Az albérlő vagy a tulaj fizeti, ha valami tönkremegy a lakásban? (tudásbázis kérdés)
Nincs egy rokon, ismerős, barát, aki ellenőrizheti, hogy néz ki a lakás?
Köss lakásbiztosítást, és fizettesd a bérlővel.
Ha nincs kaució,nincs lakás...a csekkeket meg akár le is lehet fényképezni,s elküldeni e-mailben.
Egyébként túl messze nem lakok Bajához,kb. 40 km!:))
Köszönöm,ha aktuális lesz a költözés,majd szólok!:))
Ha mégis a bérbeadás mellett maradsz,szemrebbenés nélkül kérj 3 havi kauciót,s havonta ellenőrizd a lakás állapotát,vmint a számlákat!
Fogas kérdés!
Ugyan én is albérlő vagyok,viszont nem elfogult a kérdéssel kapcsolatban!Már ne haragudj,de miért érdekel Téged,hogy a bérlődnek van-e hűtője?
Azt ugyan nem tudom,hogy a jogszabály mit ír elő ilyen esetben,de én a bérlőre hárítanám a javítási költséget.
Vett egy használt hűtőt,se jótállás,se kutyafüle,esetleg veszel neki két havonta másikat?Az én véleményem,hogy ha ő bevállalta,hogy használt hűtőt vesz,akkor viselje a következményeit is!Esetleg jövő hónapban nem pakolnád tele neki bélszínnel?És ha elromlik a hűtő,meg a hús,akkor fizeted mindkettőt.
Én tavaly vettem ide egy villanytűzhelyet,amit be is építtettem,meg új vezetékkel be is köttettem,de eszembe nem jutott,hogy akárcsak a villanyvezeték árát is a tulajon vasaljam be.Pedig nem fogom kitépkedni a vezetéket,ha elköltözök.
Mellesleg egy hűtő nem olyan alapvető szükséglet egy bérelt lakásban,mint a fűtés,vagy melegvíz,ettől a lakás még lakható!
Nézzünk még egy példát !
Lakás tartozékaként egy rozoga hűtőszekrény teljesen tönkre ment. Simán elöregedett, egyértelmű volt a cseréje. Tulaj megbízta a bérlőt, hogy vegyen egy hűtőt, aminek az árát betudja a bérleti díjba. Bérlő vett egy használt ugyanolyan méretű hűtőt 21 ezer forintért. (nem volt kikötés, hogy használtat vagy újat vegyen) Tulaj betudta a bérlőnek a bérleti díjba, tehát a tulaj "vette". Ha ez elromlik, akkor kinek kell kifizetni a javíttatást ? A tulajnak, mert az övé, de nem ő használta ? Vagy a bérlőnek, mert ő használja ? Esetleg azért, mert miért vett használtat ?
Egy példa még, a véleményetekre vagyok kíváncsi.
Az albérlő beletöri a kulcsot a levélszekrénybe. A tulajnak van pótkulcsa, és ez alapján vesz egyet.
Ki kell fizetni az albérlőnek ?
Köszönöm szépen nektek.
A szerződés elég régi, majd megnézem, mert nem emlékszem, hogy mi szerepel benne.
Szerződés kérdése
Hűtszekrény, tüzhely, villanykapcsoló, ajtózár, wc tartály, ami a normális használatban megy tönkre, kivéve a villanyégők, szerintem a tulaj kötelessége
Erőszakos vagy véletlen rongálás, nem
Pl. frissen festve vették át, igy is adják majd vissza
Az én szerződésemben mindezek rögzítve vannak
Sokat segít a bérleti szerződés, illetve a Ptk.
A mi szerződésünkben anno az volt, hogy az állagmegóvásért mi felelünk. De a költözés esetén az állag sérelme nélkül nem mozdítható tárgyak javítási és csere költsége a tulajdonost terheli. És amennyiben mi javíttatjuk vagy cseréljük az ilyen tárgyakat, akkor a bérleti díjba beszámíthatjuk, de csak akkor ha előzetesen egyeztettünk a tulajdonossal.
Megbeszélés és a szerződésben foglaltaktól függ.
Mi ment tönkre?
Olyanokra gondolok mint pl. a villanykapcsoló, hűtő vagy a konyhapult megsüllyed.
Az albérlő továbbra is bent lakik.
További ajánlott fórumok:
- Cumit venni 9 hónappal hamarabb van értelme vagy tönkremegy?
- Mi az a kommunális adó? Azt ki fizeti? A főbérlő vagy az albérlő?
- Mi történik a hiteltartozással ha a bankunk tönkremegy?
- Albérletben ki fizeti a közös költséget? A tulajdonos vagy az albérlő?
- Szerintetek normális dolog, hogy 2éves Fordnak kétszer tönkremegy a szervószivattyúja és kifekszik az akkumulátora?
- Ha beáztat a felettünk lévő, és ingóság is tönkremegy, fizet arra is a biztosító?