Miért érzem magam mégis anyagilag szegénynek? (beszélgetés)
A részvényen is lehet bukni. OTP pl a háború óta mélyrepülésben van.
EUR-ra szintén van pl a PEMÁP, ami elvileg infláció feletti kamatot fizet erre a devizára.
Ebben az instabil mai világban én mégis €-urót vennék a helyedben a pénzeden.
Én már nyugdíjas vagyok német nyugdíjjal, de az infláció sokkal jobban érződik a forinton mint az €-urón.
Ez egy okos mondatod:
"Minden alkalommal, amikor megkapom a fizetésemet veszek 300-400 Eurót"
Szerintem ez az érzés akkor fog elmúlni, ha összegyűlik annyi amiből akár egy új életet is el lehet kezdeni.
Arra gondolok, ha bármi történik az életedben lesz alapod újra kezdeni.
Nálam miután megvettem az első lakásom a cél az volt, hogy mindig legyen annyi megtakarításom, ha bármi dolog meghibásodik az tudjam pótolni vagy tudjak egy szerelőt megfizetni.
Most az a cél, hogy 2-3 évente tudjak a házon valamit korszerűsíteni.
Szerintem okosan csinálod, de közben ne felejts el magadra is költeni. pl. ha szeretsz utazni azt ne tagad meg magadtól!
Tanultam a business coachom-tól valamit, ami szerintem nagyon fontos. Ő úgy hívja, nagyra becsülés kassza. Minden pénzből elteszem a 10%-ot, mielőtt még bármit kifizetnék. Ez az én pénzem, amivel nagyra becsülöm magam. Ezt a pénzt soha nem költöm el. Vehetek belőle olyan vagyon tárgyakat, aminek az értéke növekszik, de semmi befektetés. És nem nyúlok hozzá.
Ezt javaslom neked is. Ha sok a 10%, legyen 5. Vagy kettő. Vagy 100 forint annak, akinek nem meg több. De valamennyi legyen, mert akkor soha többé nem mondhatod, hogy nincs pénzed. Megtanít birtokolni a pénzt.
Mit jelent nálad, hogy kopik a pénz?
Az euró és a kamat nem ellentétes fogalmak egymással.
:DDD
Nem tudom...
A helyzet az, hogy nem. Nem voltunk a leggazdagabbak, viszont elég jól álltunk anyagilag, DE, rengeteg vita folyt apum és anyum között a pénz miatt. Anyum két kézzel szórta a pénzt, apum pedig spórolt. Sokszor volt vita, mert apum szerint kellene anyum is spóroljon, anyum szerint pedig fölösleges a spórolás, a mának kell élni.
Soha nem kérdezik tőlem, hogy van-e megspórolva pénzem, vagy mennyi van, de sokszor apum mai napig mondja, hogy anyum az egész fizetését elkölti, és nem tudja mire, külön kasszán vannak…
Lehet, hogy innen eredne a probléma?
Miért érzem magam mégis agyilag szegénynek?
Ezt olvastam. 😄
Lassan 9 hónapja dolgozom. Minden alkalommal, amikor megkapom a fizetésemet veszek 300-400 Eurót, kifizetem a kifizetnivalókat, majd ami plusz marad, abból megveszem magamnak amire szükségem van. Hiába ott van az euróm megspórolva, szegénynek érzem magam, plusz ha néha beváltok belőle 50 Eurót, bűntudatom van.
Mit kellene tegyek? Nagyon jól tudom, hogyha nem veszek Eurót, akkor elköltöm hülyeségekre, ha veszek Eurót, akkor meg nem tudok annyit költekezni, és rossz érzésem van. Viszont ha elköltöm a pénzemet, és semmit nem takarítók meg, megint rossz érzésem van, bizonytalannak érzem az anyagi hátteremet.