Melomakarona (görög karácsonyi mézes sütemény) recept
60 perc
A Melomakarona (görög karácsonyi mézes sütemény) hozzávalói:
Hozzávalók:
* 2 bögre olívaolaj
* 1/2 bögre frissen facsart narancslé
* 1/2 bögre konyak
* 1 bögre cukor
* 1 lapos kiskanál fahéjpor
* 1 kiskanál reszelt naracshéj
* 2 kiskanál sütőpor
* 1 kiskanál szódabikarbóna
* 7 bögre finomliszt
* durvára tört dió
* A sziruphoz:
* 2 vizespohár víz
* 1 vizespohár méz
* 2 vizespohár cukor
* 1 kiskanál citromlé
* 1 rúd fahéj
A Melomakarona (görög karácsonyi mézes sütemény) elkészítési módja:
Elkészítés Közepes sebességen mixerrel fölverjük az olajat, a narancslevet és a konyakot a cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a lereszelt narancshéjat. Mély tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, majd beletesszük a cukros masszát. Jól összekeverjük, majd összegyúrjuk. A masszából kis tojásdad alakú gombócokat formázunk, és kissé összelapítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsin 25-30 percig sütjük 170 fokon, míg szépen megpirulnak. Közben előkészítjuk a szirupot: mély lábosba tesszük a vizet, a mézet, a cukrot, a citromlevet és a fahéjat. Forrástól 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Kivesszük a süteményt a sütőből és amíg még meleg, leöntjük a meleg sziruppal. Kb. 20 percig hagyjuk, hogy magába szívja a szirupot. A süteményeket meg is fordíthatjuk, ha azt akarjuk, hogy sziruposabbak legyenek. Kivesszük a tepsiből, és tálra rendezzük, tetejét tört dióval és fahéjporral szórjuk meg.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: 3c6e1a663f, 2009. dec. 7. 15:16
A melomakarona (görög karácsonyi mézes sütemény) elkészítési módja és hozzávalói.