Mi az a "Tiszavirágzás"? (tudásbázis kérdés)
A kérészek kikelése, és rövid élete.
NAgyon szép látvány.
Ezt találtam én a neten róla:
Tiszavirág
(állat, Palingenia longicauda Ol.), az álrecésszárnyu rovarok rendjébe, a kérészek családjába tartozó rovarfaj. Két pár szárnya egyenlő alkotásu, hártyás, gyengén recézett, világos-barna szinü. Farksertéi nagyon hosszúak, fehérek. Hossza 20-25 mm.; mellső szárnya 24 mm., tehát egyike a legnagyobb kérészfajoknak. Déleurópai állat, mely hazánkban különösen a Tisza környékén él és előidézője a Tisza virágzásának (flos aquae). Kifejlődve ugyanis csak néhány óráig élnek, míg t. i. a nőstények petéik lerakás által fajuk fenmaradását biztosítják. A petéből kikelő lárvák a vizben élnek vagy három évig, mialatt 20-szor is vedlenek. Az utolsó vedlés alkalmával valamely a vízből kiálló tárgyra, növényre kapaszkodnak fel és itt belőlük kibujik a kifejlődött szárnyas rovar, míg a levedlett lárvaruhájuk visszahull a vízbe. Miután iyenkor millió és millió állat fejlődik egy-egy éjjel ki, a vizeket roppant sok lárva, de meg elhalt állat is borítja. A víz felülete olyan, mintha apró fehér virággal lenne behintve. Innét mondják, hogy a ŤTisza virágzikť és innét kapta az állat is a nevét. - T. botanikai értelemben a Tisza-mellékén néhol a sulyom neve.
Tömegesen a Tiszában fordulnak elő. Június 10 és 20 között rajzanak. Ilyenkor "virágzik a Tisza". Párosodás, és peterakás után nem sokkal elpusztulnak. A nőstény átlag 7.000 petét rak a vízre, ami azután a mélybe süllyed. 4 - 6 hét után kelnek ki a lárvák, és június közepén bukkannak ki a vízből.
Úúúúúú, nagyon állat! Én már láttam egy párszor, meg pont arra mentünk motorcsónakkal, ahol a legtöbbet lehetett látni, és nagyon szuper volt! Azt is végignéztük, hogy hogyan bújik ki a "tokból", amiben fejlődött.
Utána kissé szomorú a partra kisodródott elpusztult állatok látványa...:(
De hát nekik ennyi az életük.
Ez így igaz.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte minden koranyáron láthatom, mert szegedi vagyok.
A Természet egyik csodája.
Számomra ennél szebb és gyönyőrűbb csak a szivárvány...
ezt találtam:
"Évente egyszer ritka természeti látványosságot csodálhatnak meg a Tiszán, amelyet a köznyelv tiszavirágzásként ismer. A kérészek násza csupán pár napig tart, amikor a víz alatti lárvákból kikelő rovarok a víz felett járják látványos táncukat, majd pár órán belül elpusztulnak."
Általában júniusban szokott a Tisza virágozni, csodálatos látvány :)
ezt találtam:
"Évente egyszer ritka természeti látványosságot csodálhatnak meg a Tiszán, amelyet a köznyelv tiszavirágzásként ismer. A kérészek násza csupán pár napig tart, amikor a víz alatti lárvákból kikelő rovarok a víz felett járják látványos táncukat, majd pár órán belül elpusztulnak."
Általában júniusban szokott a Tisza virágozni, csodálatos látvány :)