Mi a különbség a csicsóka és a burgonya között?
A csicsóka az őszirózsák családjába tartozik, míg a burgonya a burgonyafélékhez.
Származásuk:
A burgonya Dél-Amerikában, Peru és Chille környékén őshonos növény, Európába a 16. század táján érkezett.
A csicsóka Észak-Amerikából származik és csak a 17. század elején került Európába.
Ízviláguk:
A csicsóka íze édeskés, míg a burgonya inkább semleges ízű.
Tápanyagtartalom:
Mindkét zöldség gazdag tápanyagforrás. A csicsókának a burgonyához képest lényegesen magasabb a rosttartalma. C-vitaminban viszont a burgonya gazdagabb.
A csicsóka a burgonyához képest nagyon kevés keményítőt tartalmaz, de inulin tartalma rendkívül magas. Ennek köszönhetően nyugodtan beépíthetik az étrendjükbe a fogyni vágyók és a cukorbetegek is, nem hizlal és segít kordában tartani a vércukorszintet. A vastagbél tisztulását is elősegíti, így a szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van. Hátránya, hogy meglehetősen puffaszt, így ezt érdemes szem előtt tartani.
A burgonya számos fontos tápanyagot tartalmaz, de magas glikémiás indexű élelmiszer, gyorsan emeli a vércukorszintet. Mértékletes fogyasztása azonban, az egészséges étrend részeként, általában nem okoz problémát.
Írta: Nala24, 2024. április 16. 09:35
Fórumozz a témáról: Mi a különbség a csicsóka és a burgonya között? fórum (eddig 20 hozzászólás)