A húslevesről pár szót... Ha szereted, akkor nem lesz nehéz :-) (beszélgetős fórum)
Az igazi húslevesbe nem teszünk össze vissza mindent: csak, sárgarépa, fehérrépa, zeller, 2 gerezd fokhagyma 1 vöröshagyma 1 paradicsom, 1 zöldpaprika,késhegynyi kurkuma (ettől szép ságra lesz)só.A forrástól csak egész takarékra vesszük a lángot csak bugyogjon legálább 2 óra hosszát.
Az a legjobb amikor feltesszük az elsőforrásnál
leöntjük a levet igy nem kell lehabozni és gyönyörü tiszta lesz a levesünk.
A lestyán nagyon jó ízt ad, kevesen használják húslevesbe, pedig nagyon jó.
Friss petrezselyem a főzés végén szintén.
Bizony van! Szinte elképzelhetetlen.
Én viszont imádom, minden nap meg tudnám enni. Van úgy, hogy csak leveskockából csinálok egy levet, tésztát főzök bele és máris fogyasztom.
A "régi" levesek biztosan azért voltak olyan finomak, mert más volt a hús és a zöldség íze.
Rakott ez a nő bele kakukkfüvet is :D
Attól, hogy fűszer, attól még nem kell mindenfélét egybeönteni. Csak azokat, amelyek harmonizálnak egymással. De ennek a nőnek beszélhettél, makacs, önfejű, nagyképű, beképzelt, tudálékos liba.
aaaaaaaaaaa,köszönöm...:)))de jóóó...aranyossak vagytok...
üdv szekszárdról,Tolna megyéből...Timi...:))))
Az alábbiakat szoktam a húslevesbe tenni a húson kívül:
Marhahúslevesnél a félig főtt húshoz - sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, karalábé, zeller, fokhagyma, héjastól a vöröshagyma - kicsivel később: zöldborsó, zöldbab, burgonya - majd ezek forrása után a fűszerek: szerecsendió, majoranna, köménymag, egész feketebors, kurkuma.
Egész tyúknál a fentieket, kivéve a szerecsendiót.
Életem eddigi legfinomabb húslevesét nyúlból készítettem.
A nyúl hasába tettem: darált csirkemellet, szalonnán pirított apró hagymát, kicsi áztatott zsemlét, majorannát, sót. Összetűztem tűvel, és ezt az egész nyuszit raktam fel főni. Épp hogy a 10 literes fazékba elfért.
Hideg vízbe tettem, amikor felforrt, akkor vettem pici lángra, épphogy gyönygyözzön és sóztam meg.
Kb. 20 perc múlva tettem bele a 3 sárgarépát, a 2 fehérrépát, jó nagy csomó petrezselymet, a fél zellergumót, a negyed karalábét, 5 pici kelbimbót, két hámozott egész burgonyát, a két gerezd fokhagymát (héjastól), valamint a szegfűszeggel körbetűzdelt, lehámozott nagy fej vöröshagymát (Apukám azóta is úgy emlegeti, hogy a "buzogányos leves").
Amikor ezekkel is felforrt, akkor tettem bele a 20 szem fekete borsot, a csipet majorannát, a kurkumát (sáfrány), a csipetnyi szerecsendiót, csipetnyi köménymagot, 5-6 szem szegfűborsot.
Kb. 3 órát hagytam gyöngyözve főni.
Közben kifőztem a cérnametéltet külön sótlan vízben.
Amikor kész lett a húsleves, akkor a nyuszit kivettem, megtűzdeltem szalonnával, és tepsiben pirosra sütöttem.
Mi is nagyon szeretjük a húslevest.Marhahús kívételével,mindenféle csontos húsból csinálom.A húst zöldséget egyszerre rakom fel,hideg vízben.Sárgarépa,gyökér,zeller,karalábé,kelbimbó,cseresznye paprika,vöröshagyma,krumpli meggy bele.Ha szert teszek okrá-ra akkor az is.Füszertojásban egész bors,és egész kömény.Lassú tüzön főzöm.A betétet külön főzöm ki,cérnametélt,grizgaluska,grizgombóc,
zabszem,csigatészta,mikor mit kívánunk hozzá!
Ismerek egyet, és kiakasztott, mert azt mondja rá, hogy nics íze, csak hús és víz.
Neki szerintem a kedves neje nem jól főzi. Vannak olyan nők, akiknek nincs érzékük az ízekhez. Pld. a bazsalikom rohadtul nem a "magyar" húslevesbe való.
Nálunk így készül:
Csirkefarhátat és csirkemájat teszek bele az íze miatt, illetve pár kisebb darab csirkemellett, hoyg legye mit enni. Jó sok sárgarépa, 2 szál fehérrépa, karalbé, zeller, vöröshagyma, paprika és paradicsom. Illetve 2 leveskockát beleteszek, majd felöntöm vízzel.
Én kuktában főzöm, ami anniyt jelent, hogy ezt a legkisebb gázrózsán a legkisebb lángon kb 3/4 óra altt felforralom, és mikor jelez a kukta, hogy forr belül minden, lezárom a gázt. Innen még kb fél óra, és lehűl anniyra, hogy má rki lehet nyitni.
Ekko kóstolom, ha kell még bele só és bors az beleugrik, külön főzök hozzá tésztát. Eperlevélle a kedvencem:-))
Imádom én is a husilevest, éjjel-nappal tudnám enni!
az tutiiii.......:DDD
tegnap annyi szó esett róla,hogy én is ma az csinálok,lassan megfől,és lassan a párom is haza ér,lessz öröm...most vasárnap anyukámnál voltunk,ugyhogy ott ettünk nagyon fini husi levest,de most én is tettem fel egy nagy fazékkal....:)))...nyammmmm.....
Én ugyanígy csinálom;)
Annyit hozzátennék, hogy a tésztát én is külön főzöm.De szigorúan a leves levében!Akkor finom íze lesz, nem olyan semleges
A mi családunk minden tagja imádja a húslevest, így természetes dolog, hogy hét végén nem maradhat ki. Én is a szezonális zöldségek közül mindegyikből teszek bele, a répán petrezselymen kivül -pár szem borsó, l rózsa brokkoli vagy karfiol, zeller, karalábé, l gerezd fokhagyma, 1 körömnyi babérlevél, egy fél paradicsom, zöldpaprika, bors. A húst csontot és többször átmosom langyos vízbe, hogy a vér kijöjjön belőle.
Hideg vizbe teszem fel főni lassú tűzre,amikor felforr, akkor teszem bele a sót. A zöldségeket amikor a hús kb. háromnegyed fővésben van, akkor teszem bele. Amikor megfőtt minden, leveszem a tűzről, kiszedem belőle a húst és zöldségeket, majd egy kis pohár hideg vizet csurgatok a tetejére. Ezt azért,mert így hamarabb szépen letisztúl. Ha sok levesem van, akkor abba főzöm be a tésztát, de ha kevés külön, egy vagy fél húsleveskockát dobok hozzá. Ha megfőtt, leszűröm és a húsleves tetejéről egy merőkanál levet keverek hozzá, mely egy kicsit zsíros, és így nem áll össze a tészta.
További ajánlott fórumok:
- Miért olyan nehéz kilépni a kapcsolatból, akkor is, ha az már nem jó?
- Szereted Önmagad akkor másold be!!
- Miért van az, hogy ha pár kilót felszedek, akkor nehezebb a légzés?
- Olyan igazságtalan egy nővel: Évente egyszer, pár napra nagy nehezen eljutsz nyaralni és pont akkor van a havi lavina ....
- Ha szereted Raikkönent vagy csak szimplán Ferraris vagy akkor gyere ide!
- Motorozás akkor is, ha nem szereted