Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter közt? (tudásbázis kérdés)
Pszichológus nem írhat fel gyógyszert, mert nem orvos. A pszichiáter orvosi képesítéssel rendelkezik, ezért írhat fel gyógyszert. Ha életmódvezetési tanácsokkal akar vki a betegségétől megszabadulni (pl. enyhébb esetekben, pl. tisztában van a beteg azzal, h vmi nem működik és úgy gondolja, h gyógyszer nélkül, önerőből is képes a változástatásokra), akkor menjen vki pszichológushoz.. (SZERINTEM!)
Mind a kettő írhat fel gyógyszert.
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezem meg, de hirtelen itt akadt meg a szemem. A szorongásos betegségeknél, pánikbetegségeknél, kit kell keresni? Pszichológust vagy pszichiátert?
Csatlakozom az előzőekhez.Ha lelki bánatod van a pszichològussal érdemes konzultàlni.
Az egyik a lélektan szakértője , a másik az elmebetegségek kezelésével foglalkozó szakember.
[link]
a fenti helyen tökéletes választ kap mindenki, aki nem tudja a különbséget.Elég alapos, összefoglaló írás!!!!
A psichológus is egyetemet végez - lásd Szegeden az egyetem - kb. 4 év -, doktorálni külön lehet 2-3-4 év után.
Az előbbi is szakember, csak a másik orvosi szinten foglalkozik az ember lelkével.
Szerintem a pszichológus az személyiségekkel foglalkozik,mig a psichiáter a mentális betegségekkel,elmebetegség,stb foglalkozik.Foglalkozik a pánikbetegséggel,depressióval,stb is.
A pszichológus szóval/ analízissel, a pszichiáter meg dilibogyóval gyógyít :)
A pszichológus is egyetemre jár, az ELTE-n, illetve a Károlyin van a legszínvonalasabb képzés.
A pszichológus bölcsész szakot végzett, a pszichiáter pedig orvosit...azért nagyon nem mindegy!
ha egy leendő, akármelyik szalmabéli nem tudja a válasz forrását megtalálni / biztosan ezekből kell választania??? / régen rossz...a Google olyan széles körben, olyan régóta tud mindent..okos dolog itt szellőztetni a nemtudás?????
"Hová felvételizzen, aki pszichológus akar lenni?"
Károli, Pázmány, Szeged, Pécs, Debrecen, ELTE -
Egyetemek. Ld. Google.
"A pszichológus főiskolát végez" Neeeeeeeeeeeem!!!
A pszichológus főiskolát végez, a pszichiáter egyetemet, utóbbi felírhat gyógyszert, a pszichológus meghallgat, rávezet a probléma megoldására.
Kihagytam: pszichoterapeuta szakvizsgát pszichológus és orvos is tehet.
Másik átfedés a gyógypedagógiával van. Ott kaphat valaki "főiskolai" diplomát, pszichopedagógiából.
Pszichológus: 5 év (bölcsész)egyetem után. Szakpszichológus: még 2 év, többféle szak van. Az egyik a klinikai, ennek van köze a pszichiátriához. A pszichoterapeuta képzés szintén szakvizsgával zárul.
Diagnózis és terápia: dg. a pszichológus önállóan nem adhat, de alátámaszthatja az elvégett tesztekkel.
Terápia: klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta egyaránt végezhet.
Az a bizonyos "alapozó képzés" az orvosegyetemi anyagból: élettan, anatómia, belgyógyászat, neurológia, genetika.
A szakpszichológus és a pszichoterapeuta szakvizsgát már nem a bölcsész-, hanem az orvosegyetemen teszik le.
Persze, kizárt, hogy magyar főiskolán végzett és pszichológus legyen valaki. Pszichoterapeuta lehet egyébként pszichiáterből is meg klinikai szakpszichológusból is. Nem ugyanaz a kettő, de az sem igaz, hogy az egyik gyógyíthat a másik meg nem.
Én is úgy tudom ehhez is egyetem kell, mert egyik ismerősöm a Debreceni Egyetemen végzett pszichológián. A pszichiáter-jelöltnek viszont az orvosira kell jelentkeznie.
Főiskolai végzettséggel Magyarországon biztosan nem szerezhet senki pszichológusi diplomát.
De a pszichológus is diagnosztizálhat, ha pszichiátrián dolgozik, de gyógyítani csak pszichoterápiás végzettséggel gyógyíthat (gyógyszert nem írhat fel). Egyébként azért van egy a gyógyszerfelírási megkülönböztetés az orvosin végzet pszichiáter és a böltcsészkaron végzett pszichológus között, mert az előbbiek az általános orvosokkal megegyező tudást szereznek az emberi szervezet felépítéséről és működéséről, míg a pszichológusok "csak" alapozó kurzusokon vesznek részt.
A pszichológus főiskolát végez és csak a lélek rejtelmeivel foglalkozik, a pszichológus orvos egyetemet végez és a pszichológiára szakosodik. Tehát ő ismeri a szervi betegségeket is és összességében tud gyógyítani.
További ajánlott fórumok: