Mennyi folyadékot célszerű naponta fogyasztani? Függ ez a testsúlytól/testmérettől? (tudásbázis kérdés)
Tulajdonképpen nem a súlytól függ, nem ez a lényeges szempont.
Lényegesebb, hogy
- ki mennyire izzadós,
- ki mennyit mozog,
- ki milyen melegben tartózkodik, dolgozik,
- ki milyen folyadékot iszik, stb.
Lényeg a lényeg:
- fogyasszunk tudatosan folyadékot, leginkább tiszta vizet,
- lehetőleg ne várjuk meg a szomjuságérzetet,
/"A bölcs ember nem akkor kezd kutat ásni amikor megszomjazik, hanem sokkal előbb." Kínai mondás/
- akkor van rendben a szervezetünk folyadék háztartása (is), ha a vizeletünk tiszta (nem zavaros, nem habos, nem opálos).
A hőmérséklettől függ.Télen 1,5 l javasolt,nyáron
2 - 2,5 l. 40 foknál már ez sem elegendő.
én úgy hallottam, hogy húsz kilónként 1 liter folyadékot ajánlott inni. Ez víz, vagy nem vízhajtó folyadékból (vízhajtók:feketetea, kávé, cola)a levessel is kell számolni. Függ attól,hogy sportolsz, szoptatsz, stb. Sőt függ attól, hogy milyen vizet iszol, egyébként én szűrt vizet iszok, mivel a nagy vízfogyasztás a méregtelenítés, tisztítás miatt fontos. És a nagyon telített víz (3-500mg/l), ásványvizeden nézd meg, már nem tudja kimosni a szervezetedből a méreganyagokat.
Én egyébként a Plusszos "Kubu"-val ízesítem a vizet, ez sűrűbb, mint a kubu, szinte szörp szerű és nincs benne semmilyen adalék:aszpartam, citromsav, stb. kevés cukor, de nem sok, mert az alapja sárgarépa és az nagyon édessé teszi.
A tea mézzel sem rossz, a méz lassan bomlik le így nem zavarja meg a vércukor szintet így nem leszel hirtelen éhes, mert nem esik le a vércukrod amikor lebomlott a bevitt cukor, és ha megvárod, hogy 40 fok alatti legyen a tea, akkor a méz propoliszos vagy milyen egészséges tartalma is megmarad.
Ezt most találtam:
Egy népi hagyomány alapján számolva minden 250 kalória elfogyasztása után 2 dl víz bevitele szükséges. Szervezetünk is termel folyadékot: 300 ml-t tápanyagok elégetésekor, további 1300 ml-t szilárd táplálékokkal viszünk be naponta. Normál esetben ezen felül minimum 2 liter víz fogyasztása szükséges, hőségben ez nem lehet kevesebb 3 liternél.
Szerintem, ha valaki sokat mozog, sportol, akkor szomjas is lesz, tehát nem igényel olyan nagy odafigyelést. Inkább azoknál szokott ez baj lenni, akik a monitor előtt dekkolnak, illetve folyamatosan nassolnak.
A lényeg, hogy ne menjünk el az extremitások irányába, ne igyünk se irtó keveset, de nagyon sokat se, hacsak nincs meg rá az okunk (pl. 40 fok feletti hőségben végzett fizikai munka).
További ajánlott fórumok:
- "Le tudlak fogyasztani" - Paul McKenna új módszere
- Ki milyen folyadékot iszik?
- Kinek hogy alakult az idei áram fogyasztása?
- 40. szülinapra meglepetés partit rendeznék, hogyan tudassam a meghívottakkal, hogy a fogyasztás önköltséges lesz?
- A cickafarkfű (a teát annak is előnyös fogyasztani, aki teherbe szeretne esni)
- Mennyi folyadékot kell fogyasztani naponta az 1 éves babának?