Albérletben ki fizeti a közös költséget? A tulajdonos vagy az albérlő? (beszélgetés)
Szia!
Mikor én albérletben laktam, a közös költséget a tulajdonos fizette. Mi a közös költség szemétdíj részét álltuk csak, mert az vonatkozott ránk belőle. Szerintem a tulajdonosnak kell fizetnie, mert nem te laksz ott hosszú távon, nehogy már a te pénzedből finanszírozzák a majdani felújításokat.
Az albérleti díjat előre szokás fizetni, az elfogyasztott víz, áram, fűtés,gáz díjat pedig utólag. Szerintem a legjobb megoldás, ha ne számlalevél alapján fizettek, hanem óraállástól óraállásig, azaz minden hónapban a leolvasott adatok alapján adtok pénzt a tulajdonosnak.
A közös költséget szinte mindig az albérlővel fizettetik,és előre,mint az albérleti díjat!
A rezsit utólag.Az augusztusi fogyasztást szeptemberben.
Egyébként,meg minden a megegyezéstől függ!!
Elméletileg úgy kell működnie, hogy mikor átveszed a kulcsokat a tulaj papíron bizonytja, hogy minden óraállás (víz, villany)jelenleg most ennyi és be is van fizetve. A Rád eső rész a beköltözés napjától indul.
Mikor én albérletben laktam úgy volt, hogy a beérkező csekkeket befizettem, majd magamnak lefénymásoltam, hogy a későbbiekben tudjam bizonytani a befizetést, a tulaj pedig elvitte az eredetit. De hallottam már olyat is, hogy számolnak egy átlagot (pl.fél évre) fizetsz X forintot, majd megállapodás szerint elszámoljátok a különbözetet.
Tisztazzuk. Az alberlet az, ha valaki a berelt ingatlanjat tovabbi berletbe adja ki. Ergo nem a tulajdonostol berled az ingatlant, hanem az ingatlan berlojetol. Amennyiben tulajdonostol berelsz, az berlet es nem alberlet.
Az alberlet fogalma a 80as evekben rogzult, amikor is a berlakasok egyes szobait kiadtak tovabbi berlesre, tehat alberletbe.
a bérlő, attól a hónaptól, amikor beköltözik.
a közös költség - tudtommal - soha nem utólagos, hanem az adott hónapra vonatkozó szemétszállítást, csatorna- és vízhasználatot, karbantartási költségeket, stb. tartalmazza az egész társasházra vonatkozólag. Tehát ezt előre ki kell fizetni a hó elején a lakóknak, hogy a hó közben megérkező közös számlákat ki lehessen a befolyt összegből egyenlíteni.
Szia! Én itt a városunkban a harmadik helyen lakom. Eddig mindenhol nekünk kellett fizetni. Alapvetően a rezsibe ez nem tartozik bele, de a tulajdonosok úgy gondolják, hogy igen. Szóval nálunk ezt is beleszövik.
Ja és mikor mi ide beköltöztünk, akkor csak az első havi lakbért+egyhavi kauciót tettük le. A rezsit folyamatosan visszamenőleg fizetjük, így szól a szerződésünk is. Eddig nem volt probléma, most már több, mint egy éve élünk zavartalan.
További ajánlott fórumok:
- Csak nekem furcsa, hogy albérletben, bizonytalanságban élő, minden Ft-ot nehezen kiadó nők esküvőt rendeznek a párjukkal, és gyereket vállal
- Hol és hogyan lehet valakit felnyomni, hogy feketén adja ki a lakását albérletbe?
- Albérlő a tulajdonos tudta nélkül bejelentkezhet a lakásba?
- Lakásunkba albérlők laknak 4 gyerekkel. Hogyan lehet őket kitenni onnan? Milyen jogai vannak egy tulajdonosnak?
- Az albérlővel csak a rezsiköltséget (gáz, villany, víz) fizettetem ki, kell akkor adóznom utána?
- Közüzemi tartozást követelhet a tulajdonostól a szolgáltató, ha az óra az albérlő nevére át lett írva?