Mi a vélményetek az új "bababarát" rendszerről? (beszélgetős fórum)
Köszönöm szépen :)
Lehet tagadni az igaz,de tényleg elég csak interneten olvasgatni,tényleg sok nő van aki a mellét féltve nem szoptat,vagy azt akarja,hogy jobban aludjon a gyerek,esetleg könnyebben ki tudjon mozdulni,de nagyon sokan tényleg vért izzadnak azért a pár csepp anyatejért!
Gratulálok a kisfiadhoz!Tényleg szép súlyban van :)
Sok sikert kívánok tiszta szívemből.
Nem azt írtam, hogy mindenki az, de mivel sokadik gyerekemet nevelgetem, ezért nagyon sok szülővel találkoztam már és tényleg nagyon sokan vannak, akik emiatt tápszereznek.
Olvastam olyat is már, hogy mi, akik szoptatunk, süllyedjünk el, mert csak frusztráljuk azokat, akik nem teszik és amúgy is, minek kell ezt ennyire felfújni? Mikor válaszoltam, hogy talán nem lehanyagolható az anyatej összetétele, akkor még én voltam a hülye, hogy a tápszer jobb. Nem szeretem azokat, akik okosabbnak hiszik magukat a természetnél.
(ui.: nemrég ment el a védőnőnk és lemérték kisfiam. Már visszanyerte születési súlyát így 5 naposan, ismét 4300 gramm. És csak szoptatás van.)
Én mint tápszeres anyuka válaszolnék:
Én a terhességem alatt bevallom egyetlen egy szoptatással kapcsolatos cikket sem olvastam.Mint ahogy írtad,hogy a terhesség,a szoptatás természetes,én azt is gondoltam,hogy igen,az!Szülök,szoptatok,pont!Aztán szültem,és nem ment a szoptatás.
Több ismerőssel,barátnővel akik sokáig szoptatnak,szoptattak kezdtem el mostanában beszélgetni hogy vajon miért nem sikerült.Mert azt mondják a nők csupán 5%-a nem tud,ennek ellenére mégis rengetegen nem szoptatnak.Nos a barátnők véleménye az,hogy valószínüleg valamin elcsúszott a dolog (információhiány,segítségkérés meg nem kapása,vagy nem kérése,stressz) Második babánál már vannak ötleteim mit fogok másképp csinálni!Ha nem jön össze,akkor nem,én nem érzem katasztrófának a tápszert sem!Ennek ellenére én nem tartom magam lustának,és nem azért nem szoptattam mert jobban akartam aludni,vagy könnyebb volt a tápszert elkészíteni,esetleg féltettem a mellemet.Ezt ki is kérném magamnak ha bárki ezzel gyanúsítana.
Mondjuk hozzáteszem,hogy én igenis sokat ittam,és mindig cicin volt a lányom (nem is volt más választásom különben ordított)
(egyébként nem értem miért kell túlreagálni azt,hogy tápszert készít az ember, babavíz,ásványvíz be a mikróba 1-perc,3-4-5-6 mérőkanál,összeráz,nekem az egész 3 perc max,nem üvöltötte soha lilára magát a gyerekem...)
Miért magyarázkodsz?
sak miattad nem fogom azt írni, hogy bocs, tévedtem. Nagyon sokan emiatt tápszereznek, mert egész egyszerűen lusták, meg féltik a mellüket (pont ma futottam bele egy ilyen fórumban, azt hittem rosszul látok), és nem akarnak óránként ciciztetni fél órákat.
Mást is írtam, érdekes, hogy az fel sem tűnt. Nehezen bírom, mikor valaki csak egy-egy mondatot ragad ki az egészből és arra harap.
Amúgy egyszer én is tápszereztem a fiamat, mikor végleg elapadt a tejem pár hónapos korában. A legnagyobbom, és nem volt megterhelő, úgyhogy nem ismerem ezt a fajta szenvedést.
"vannak olyanok, akik azért akarnak tápszert, mert így többet tudnak pihenni"
Tudod milyen nagy pihenés volt hajnalban vizet melegíteni, forralni, ha meleg lett hűteni, stb...közben meg a gyerek üvölt...tényleg nem lett volna egyszerűbb megfogni, cicire rakni és feküdni tovább.
Nekem nem a lustaság miatt kellett tápszert adni, sok mindent megadtam volna, hogy mobil tejcsárda legyek. Tudod mekkora stressz úgy elmenni, hogy termoszban a meleg víz, külön a por, mert ugye frissen jó a tápszer, azon izgulni, hogy meleg lesz-e, ha meleg akkor ahova megyünk van-e babavíz, hogy hűteni tudjam, ha nincs, akkor elegendő idő lesz-e lehűteni, stb...
Az én véleményem az, hogy ez így természetes.
Nem csak a terhességet kell venni természetes állapotnak, nem csak a szülést kell megtervezni és minél hangulatosabbá, természetközelivé tenni, hanem a szoptatást is.
Leginkább a szoptatást.
Annyiféle anyag van fenn a neten, nem hiszem el, hogy vannak még kismamák, akik nem képesek utána olvasni. NEM KRITIZÁLOK SENKIT! Csak nekem ez fura!
Úgy vagyunk kitalálva, hogy a baba 2-3 napra elegendő tartalékkal jön a világra. Ez pont az az idő, amíg megindul a tej, de azt sem adják oda csak úgy!
Ha kell, akkor óránként kell cicire rakni és nagyon sokat kell inni. Rengeteget. És sok kismama erre tojik.
A baba gyomra születéskor akkora, hogy a 2-3 csepp kolosztrum, ami addig van, míg be nem lövell a mell, pont elég adag, ráadásul óriási mennyiségnek felel meg tápérték szerint.
Mondom, helyeslem. Kár, hogy egyedül érzem magam vele.
Ráadásul sokan lusták. Nem mindenki, mert van, aki kezdő és még bele kell jönnie, azért nem sikeredik, de gyakorlásra pont erre való az első 2-3 nap, amíg nem élet-halál a cicizés.
De mondom, vannak olyanok, akik azért akarnak tápszert, mert így többet tudnak pihenni.
Én fekve szoptatok. Múlt hét pénteken szültem, kb 3. nap jött meg a tejem, de a kicsi állandóan mellettem volt és ha kellett akkor non-stop rajtam lógott.
1. újszülött. Kell neki az anyai érintés, ölelés, bőrkontaktus, hisz ehhez volt hozzászokva 9 hónapig.
2. nekem is jó, mert minden szopinál összehúzódik a méhem és hamarabb regenerálódok.
3. mindekttőnknek jó, mert hamarabb beindul a tej.
Hát ez nehéz kérdés!
Addig bababarát, amíg a baba is jól érzi magát tőle! A tápszer totális elutasítását kicsit túlzásnak tartom. Persze először ha muszáj víz, utána ha nem elég akkor szerintem nem gáz, ha kap egy kis tápszert. Persze azért nem szabad feladni a szoptatást, de nem mindenáron kell megvárni, amíg besárgul vagy leesik a cukra. Mondjuk kiszáradni biztos nem hagynák!
Ez is olyan kamu,mint a családbarát!
Sajna még mindíg túlsokan dőlnek be nekik.
Nállam már az első 4 évükkori nullacsaládipótlék emelése megmutatta az igazi arcukat: -((
jah és vagy 7en segítettek neki 24órán belül szoptatni! szólt és jöttek egyből hozzá!
kellemes csalódás:)
én épp ma jöttem haza a fiammal..nekem sok tejem van, de a szobatársnak nem indult be, 24óra eltelt, és kapott a fia tápot de csak keveset mondván egyen/ne száradjon ki, de ne lakjon jól...anyuka meg szoptasson 1.5óránként...
nem indult meg a teje 3.napra sem...bár nem is csodálkozom,de ez már nem ide tartozik...
cukros lötyöt nem kapott senki, de két éve ugyanitt pl azt adtak elsőre nem tápot...bár nekünk akkor se kellett, de láttam...
További ajánlott fórumok:
- MLM rendszerről vélemény? Akár munkatapasztalat, akár vásárlóként?
- Mi a vélményetek Bódy Szilviről?
- Hol vannak bababarát / gyermekbarát nyaralóhelyek a Balatonnál?
- Hol vannak bababarát, lassan mélyülő vízű strandok a Balatonnál?
- Ma hallottam először erről az árfigyelő rendszerről. Csak...
- Lehet bébiételt kapni Egyiptomban? Mennyire bababarát Egyiptom?