Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Macaron, a falatnyi finomság

Macaron, a falatnyi finomság


A macaron a habcsók (meringue) alapú sütemények családjába tartozik. Ez az apró édesség szerves része a francia cukrászatnak.
Macaron, a falatnyi finomság

Eredete egészen a 16. századig visszavezethető, amikor Olaszország Veneto régiójában megjelentek az „amatoretti” néven ismert kekszek. Ezek is cukor, mandula és tojásfehérje alapúak voltak. Egyesek szerint nagyon hasonlítottak a mai macaronokhoz.


Egy 1991-ben publikált cikkben azt írták, hogy már 791 környékén is készítettek hasonló finomságot a Cormery kolostorban. Persze vannak más források is, az egyik szerint például az araboknak köszönhetően jutott el az akkori Perzsiából, Szicílián át Velencébe a sütemény őse.

A macaront Medici Katalin francia királynőnek a reneszánsz időszakában egy séf mutatta be. A királyi múlt tiszteletére, a süti fodros kerületét koronának nevezték el.

A párizsi macaronokat világszerte csodálják, de az édesség csak a 20. század közepére hódította meg Franciaország fővárosát és a híres cukrászda, a Ladurée, nagyban hozzájárult ehhez.


A francia cukrászdák alappillére mára az egész világon elterjedt.


Az apró édességet különböző ízek, színek és töltelékek teszik egyedivé. Készülnek torták is hasonló tésztaalappal, de díszítésként, a torták megkoronázására is használják a macaronokat. Sőt! Már sós változatban is fellelhetőek.



Ennek az édességnek van pár elkészítési trükkje, amit hasznos lehet betartani/tudni, ha kedvet kapunk a sütéséhez:


• Ahhoz, hogy a macaron felülete szép fényes legyen, a mandulát nagyon finomra kell őrölni, ha nagyobb szemcséjű mandulalisztet kapunk/használunk, akkor azt is érdemes a porcukorral együtt az aprítóban átdarálni.

• Amikor ételfestéket adunk a tojásfehérjéhez, addig kell keverni, amíg az elegy színe egyenletessé nem válik.

• A tésztamasszának nem kell olyan sűrűnek lennie, mint a piskótatésztának.

• A tésztát sima csöves habzsákból nyomjuk ki, nem kell formázni, elterül magától majd.

• A kinyomott tésztát sütés előtt érdemes pihentetni. Akkor kell a sütőbe rakni, ha már az ujjunkhoz nem ragad, amikor megérintjük a kis korongokat.




Írta: Nala24, 2024. február 18. 09:35
Fórumozz a témáról: Macaron, a falatnyi finomság fórum (eddig 7 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook