Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között? (tudásbázis kérdés)
A pszichiáter "rendes" orvos, aki a lélek és elme betegségeivel foglalkozik, illetve a testi betegséget pszichés és viselkedés szintű tüneteivel. A képzésükben benne vannak az alapvető pszichoterápiás tanulmányok is. Pszichiáter szakorvos valóban javasolhat pszichés probléma miatt hosszabb táppénzt.
A pszichológia szakot bölcsészkaron oktatják, alapvetően inkább a lélek, a viselkedés normális működésével foglalkoznak. Specializálódhatnak pszichopatológiára, ebben az esetben ők is a lélek megbetegedésivel foglalkozhatnak. (De sok minden mással is, pl. foglalkozáspszichológia, marketingpsz., gyerekpsz., stb.) A klinikai pszichológusok értékes segítséget nyújtanak pszichiátriai betegek diagnosztikájában is.
Mindekettő végezhet pszichoterápiás képzést, ebben az esetben pszichoterápiás praxist folytathat.
De hiába jár valaki bármelyikhez is, ha nem akar meggyógyulni, akkor nem is fog.
Ugyanúgy mint a cigileszokásnál, ha nem akarsz leszokni róla hiába próbálod ki a szuperebbnél szuperebb cuccokat.
Az a különbség, ami teológus és a geológus között,
ég és föld....
Szerintem is...ha valaki beveszi a bogyókat a kedélyállapota javul ugyan,de a probléma ugyan úgy megmarad...
Nagyon régen én is voltam 1x agykurkásznál,adott egy gyógyszert a "bajomra" egy másikat a mellékhatások tompítására......egy szemet sem vettem be,kukába landolt mind a kettő!
Köszi az infót, ma meg is próbáltam, de a pszichiátriai gondozóba csak 1 hónap múlva lett volna legkorábban időpont, nekem meg mindenképpen még a hétre kellett volna.
Érdeklődtem egy pszichiátriai és egy pszichológus magánrendelésen is telefonon, de amellett hogy egy alkalom 5e Ft, egyik se tud igazolást adni. Azt mondták azt csak a helyi gondozóba tudnak.
Igazából akkor azt nem értem, hogy azt mondják a 45 nap passzív tp jár, ha vkit elküldenek a munkahelyéről a lelki okok miatt, akkor mit kelle ezzel ennyit kínlódni.
Köszi a segítséget.
Most passzív tp-en vagyok, és a házidoki mondta, hogy csak úgy tud tp-en tartani, ha viszek igazolást mondjuk a pszichiátriáról. Ilyen esetben elég a pszichológus vagy pszichiáter kell?
További ajánlott fórumok:
- Önkéntes pszichiáterek, pszichológusok.
- Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter közt?
- Evés zavart hol gyógyítanak? Pszichológus? Pszichiáter?
- Tudtok ajánlani jó pszichiátert vagy pszichológust, aki hipnózissal is foglalkozik?
- Tudnátok ajánlani Székesfehérváron nagyon jó pszichológust, pszichiátert, pszichoterapeutát?
- Tudna valaki jó pszichiátert vagy pszichológust ajánlani Debrecenben?