Mi a jó húsleves titka? (beszélgetés)
Én nagyjából hasonlóan csinálom :)
Annyi a különbség, hogy az első forrás után nem csak a habot szedem le, hanem úgy-ahogy-van az egész forralt vizet leöltöm róla és le is öblítem a húst.
Ezután újra felteszem langyos vízzel, de már csak közepes, vagy annál kisebb lángon. Egész bors megy bele meg só.
Így elrotyog 2-3-4 órát, az utolsó órában mehet bele a vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, krumpli, egy ujjnyi gyömbér, 1-2 gerezd fokhagyma, esetleg egy tv paprika felső része csumával együtt, egy kisebb paradicsom.
Ha a hús puha és a zeller meg a krumpli is megfőtt, lezárom, aztán leszűröm.
Kimerek fél liter levet, abban főzöm mellé a cérnametéltet :)
Dédimamám receptje, sosem zavaros és mindig szép sárga, gyöngyöző :)
Itt már mindenki mindent elmondott, s nekem még se lett az igazi soha. Aztán egyszercsak ellestem. (Az exemtől, mert neki mindig aranyló átlátszó volt a húslevese, pedig nem csinált ügyet belőle)
Szóval azt láttam, hogy feltette a húst hideg vízben. Amikor felforrt leszedte a habját, és most jön a lényeg, itt még hagyta forrni. És még forr ki ilyenkor hab belőle. Én csak néztem, hogy igy hagyja forrni. Ja, fedő nélkül. Aztán amikor kiforratla, akkor csendesitette le a tüzet, és onnantól már lassú tűzön, gyöngyözve főzte. És mindig de mindig jó lett. Azóta szétmentünk, de megtanulnám húslevest főzni.
A másik, ezt anyumtól tanultam, hogy ha zavaros, teszünk bele egy egész krumplit, az segit rajta. És amikor elzártuk öntünk rá egy pohár hideg vizet. Ettől mindig letisztul. Csak ilyenkor nem szabad háborgatni. Várni kell, hogy kicsit ülepedjen és hűljön.
Nem vagyok szakács, főzni sem tudok.
De nagy szám az mindig volt..-)
Tanácsot mindig az ad, aki nem ért hozzá.
Micsoda ötlet.
Nem vagy Te véletlenül szakács?
Mi a jó húsleves titka?
Kezdésnél a sok víz..-)
A többi jön magától..-)
Én is teszek bele petrezselymet,csokorba kötve.
Belefő az íze ,majd kiveszem.
Az én receptem (marhahúsleves - a csirke, tyúk picit más)
Hideg vízben felteszem a megmosott húst és csontokat.
Folyamatosan szedem le a képződött habot.
Ha felforrt, és már tiszta, beleteszem a fűszereket:
-só
-egész bors
-szegfűbors
-1 vöröshagyma kettévágva, vágott felén sóba mártva, szárazon lepirítva
-2 gerezd fokhagyma
-1 paradicsom (télen 1 evőkanál passata)
-1 zöldpaprika
-1 csokor petrezselyem
-1 csipet lestyán
Gyöngyöztetve főzöm kb. 2 órán keresztül, majd puhulási sorrendben bezöldségelem: zeller, fehérrépa, sárgarépa, karalábé, kelkáposzta, krumpli.
Összesen kb. 4-5 óra főzési idő után hideg helyen pihentetem (hagyom kihűlni).