Melyik ételt, élemiszert nem ajánlott lefagyasztani? (tudásbázis kérdés)
Másik nagyon bevált recept nálunk a vegyes leves.
Magyarán a kemény zöldségeket (répák, zeller, karalábé, zöldborsó stb.) kevés olajon sóval megpárolom, majd lisztet teszek rá és felöntöm vízzel végül beleteszem az aktuális puha zöldségeket (paprika, paradicsom, vajbab, zellerlevél stb.)és fűszerezem szárított lestyánnal és borsikafűvel és készre főzőm.
Miután kihült nagy joghurtos vagy tejfölös dobozokban a fagyasztóba teszem.
A zöldségszezon végén szoktam csinálni egy utsó nagy adagot és isteni kivenni, ha pl. valahonnan este hazaérkezik az ember áthülve, kilugozva:)
Nagyon szívesen!
Jó, hogy létrehoztad ezt a fórumot, mert én is olvastam olyanokat, amiket eddig még eszembe sem jutott lefagyasztani, úgyhogy kaptam ötleteket én is :)
Épp ma sütöttem palacsinát, aok megmaradt így lefagyasztottam :)
Mindenkinek köszönöm az ötleteket :)
Nálam is lemaradt még valami :)
A palacsinta!!!
Szoktam fagyasztani előre kisütött üres palacsintát is, és hússal töltött előre bepanírozott palacsintát is.
Én a leveszöldségek lefagyasztásával is elég vacak eredményt értem el :(
A Horváth Ilona féle szakácskönyvben írják, hogy kicsit meg kell őket párolni a fagyasztás előtt. Kipróbáltam, de az sem segített rajtuk.
Most gyümölcsöket és zöldségeket turmixolok és fagyasztok le a kisbabámnak, hogy amire hat hónaposan kezdjük a hozzátáplálást akkor ne bolti bébiételt kelljen neki adni. Sajnos amire Ő hat hónapos lesz, addigra már nem tudok Neki friss barackot, körtét, karfiolt, cukkinit stb. adni, mert addigra ezek a gyümölcsök és zöldséget már nem lesznek...
Remélem, hogy tetszik majd Neki a felengedés után is a gyümik és zöldségek íze. Végül is a fagyasztott anyatejjel sem volt semmi baja a felengedés után, szívesen elfogadta azt is, amikor nekem hivatalos ügyeket kellett intéznem és a párom, vagy anyósom vigyázott rá.
Gombás ételeket én is fagyasztottam le, nem volt semmi baja felengedés után sem. Szoktam pörköltet, vagy a húsleves levét is fagyasztani, ha túl sokat csinálok egyszerre, és úgy gondolom, hogy nem fogjuk tudni mindet megenni. Illetve előkészítek időnként pörkölt alapot, amikor jobban ráérek, és lefagyasztom, hogy amikor pörit akarok csinálni, akkor gyorsabban haladjak. Így nem kell hagymát pucolni, darabolni stb., hanem csak előveszem az előkészített pörkölt alapot a fagyasztóból, kiolvasztom, és már tehetem is bele a husit, és hamarabb kész van az ebéd.
Ja, és pelmenát, meg cseburekát szoktam még lefagyasztani (a csebu receptjét leírtam már, akit érdekel, az adatlapomon megtalálja, a pelmena receptjét is terveztem már leírni...). Ezek hússal töltött tészták, a csebut sütni kell, a pelmenát főzni. És Kárpátalján is úgy csinálják, hogy több kilót csinálnak egyszerre, és lefagyasztják, hogy amikor kell, csak kikapják a fagyasztóból, és kisüssék, megfőzzék. Szerintem ez is nagyon praktikus, mert így pár perc alatt fincsi ebédet tudok rittyenteni, ha nincs sok időm, vagy ha váratlan vendégek jönnek, és nem tudtam készülni előre.
A főzelékeket sem fagyasztom, ha muszály akkor felengedés után felforralom és akkor összeáll.
ŰBocsánat ez lemaradt.
Én fagyasztom a gombapörköltöt, húsból készült pörköltöt, a tejszines ragukat, csak felengedés után átrottyantom egyszer. Előre piritott hagymát adagonként zacskózva.A gombát tisztitva szeletelve nyersen.A káposztástésztához elkészitett piritott káposztát. Fél literes vajasdoboz mennyiség elég fél kg kifőzött tésztához. A rántást,ha marad. A lecsót és utána teszem bele a virslit vagy tojásosnak készitem el. Mindenféle zöldséget, borsót babot, karalábét felkockázva, karfiolt szétbontva, kelkáposztát, savanyukáposztát ahogy megveszem zacskóban.A húsokat előkészitve kiadagolva,tehát mosva,letisztitva, szeletelve vagy kockázva,darálva.Még kipanirozva is. A tejet fél literes palackokba adagolva fagyasztom felengedég után olyan mint a friss.Paprikát, paradicsomot,tököt, petrezselymet, zellert, kaprot,karalábét.
Nem fagyasztom, a krunplit a répát sárgát fehéret, a rizst főzve, a tésztákat főzve.
További ajánlott fórumok:
- Szerinted mi a legtipikusabb magyar élemiszer?
- Ha a szerdán vásárolt húst szombaton sütitek meg lefagyasztjátok 2 napra?
- Az egy évvel ezelőtt lefagyasztott Drezdai kalács (Stollen) fogyasztható még?
- Miket lehet lefagyasztani? Minden ötlet jól jön!
- Előre megfőztem csirkecombokat, lefagyasztottam, ma kiengedném és szeretném kirántani. Érdemes vele próbálkozni?
- Milyen fűszerekkel ízesíthetem az ételt 1 éves gyereknek? És mi az, ami semmiképp nem ajánlott?