Mi az a kommunális adó? Azt ki fizeti? A főbérlő vagy az albérlő? (tudásbázis)
Igen havi 3000 Ft. Van a házba 40 lakás. " Valaki kitalálta " hány, és hány literes konténer kell. nálunk 2 db nagy zöld műanyag, és 1 db fém van. És a háznak 100.000. Ft / hó a szemétszállitást számláznak. Nagy vita volt lakógyűlésen, hogyan legyen felosztva. Sokan 1 személy lakik. Van ahol 2 és többen. Felmérték hány személy lakik.. és elosztották. Nem tudom már hányan lakunk.. Na ahol 2 laknak, azoknak 3000 ft :( rohadt drága nálunk minden. Még se látom hogy vissza lenne forgatva.. Sok háztömb így fizet. Ahol többen laknak, ott az átlag kevesebbre jön ki.
Pontos összegről hamarosan jön a 3 havi számla :(
Szemétszállítás havi 3000 Ft..X 12 hónappal = 360000 Ft! És hozzá a kommunális adó a lejjebb írt 8400.
Vízdíj + csatorna 1200 Ft körül van / m3.
Hőközpont kb 2500 Ft / m3 melegíti a vizet, mindenhol vízóra van..
Tudom! Kommunális adó a téma..
A tulajdonos kötelezettsége, mint a biztosítás is.
Nézd meg a szerződéseteket, de minden olyan csekk ami nem az ingatlan használatával kapcsolatos őt terheli.
Te mint bérlő a közüzemi számlákat vagy köteles fizetni, az adókat neki kell, mert Ő rendelkezik az ingatlan tulajdon jogával, és nem Te. :)
Magánszemélyek kommunális adója
A kommunális adóról szóló részletes szabályokat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és a 27/2007. (XI. 30.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza. Az adó alanya
- az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény, illetve telek tulajdonosa (több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok; amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya),
- az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.
Nem, a kettő külön dolog. A szemétdíjat a szemétgyűjtő cégnek fizeted, a kommunális adót az önkormányzatnak fizeted, az egy helyi adó, amit az adott településen található ingatlanodért vetnek ki rád(lakás, ház. telek).
Ezért sztem ezt a tulaj kell, h fizesse.
"Kommunális adó: Szedésének célja a település infrastruktúrájának fejlesztése, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok finanszírozása.
"
Érdekes lenne, ha a tulajdonos a bérlővel fizettetne meg mindent. A lakáshitelt nem a bérlő fizesse?
Közben kigugliztam.
Kommunális adó: Szedésének célja a település infrastruktúrájának fejlesztése, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok finanszírozása.
Magánszemélyek kommunális adója:
Fizetésre kötelezett: aki a naptári év első napján a telek tulajdonosa, illetve vagyoni joggal terhelt ingatlan esetén a jog gyakorlására jogosult, illetve bérleti joggal rendelkező magánszemély.
Alapja: az önkormányzat közigazgatási területén lévő építmény, telek, bérleti jog.
Mértéke: forintban meghatározott.
Alapvetően olyan adó, amit az önkormányzat szed be, és az infrastruktúra fejlesztésére fordít.
Önkormányzati hatáskör, hogy hol mennyi ez az adó, illetve mit "tartalmaz". De szerintem pl a szemétszállítás már régóta külön van.
Szóval nem feltételnül "van benne" pl a szemétdíj és/vagy vízdíj, egyszerűen csak egy sarc :)
További ajánlott fórumok:
- Mire fizetem a kommunális adót?
- Az albérlő vagy a tulaj fizeti, ha valami tönkremegy a lakásban?
- Albérletben ki fizeti a közös költséget? A tulajdonos vagy az albérlő?
- Albérlő be tud a lakásba jelentkezni a főbérlő tudta nélkül?
- Igaz, hogy januártól nem kell fizetni a nagycsaládosoknak kommunális adót és súlyadót?
- Apartmanok bérbeadása, mint főbérlő albérlőnek