Mennék vissza dolgozni, de nem tudom, hogyan fognak táppénzt számolni (beszélgetés)
Köszönöm ájrin a hozzászólást. Egy vidéki "MÁK"-nál kaptam csak ezt a választ. És ha nem így gondolják a munkaadónál a tp számolását, akkor a törvény lebegtetésével reklamálhatok? Köszönöm!
Itt az egész törvény paragrafus egyben:
48. § (1)
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.
(6) A naptári év folyamán ismételten keresőképtelenné vált biztosított táppénzét a korábbi táppénzének az alapját képező kereset napi átlaga alapján kell megállapítani, ha
a) a korábbi keresőképtelensége is az újabb keresőképtelensége első napját magában foglaló naptári évben kezdődött, és
b) a korábbi táppénzét a (2)-(3) bekezdésben foglaltak alapján állapították meg.
(7) A táppénz alapjaként figyelembe vehető, a (2) bekezdésben meghatározott jövedelem naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat a Kormány állapítja meg.
(8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét.
Nem a foglalkozásomra való véleményre voltam kíváncsi...
jézusom
tanár
hol a (4) bekezdés?
:D:P
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni? Mennék vissza dolgozni, de nem tudom, hogyan fognak táppénzt számolni, ha a pici beteg lesz. 6 helyről kérdeztem már, hat különböző választ kaptam.
2002. augusztusa óta dolgozom a főiskolán tanárként.
2009.01.05-től táppénzen volt 2009.10.08-ig
2009.10.09-től TGYÁS 2010.03.25-ig
2010.03.26-tól GYED 2011.10.08-ig.
Jelenleg a felgyülemlett szabadságaimat veszem ki, ami 2011.okt.10-től 2012. március 5-ig tart (ez nincs 180, csak kb.144 nap). Nincs elszámolva, tanárként ennyi jár nekem.
Szóval legkorábban jövő év márciusában kezdek el dolgozni, HA beteg lesz a kisfiam mi alapján és hogyan fognak táppénzt számolni?
A táppénz törvény 5. pontja hogyan vonatkozik rám?
5)Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.
Előre is köszike, csassyka
További ajánlott fórumok:
- Ha tényleg lecsökkentik a GYED idejét 1 évre, akkor hová teszik az emberek a gyerekeket és hova mennek dolgozni az anyák?
- Angliában betegen mennek dolgozni, suliba?
- A GYED után visszamennék dolgozni 4 vagy 6 órában. Hogyan alakul a bruttó jövedelmem?
- Visszamenjek dolgozni a második baba előtt? Állítólag GYED alapján fogják számolni a 2. gyerek után járó díjat. Hallott erről valaki?
- Gyed után, ha vissza megyek dolgozni és terhes leszek mennyi időt kell ledolgozni, hogy újra kaphassak csedet táppénzt gyedet?
- Augusztusban lejár a gyesem és decemberben jön a kistesó. Mi alapján fogják számolni a táppénzt, tgyást és gyedet?