Augusztusban lejár a gyesem és decemberben jön a kistesó. Mi alapján fogják számolni a táppénzt, tgyást és gyedet? (tudásbázis kérdés)
A szerződés szerint kb. bruttó 180.000 Ft a jövedelmem. Ezek szerint akkor a tgyás a minimálbér 2x-ének a 30-ad része, mármint az alap.
És akkor a táppénz alapja ugye a tényleges jövedelem, mivel 2009-ben volt min. 180 nap gyedem?
Csak akkor lesz a tgyás alapod a minibálbér 2X-ének a 30-ad része, ha van ennyi a szerződés szerinti jövedelmed. ha ennél kevesebb, akkor annyi alapján számolják.
A gyed-edet pedig ugyanabból az alapból fogják kiszámolni, mint a tgyásodat, feltéve, ha valóban táppénzen leszel vagy szabadságon, vagy dolgozol a tgyás igénybevétele előtt. (csak akkor jár, ha azért nem volt az irányadó időszakban 180 nap jövedelmed, mert tgyásban, táppénzben vagy gyed-ben részesültél.
A szabikat biztos kiveszem, utánna táppénzt, de azt nem tudod, hogy mi lesz az alap?
Úgy lesz, ahogy az előzőekben leírtam?
Mi alapján fogják számolni a táppénzt, tgyást és gyedet?
Én úgy értelmezem, hogy a legjobb, ha kiveszem a szabikat, utánna táppénzre megyek, amit a tényleges jövedelem után kapok, mivel az irányadó időszak (2009) nagy részében gyeden voltam.Ez a kedvezményszabály.
"Ha a biztosítottnak az irányadó időszakban azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben,terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér."
Viszont a tgyásnál már nincs ilyen. Ezért itt a minibálbér 2X-ének a 30-ad része lesz az alap.
Ugye idáig jól értelmeztem és tényleg ennyit fogok kapni. A gyedről még nem találtam semmit, hogy mennyi lesz.
Valaki, aki esetleg ebben járatos segítene?
További ajánlott fórumok:
- 2009 augusztusban születendő babák...
- 2008 augusztusi babavárók
- 2010 augusztusára várt babák
- Megteheti a munkáltató, hogy az augusztusban adott beiskolázásit levonja most decemberben a SZÉP Kártyáról?
- Mennék vissza dolgozni, de nem tudom, hogyan fognak táppénzt számolni
- Ha július 1-től táppénzre megyek, veszélyeztetett terhesként és megigénylem a táppénzt, akkor azt augusztusban megkapom?