Mi az a lupinliszt? Mi az a lupin amiből lisztet készítenek? (tudásbázis)
CSILLAGFÜRT / Lupinus alba /
1. BEVEZETÉS
A megfelelő fehérjeellátás az emberiségnek a kielégítő és kiegyensúlyozott táplálkozással szorosan összefüggő, egyik örök gondja. Jelentősége nem csupán abban rejlik, hogy a létfenntartás fehérjefogyasztás nélkül nem lehetséges, hanem abban is, hogy a kalorikusan vagy a mennyiségileg elegendő táplálék önmagában nem garantálja a napi fehérjeigény fedezését. Fontos a minőségi követelmény is.
Jó hír a vegetáriusoknak, állati hús nélkül táplálkozóknak. Bővült a választék, ezentúl nem csak a szója (tofu) vagy a szejtán („búzahús”) jöhet szóba. Itt a nemesített változatos formában elkészíthető újabb növényi fehérjeforrás – a csillagfürt / Lupinus alba /.
Napjainkban az egészségesebb táplálkozás jegyében a növényi fehérjéket széleskörű propaganda népszerűsíti és ennek nyomán növekszik a nagy szemű, kis szemű és más, szántóföldi termesztésre alkalmas hüvelyes növények (szója, lóbab, borsó stb.) vetésterülete. Szokás ezeket a növényeket „abraktakarmányoknak” is nevezni, jóllehet humán célú hasznosításuk is fontos.
Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz szükségessé teszi, hogy összefoglaljuk azokat az újabb ismereteket és irányzatokat, amelyek e jelentős fehérjeszolgáltató növények hazai termesztésének fejlesztéséhez az elmondottak szellemében hozzájárulhatnak. Óhatatlan, hogy eközben már ismert tényeket, adatokat ne ismételjünk. Ezek azonban megerősítik a korábbi megállapításokat.
A csillagfürt nagyon régi kultúrnövény, termesztésével már az ókorban is foglalkoztak.
- Az ókorban a rómaiak fehérvirágú csillagfürtöt termesztettek és ők vitték be a mai Franciaország területére is, ahol rövid idő alatt mint zöldtrágya növény terjedt el.
- A sárga virágú csillagfürtöt elsőnek Németországban kezdték el termeszteni a XIX. század közepén, majd innen terjedt el Európa többi országaiba.
- Hazánkban csak az 1800-as évek végén, 1892-ben kezdték el a csillagfürt termesztését, de nagyobb arányú elterjesztésére csak a XX. század első felében került sor. Kezdetben csak keserű csillagfürtöt termesztettünk zöldtrágyázás céljára.
- Az édes csillagfürt termesztése csak a 30-as évek közepén kezdődött el.
A csillagfürt / Lupinus alba / – „az új húspótló”
Humán táplálkozási értékei
A csillagfürt - semleges íze, összetétele és tápértéke folytán - alkalmas húspótlók előállítására.
A csillagfürt koleszterin és glutén-mentes termése rendkívül sok B12 vitamint tartalmaz, amihez a vegetáriusok eddig csak korlátozottan juthattak hozzá. A csillagfürttel ez a lehetőség bővül.
Szabályozza (elősegíti) a vas felszívódását, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, így a legigényesebb diétákban is sikerrel alkalmazható.
A csillagfürt nyers fehérjéjét „lopino” néven először az 1995-ös Biofachon mutaták be a nagyközönségnek, és rögtön elnyerte „Az Év Bioterméke” díjat.
Az alapanyag alkalmas pürésítésre, marinálásra, sütésre, pirításra. Ráadásul mélyhűthető is.
A feldolgozóipar azonnal ráharapott az ígéretes alapanyagra, és sorra jelentette meg az ebből készült termékeket: így jöttek létra a lupin-tofu, lupin-tészta, lupin-bécsi szelet és a lupin-fasirt-tok.
A „csillagfürt liszt” amúgy a pékiparban is előretört és a legtöbb helyen már kiszorította a korábban lisztjavítóként használt borsólisztet.
A csillagfürtből készült termékek könnyen emészthetőek, erre már Hippokratész Kr. Előtt 460-ban felhívta kora figyelmét.
A csillagfürt-feldolgozás mellékterméke az „okara”, amely elsőrangú rostanyag.
Sárgás színe, darabos szerkezete, enyhe dió-íze miatt kedveli a sütőipar, a müzli-feldolgozó és delikát élelmiszereket előállító ipar, ugyanis elsőrangú íz hordozó.
Csak a fantázia szab határt felhasználhatóságának.
Kedvező aminosav- összetételén túl sokkal jobban tárolja az aromákat, minta a tofu, ezért nem szükséges előre fűszerben pácolni.
Édes készítményekhez is használható, mert semleges íze vaníliával, sztíviával, karob-porral jól kiegészíthető.
A Lupinusokból 2-3 faj takarmányféle, meg van dísznövény is évelő, meg egynyári.
Biztos használható emberi fogyasztásra is, ahogy pl. a lóbab is takarmány nálunk, a spanyolok meg eszik simán.
Lupinus-szal annyi lehet a gubanc, hogy az egyik faj (talán a sárgavirágú?) keserű.
Lupinus: csillagfürt, vagy más néven farkasbab.
Ez egy pillangósvirágúak családjába tartozó virág tulajdonképpen, de magyar nevére rákeresve lesz róla info a neten...
További ajánlott fórumok:
- Ti mit készítenétek ha nem szeretnétek a sütőtököt de mégis egy "raklapnyit" kaptatok?
- Weblapot szeretnék - weblapot készítenék
- Hol készítenek rendelésre hímzett törölközőt?
- 8 db tegnapelőtti zsemléből milyen finomságot készítenétek?
- Milyen főételt, desszertet készítenél a következő hozzávalókból?
- Segítség kellene, egy esettanulmányt kell készítenem csütörtökre, amiből vizsgajegyet fogok kapni, de azt sem tudom hogyan kezdjek hozzá?