Mennyibe kerül manapság a keresztelés? (tudásbázis)
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A párommal nem vagyunk házasok, viszont a falunkban és a környéken a papok megtagadták a kisfiunk megkeresztelését emiatt. Tudnátok segíteni, hogy Fejér, illetve Tolna megyében vagy Budapesten hol találhatnánk olyan római katolikus papot, aki ezt mégis felvállalná. Már sok helyen voltam itt a környéken és már nagyon elkeseredtem az állandó leszúrások miatt. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy a mai világban miért fontosabb az esküvő megléte, minthogy egy kisgyermeket megkereszteljenek? :(
Előre is köszönöm!
További szép napot! :D
Ez templom és pap válogatja.
Mi is a tavaszt várjuk és a fiukat megkereszteljük:)
2004 ben mikor a lányomat kereszteltük akkor katolikus templomban kellett volna fizetni kb 10000ft meg nem is lehetett volna az a kereszt anya akit mi megkértünk mert nem volt elsőálldozó.
Így elmentünk a református templomban megkérdezni és nagy örömmel fogadtak minket persze mehetünk:)
És mikor rá kérdeztem az összegre azt mondták hogy ez nem kerül pénzbe.Mikor vége a misének akkor dobtunk be pénzt.És nagyon rendes volt a pap meg mindenki.ugy hogy mi oda megyünk az idén is:)
Sziasztok!
Nem biztos, hogy ide való a kérdés, de tudna-e valaki ajánlani egy katolikus papot (lehetőség szerint Fejér megyében), aki vállal úgy is keresztelést, hogy a szülők nincsenek összeházasodva. Nálunk mindenki (szülők, keresztszülők)meg van keresztelve és elsőáldozó is volt, de egyéb okok miatt nem házasodtunk össze. Így viszont itt a környéken még nem találtunk olyan papot, aki vállalta volna a keresztelést.
Vagy ez tényleg hamvában holt dolog és csak az esküvő után vagy már iskolás korában lehet megkeresztelni a fiamat?
Előre is köszönöm!
A keresztszülőknek fontos,hogy bélmálkozzanak,anélkül nem lehet.Sőt a szülőktöl is megkövetelik.Ha ez nincs meg,akkor egy 3-6 hónapos hittanra kell előtte járni.Azt meg nem tudom,hogy van e laza pap.Mi abban a hejzetben vagyunk,hogy anya.keresztszülők katolikusok,az apa meg nincs megkeresztelve,ezesetben nem tudom mi a megoldás.Az apuka nem akar hittanra járni,hogy megkereszteljék.
ár arra is gondoltunk,hogy református lesz a pici,ott nincsennek ijen szigoru szabájok.Ezesetben is jó lenne.ha találnánk mi is egy laza katolikus papot.
Én eddig igazán szigorú pappal nem találkoztam. Vannak nagyon jófejek, keressetek egy jó kis templomot.
Adományt illik adni, na meg vacsorát azoknak, akik eljöttek a keresztelőre:)
Igen a katolikusoknál a keresztszülőnek kell bérmálkoznia és egyházi esküvőnek lenni.
A keresztelő előtt pedig gyónni.
Nem kellett nekünk egy fillért sem fizetni.A pap azt mondta,hogy ingyenes.Az más,hogy a papnak adtunk egy kis ajándékot.
Keresztszülőnek csak meg kell lenni keresztelve.
Sziasztok! Örülök ennek a témának, ui mi majd tavaszra tervezünk keresztelőt, és én sem tudom, mennyibe kerül.
Még lenne egy kicsit más kérdésem, hátha tudja vki a választ: mi kell ahhoz h vki keresztszülő lehessen? Elég ha megvan keresztelve, vagy kell olyan is h pl. elsőáldozó volt-e?
Előre is köszi a válaszokat!
Attól függ, hogy hol:)
Katolikusoknál létezik a stólapénz, ezt egyházmegyénként a püspöki hivatal szabja meg.
Protestáns felekezeteknél nincs ilyen, de elvárás, hogy fizesd az egyházi adót, illetve szoktak az egyház/gyülekezet céljaira adakozni. (5000-10000 Ft), illetve lehet a lelkésznek is adni. Hát igen, elegantosabb borítékban.
Mert furcsa, hogy egyháziak így pénzelnek, de hát ugyanúgy fizetik a mindenféle számlákat, mint bárki más. a lelkészek meg általában népes családot is eltartanak...
További ajánlott fórumok:
- Mennyibe kerül egy Római Katolikus keresztelő?
- Tudja valaki, hogy mennyibe kerül manapság egy fogszabályzó?
- Mennyibe kerül manapság egy alkalom magán pszichológusnál?
- Református keresztelőre készülünk. Mi kell hozzá, hol kell intézni, mi a menete, és mennyibe kerül mindez?
- Mennyibe kerülhet manapság egy kihúzható kanapé átkárpitozása?
- Mennyibe kerülnek manapság használtan Leslie L. Lawrence könyvei?