Miért egészséges a köles? (tudásbázis)
Lassan felszívódó szénhidrát. Lányom a hajgyógyász tanácsára minden nap eszik vagy főtt kölest, vagy főtt hajdinát. Van olyan nyomelem, ásványi anyag, ami ezekből szívódik fel a leghatékonyabban.
(Persze nem sokat, 3 dkg nyersen, azt főzöm meg.)
Remélem, kikopik egyszer a köztudatból! Sajnos sok szakember is beleesett. Mindig mondom, a diploma nem véd meg a butaságtól...
Igyekeztem utánanézni, két fotót láttam két idős kínai emberről (azaz nem is közös képet), de sehol sincs még az sem alátámasztva, hogy házaspár-e, és hogy orvosok-e. De valahogy mégis hisz nekik az is, aki pedig egyébként nem hiszékeny...
Amikor felemeltem a szavam, hogy a tibeti rítusok sem nem tibetiek, sem nem rítusok, és a cáfolatot alá is támasztottam, majdnem a fejemet ették le... :D Remélem, azóta sem sérült meg senki a nagy gyakorlásban.
Mindegy, a lényeg, hogy a köles jó! :D
Már hogyne hizlalna.
Megvan benne annyi kalória, mint a rizsben.
De nem a kölesgolyót kell enni, mert az csak pár gramm. És még zsíros is, úgy emlékszem.
Többek között azért jó a köles, mert fővés közben több vizet szív fel, mint a rizs, azaz ha ugyanannyi súlyú száraz köles és száraz rizst megfőzünk, a köles lesz több.
Sok élettani előnye van, utána lehet olvasni.
Én a magam részéről még mindig csodálkozom, hogy mennyi fejben megtelepedett a lúgosítás igazolatlan elmélete, de ez más tészta, a kölesnek ezen kívül is rengeteg előnye van.
Ha alaposan megfő, a rizsre fog hasonlítani kinézetre is, mert az apró magocskák kifordulnak, mint a pattogatott kukorica, fehérek lesznek.
Igen, azt mondják, hogy mivel a lassú felszívódású ch-t tartalmazza, tehát egyrészt kevesebb is elég belőle, hogy jólakottnak érezd magad, mint pl. nokedliből, vagy kifőzött tésztából, másrészt több a rost-anyag-hányada, tehát javítja az emésztést, az anyagcserét.
Szoktam belőle esetenként kölesfasírtot készíteni:
megfőzöm kevés, sós vízben puhára, de kb. olyan sűrűségűre, mint a tejbegrízt szoktuk.
Megvárom míg kihűlt, és ettől kezdve lehet úgy kezelni, mint a darálthúst: nyers tojással, fűszerekkel, zsemlemorzsával (liszt helyett) gyúrom össze. Kis lapos korongocskákat formázok belőle és sütés előtt még beforgatom zsemlemorzsába, attól lesz szép piros külseje.
Persze, egy van.
NEm tudok, semmi másra nem használom /nem főzök vele csak ezt szoktam enni.
HA "recepteknél" keresőbe beírod a szót biztos ki fog dobni sokat!!!
Aha:)
VAlószínüleg uakkora, de akkor nincs olyan nagy különbség tévedtem.
Abból indultam ki, hogy én BIO boltban 350FT-t láttam
JAj bocsánat, látom később írtad, hogy azt!:)
Az finom (illetve párom szerint madaraknak való, íztelen:)de én imádom.
Ha nem BIO boltban veszed, sokkal olcsóbb!
Finom???????? Mit csináltál vele?? :))
Én egyszer vettem egy makrobiotikus szakáncskönyvet, tele van köles kajákkal.....Nos, finom nem igazán volt, de nagyon egészséges :)))
További ajánlott fórumok:
- Fiatal, egészséges férfi miért nem ad vért a súlyos beteg barátjának?
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Miért vagyok rosszabbul, ha egészségesebben étkezem?
- Szerintetek, ha valakinek problémája van az egészségével, miért nem az orvosával beszéli meg, miért itt kér tanácsot?
- Az étkezési keményítő valóban egészségesebb, mint a liszt? Ha igen, miért?
- Miért nem virágzik a flamingó virág, pedig egészséges és a helye sem lett megváltoztatva?