Mi az a 20 alapétel, amit kezdőknek megtanítanál? (tudásbázis)
Rántás, habarás, főzés ,párolás,sütés, pácolás,Tálalás!!!!
mert a nem túl jól sikerült sütemény porcukkorral álcázva is mennyei lehet
Nekem ezeket tanította anno első körben anyukám:
1. Paprikás krumpli
2. Rakott krumpli
3. Pörkölt (marha, sertés)
4. Zöldbabfőzelék
5. Krumplis tészta
6. Krumplifőzelék
7. Jókai bableves
8. Töltött paprika
10. Rizskoch
11. Tökfőzelék
12. Töltött káposzta
13. Fasírt
14. Töltött csirke
15. Borsos tokány
16. Sült tarja
17. Kolozsvári rakott káposzta
18. Lebbencsleves
19. Lencsefőzelék
20. Tojásleves
1 rántott leves
2 köménymadlaves
3 tojásleves
4 piritott tésztaleves
5 paradicsom leves
6 papritáskolompir
7zsirbasült kolompit
8 törtburgonya
9 tésztanyújtás
10 tészta reszelés(reszelttésza)
11lebbencstészta kinyujtása
12 grizgaluska elkészitése
13 galuskatészta elkészitése
14 kumprislaska
15 káposztáslaska
16 fasirt elkészitése
17 csirkepaprikás elkészitése
18 sertéspörkölt elkészitése
19 húsleves elkészitése
20 piskóta elkészitése
ezek csak azt alapok de az igazi alapok nem itt kezdődnek. anyagismeret élelmiszerismeret .és még sorolhatnám még.a rántás elkészitése a leves behabarása is ide tartozik nem egy egész étel elkészitése az már haladóknak ajánlott.
l. lecsó (tojással/rizzsel/tarhonyával/cukkinival/kolbásszal/virslivel),
2. paprikás krumpli (kolbásszal/tojással/erős zöldpaprikával),
3. tojás (rántottának, szalonnával/sonkával /gombával/zöldpaprikával/omlettnek),
4. pörköltek,
5. brassói,
6. gulyás/bab/raguleves,
7. túrós csusza,
8. sült oldalas (borsosan/fokhagymával)
9. krumplifőzelék (kolbászos-fokhagymás-töröttpaprikás változat)
10. töltött paprika/káposzta
11. csipetke készítés
12. nokedli
13. palacsinta
14. borsó-zöldbabfőzelék
15. rizs v. rizibizi
16. sült szalmakrumpli
17. Újházi tyúkhúsleves
19. krumplis/tojásos tészta
20. meggyes pite
A férjem aztán igazán örök kezdö a fözésben,a 30 év alatt ezeket tudtam mégis megtanítani neki:
fasírt(sütöben sütve)
halászlé(bográcsban,kint tüzön)
tojásrántotta(esetleg bonyolítva hagymával,szalonával)
házi tészta gyúrása és vagdalása(kifözése NEM!)
nokedli(keverni és kifözni is)
krumplipaprikás
pörköltek(gyakran nem sikerülnek,de néha igen)
palacsinta(ugyanígy,hol sikerül,hol nem)
kávéfözés(néha túl gyenge lesz)
Hát ENNYI.
Többet nem is szeretne tudni.
20 ?? Nem sok az egy kicsit tanitás céljából?Szerintem az alapok,és pár étel elsajátítása után a többi már magától értetődő.
-Panírozás,rántás,habarás
-Paprikás krumpli
-Pörkölt
-Töltött káposzta
-Töltött paprika
-Lecsó
-Fasírt
-Bármilyen főzelék
-Húsleves
-Palacsinta
:)
de rég ettem! bizony: ma grízestészta lesz :)
párom nincs itthon :)))
(bár ő is szereti)
az én 20-ad listám (én úgy válogattam össze, mintha kezdő háziasszonyoknak kellene megtanítanom)
1. húsleves
2. pörkölt
3. főzelékek
4. rakott kel ill -bab
5. paprikás krumpli
6. székelykáposzta
7. káposztás tészta
8.krumplis tészta
9. gyümölcsleves
10.rakott krumpli
11.sólet
12. gulyásleves (babgulyás is)
13.lebbencsleves
14.sajtos hús
15.rántott szelet
16. lecsó
17. fasírt
18. palacsinta
19. piskóta
20. köretek (rizsfőzés, sült krumpli, főtt krumpli, petrezselymes krumpli)
A Mátra saláta is nagy kedvenc! csak én vaon átpirított füstölt sonkacsíkokkal gazdagítom (így ismertem meg)
És trappista helyett gouda, vagy valamilyen minőségibb sajtot szoktam használni
Rakott kel
Frankfurti leves
Kelkáposztafőzelék,
ehhez pörkölt kell,
Gulyásleves
Palacsinta
Zöldségleves (karalábé, sárgarépa, zöldbörsó)
Zöldséges fűszeres rizs (önmagában vagy köretnek)
Bableves,
Lencseleves,
Fasirthús,
Igazi hamburger feltétnek,
Saláták!!! pl. Mátra-saláta:
Persze lecsó,
Töltött paprika,
Töltött karalábé,
uborkakockák, almakockák, ananászkonzerv kockák, enyhén majonézes mártásban, csíkozott jégsaláta alul, reszelt trappista felül.
Rizses hús sok borsóval, répával
Rakott krumpli
Padlizsánkrém
Avokádókrém, az új kedvencem
Na ide se nézek be többet, mert így olvasással is híztam 10 kilót!
Csupa finomságok! :))))
ja, meg a másik ami fontos: mindenk azt tanulja meg leghamarabb főzni, amit ő is szeret:))
szóval mindenkinek más az alapétel:)
1. borsóleves
2. borsófőzelék
3. palacsinta (különféle ízesítéssel)
4. gombás-tejszínes penne
5. tojásos nokedli
6. rántott karfiol
7. rakott brokkoli
8. töltött cukkini
9. bundáskenyér
10. bármilyen muffin (ez is könnyen variálható)
többet most nincs kedvem írni:)
de egyébként szerintem nem is konkrét ételeket kell megtanítani, hanem konyhai alapműveleteket, és onnan már az ember tudja variálni a recepteket egyrészt kísérletezéssel, másrészt annak alapján hogy mi van éppen otthon.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan fussunk le 5 km-t?! Hathetes edzésterv kezdőknek. Fogyjatok velem május 2-től!!
- Jelzések amit a nők küldenek a férfiak felé. Kódfejtés kezdőknek :)
- Fegyencedzés teljesen kezdőknek - nem jön valaki?
- Jó tanácsok ovi kezdőknek?
- Hogy lehet egy gyereknek megtanítani a toleranciát, együttérzést, empátiát?
- Melyik az az angol nyelvű zeneszám amit a szövege miatt érdemes lenne megtanítani 10-15 éves gyerekeknek angolórán? Cél: nevelő érték.