Az albérlővel csak a rezsiköltséget (gáz, villany, víz) fizettetem ki, kell akkor adóznom utána? (tudásbázis kérdés)
A pincénkben 15 éve folyamatosan lakik valaki. Sőt, 2 család is ellakott itt, amíg a szomszéd utcában felépítették a családi házukat.
Soha senki nem fizetett egy fillért sem rezsin kívül. Igaz, szerződés sem volt, és nincs is. Nem idegen egyik sem.
Nem tudom, mik a törvények, de tuti ha nem nézel pontosan utána, akkor valamelyik "kedves" szomszédnak szemet szúr.
Én úgy tudom, ha valakinek a jövedelme nem ér el bizonyos összeget és kisgyermeket nevel, lehet nem is kell hozzá gyerek és a nyugdíjasoknak nem kell adózni. Van kisgyermekes ismerősöm és van nyugdíjas ők biztos nem adóznak és teljesen legális.
Én is így gondolom, de sajnos a magyar valóság az, hogy a "jó" szomszédok feljelentenek, a NAV pedig megbünteti a kisembert.
A jó akarók azt hiszik, hogy egy lakás kiadásból meg lehet gazdagodni, holott ez nem igaz.
Te viszed vásárra a bőröd azzal, hogy idegent beengedsz a házadba, neked kell elviselned bármit csinál, vagy ha kárt okoz, akkor neked kell viselned. A bérleti díj egyáltalán nincs arányban azzal az értékkel, amit a bérlő kezébe adsz, ráadásul az adó elviszi egy tetemes részét.
Jaja..a legnagyobb gond az, hogy a navnál is földi halandók dolgoznak, és közülük is 10en 12 féleképp értelmezik a jogszabályokat.
Tudom, mert dolgoztam ott..:DD Persze ezzel nem dicsekszem.:))))
Találtam egy a szívességi lakáshasználati szerződés mintát, melyből kimásolok egy részt
"1 A Tulajdonos kizárólagos tulajdonát képezi a ......Földhivatalban .............hrsz. alatt nyilvántartott, természetben ............szám alatt található... m2 alapterületű lakásingatlan, amelynek használatát határozatlan időre átengedi a fent megjelölt Lakáshasználó részére.
2.A lakáshasználat célja az ingatlanban történő folyamatos bentlakás, ezáltal az ingatlan állagának megőrzése, és védelme.
....
"
Az ingatlan állagának megőrzésében benne van a kert gondozása is, és az is, hogy természetesen kifizeti az általa elhasznált rezsi ktg. is.
Szerinted
:)
A NAV szerint, ha ott lakik valaki?
+ a kerületi adóhatóság!
Láttam olyat hogy rájött a lakáskiadásra és ráverte a tulajra az elmúlt 5 év adóját és büntetését
Merthogy kft volt és ez esetben helyi adót is kellett volna fizetnie lakáskiadás után
Könyvelő meg ezt nem tudta
Van ilyen, akár szóban is megköthető, de itt bevétel van, a kertgondozás
Ugynakkor bérlői jogok megilletik a szivességi használót is
Gond akkor van , ha gond van, nem fizeti a rezsit, leamortizálja a lakást stb. és vita esetén még azt is hazudja hogy ő bizony fizetett az ottlakhatásért
Ez hasolnó, mintha eladsz egy 20milliós lakást 10millióért
Illetékhivatal meg jól megvizsgálja és azt mondja hogy az a lakás 18-25millió és fizess az után illetéket
Telefonálni nem szabad, csak személyesen érdeklődni, de ugyanakkor az se hivatalos álláspont, mint ahogy az írásbeli válasz sem
Ez egy vicc!!
Írásban érdeklődtem és írásban kaptam a választ, megjegyezve hogy nem hivatalos állásfoglalás
Egyedül hivatalos az irott jogszabály, amit a földi halandó nehezen értelmez a NAV meg ott forgatja ki ahol akarja
Köszi, hogy felhívtad erre a figyelmemet, mert én azt hittem, hogy ez egy csere-szerződést, és sima ügy.
Én biztosítok neki lakhatást, ezért ő cserében elvégzi a kert, és a ház körüli teeendőket, ezt írtuk bele a szerződésbe.
Akkor ezek szerint nem is olyan sima ügy. :(
Nem egyszerű kérdés!
Legjobb lenne a NAV ügyfélszolgánál érdeklődni és mindezt irásban is rögzíteni
Mert szokása a NAV-nak, adott esetben mintegy bevételnek tekinteni a kerti munkát, hisz az neked hasznot hoz.
Majd alkalmi munkának minősíti, amit te nem jelentettél be és nem fizetted az utána járó járulékokat
Mi más és hova?
Adózni nem kell, de adóbevallást kell késziteni
Mert a bérlő által kifizetett rezsi bevételnek számít, ugyanakkor a költségek között mint kiadás szerepel
Persze ez csak tételes költségelszámolás esetén érvényes
Mert költségelszámolás másfajta is lehet
Ez engem is érdekelne.
Kiadtam egy srácnak a házamban lévő lakrészt, cserében rendben tartja a kertet, és csak a rezsiköltséget fizeti.
Ilyenkor, hogy működik az adózás?
További ajánlott fórumok:
- Kinek jött már gáz és villany számlája? Vajon te kiakadtál rajta?
- Lehet baja a nyuszinak, ha egész nap ég a villany, ahol van?
- Nektek mennyi a havi villanyszámlátok?
- Kb. mennyi a rezsiköltsége egy 30-35 négyzetméteres lakásnak?
- Akik Szegeden szültetek, hol, kinél és mennyit fizettetek magáért a szülésért?
- Mennyit fizettetek a szülésznőnek?