindennel eljátszák, címkézik a dolgokat egy adott diétához: paleo liszt (mert lisztet nem ehetnek), vagy vegán sajt (mert sajtot nem eszik), de okvetlenül kell neki a gesztus, mert nem tud gyökeresen megváltoztatni egy adott szokást. Minden ilyen kötődés csak fogâst ad rajta azoknak, akik üzletet fognak csinálni abból, hogy le akar fogyni vagy hogy nem akar állatot enni.
Én nem vagyok semmilyen diéta híve. Nincs is rá szükségem.
Fehér cukrot, fehér lisztet használok, egyedül tejből veszek laktózmentes (tejből, más tejtermékből "normálisat"), persze mindent mértékkel. A ma divatos élelmiszerek (pl a tejpótlók, minek ha nem bírod a tejet ne idd, ezért nem kell mandulamosó lét inni) ipari melléktermékek, amiket régen "kidobtak" most meg horribilis összegekért árulnak.
Szerintem a mai emberre a stressz, zsúfoltság, légszennyezettség és mozgáshiány sokkal de sokkal veszélyesebb mint a fehér cukor vagy a liszt. Hangsúlyozom, szerintem.
További ajánlott fórumok:
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Norbi vagy paleolit? Melyik hatásosabb és miért?
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Mi a véleményetek a paleolit diétáról?
- Van itt olyan, aki cukorbetegségből vagy más betegségből gyógyult meg a paleolit étrenddel vagy olyan, akinél nem vált be?
- Mit eszik egy paleós?