Mi alapján engednek egy nevet anyakönyvezni? (beszélgetés)
Pont azért engedik csak fonetikusan írni, hogy a kiejtése illeszkedjék a magyar nyelvi környezetbe: Dzsenifer, Dzsesszika.
Egyik ismerősöm így van anyakönyvezve: Alice, és a családban nem Aliznak, Alíznak, Eliznek mondják, hanem ahogy le van írva, Alicének hívja mindenki, ami elég röhejes annak, aki tanult angolul.
Ha a család félig idegen ajkú, akkor nem tudom, mi van, valószínűleg simán megadják az engedélyt az otthonában elfogadott idegen névre, de lehet, hogy nem is kell engedély.
Az 1982. évi 17. törvényerejű rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről 30.§ (4) úgy rendelkezik, hogy „Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből. (5) Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben , a Magyar
Szia,
Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről”. Ilyen esetben az illetékes anyakönyvvezetőhöz kell fordulni, aki hivatalos formában felveszi a kapcsolatot a Nyelvtudományi Intézettel.
Magánszemélyek telefonos, levélbeli, e-mailes vagy személyes jelentkezését nem áll módunkban fogadni.
Alapvetően azokat a neveket lehet anyakönyvezni, amelyek az utónévkönyvben szerepelnek (Ladó János—Bíró Ágnes: Magyar utónévkönyv), illetve itt:
Ha valaki olyan nevet akar adni, ami ebben a jegyzékben nem szerepel, engedélyt kell kérnie az MTA Nyelvtudományi Intézetétől.
És ha nem szerepel, nem engedik semmiképpen? Azért hallottam már elmebetegebbnél elmebetegebb nevet... Az is valahogyan belekerült, nem? Rosszul gondolom?
:S Nem értek ehhez a részéhez :(
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a felháborító anyakönyveztethető nevekről?
- Azt hallottam, hogy a baba a volt férj nevére lesz anyakönyvezve, ez igaz?
- Milyen keresztneveket tartasz a legszebbnek? (Magyarországon anyakönyvezhetőekre gondoltam)
- Ki milyen nevet és mi alapján adott a gyermekének?
- Elveszett anyakönyvi kivonat pótlása mennyibe kerül?
- Hol tudok utána nézni, hogy a Dániel nevet anyakönyvezik-e ékezet nélkül? Neten nem találtam.