Meddig vár rám a munkáltatóm szülés után? (tudásbázis)
Múltról van szó.
Oviba be van iratva a gyerek és várják is.
Az illetekessel még nem sikerült beszélnem.
Úgy értem a halasztást, hogy nem a harmadik életévének betöltése utáni szeptemberben kezdi az ovit, hanem a szülei kérvényezik, hogy még egy évet (kettőt) otthon maradhasson.
Na de hogy segít ez a FI-nek?
Nem a halasztás a lényeg, azaz én nem arra gondolok!
Hanem arra, hogy az óvoda nem kötelező, de! a nagycsoport igen.
Az, hogy a gyerek ráhúz még egy évet az ovira, az egy másik eset.
Pl. van egy gyerekem, de tök jól elvagyok otthon, így nem viszem oviba. Elvileg, senkinek semmi köze hozzá.
De ha jól tudom, akkor van egy törvény/jogszabály, hogy a suli előtti 1 évben kötelező oviba járnia a gyereknek.
Nekem volt olyan osztálytársam, aki azt sem tudja, hogy mi az a menza, mert sosem járt bölcsibe sem, oviba sem, mert nagymamával volt otthon, és napközibe sem, mert akkor is a nagyival otthon volt.
Ez régen volt, de úgy tudom, hogy ezt már nem teheti meg a szülő, azaz kell oviba járnia a gyereknek.
Én szeretem kiadni a felhalmozott szabikat, aztán álljon munkába. Ha lejár a 3 év és nem megy vissza dolgozni miből él? Járulékok fizetése? Na mindegy, mindenki maga tudja.
Életem legszebb 3 éve volt otthon a gyerekkel. Kényelmesen, nyugodtan. Mindenkit erre biztatok. Jó a szülőnek, jó a gyereknek.
Nem tudom. Biztos 2015 előttől.
Esetleg nagyon indokolt esetben nem csak egy évet halaszthat a gyermek. De passz.
Húúú, nem vagyok napra kész az ide vonatkozó jogszabályokkal, mert nem vagyok érintett, de én erre emlékszem.
Simán lehet, hogy változott. Nem emlékszem rá, hogy mikor hallottam ezt.
És akkor az, hogy csak 1 év a kötelező és suli kezdés előtti évben, az mikor volt?
Emlékszem, hogy az anyukák háborogta, hogy ők egyáltalán nem akarják oviba hordani a gyereket, mert a másikkal úgy is otthon vannak, stb...
Egyik gyermekem januárban, a másik májusban született. 2 évesen beírattam őket a 3 éve kori óvoda kezdésre. A 3 éves szülinapjukon bevittem őket az oviba. A vezető tiltakozott, hogy majd szeptemberben, meg még nem volt beiratkozás. De bizony volt! Én meg, hogy most, mert szeptember messze van. Volt még szabadságom, ez idő alatt beszoktak és minden ment rendben.
Ne engedd magad lerázni.
Írtam, hogy általában évközben is van beszoktatás.
De a gyerek azért szeptembertől óvoda köteles, mert az óvoda nevelési években gondolkozik. Ez alapján a gyermekek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévüket betöltik, az óvodai nevelés évének kezdő napjától kötelesek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson részt venni. Vagy egy évvel később, ha a szülők kérvényezik ezt. Pont mint az iskolánál.
Igen, általában ez a gyakorlat.
De a munkáltató dönthet úgy is, hogy később adja ki a szabit.
Miért csak szeptembertől?
A jelenlegi ismerőseim gyerekei, pl. novemberben kezdték, mert októberben töltötték be a hármat.
Sőt, az egyik október közepén kezdte, mert 7-én született.
És én úgy tudom, bár változhatott, hogy már nem kötelező az ovi, csak az iskola előtti utolsó évben.
Nekem most van két olyan rokonom, akiknél ez a helyzet. És megkapták a szabikat, azaz azzal kezdték a melót.
De ugye, nem vagyok érintett közvetlenül, így nem biztos, hogy jól tudom.
Lehet, hogy szeptembertől veszik csak fel...
Nálam úgy volt, hogy szabi elhasználása után pont húsvét előtti nagypénteken kellett kezdenem. Próbáltam alkudozni, hogy az az 1 nap... 🙂 de hiába.
Ezért kérdezem, mit szándékozik csinálni FI márciustól szeptemberig. Az rendben, hogy baba otthon van, de nincs rá jövedelem és igazolt idő.
Ez mikor is volt?
A munkáltatók ma nem nagyon díjazzák, ha valaki hosszú évekre kivonja magát a munkából.
Nincs már 3 év alatt felhalmozódott szabi.
Az első és az utolsó évre jár, arányosan. A szabadság kivételét a munkáltató határozza meg. Nem kötelezhető erre- bár ez a bevett gyakorlat - hogy a munkába állás előtt adja ki ezt.
Igen, a munkáltató nem vár arra fél évet, hogy munkába álljon. Ha nem veszi fel a munkát, mindent további nélkül megszüntethetik a munkaviszonyát.
Tehát, 2025. márciusban lesz 3 éves?
Nincs olyan, hogy óvoda köteles!
Ráadásul ezt úgy kellett volna intézni, hogy ha oviba akarod vinni 3 éves korától, hogy már elintézed, hogy akkor már tudjon menni. Nem, nem a következő szeptember a kezdés.
És igen, a munkáltatódnak jelezni kell, hogy ezen a napon betölti a gyerek a 3. évét és lejár a gyesed és onnantól jönnél vissza dolgozni.
A munka úgy szokott kezdődni, hogy a 3 év alatt felhalmozódott szabit ki kell venni, ami kb. 60 nap, majd ezután munkába kell állni. A szabi alatt szokott történni a beszoktatás, stb.
Ha, nem jelentkezel a munkáltatónál, akkor simán felmondhat neked.
Nincs az a munkáltató, aki kivár még fél évet, hogy "méltóztass" munkába állni.
Életem legszebb időszaka volt az a 3 év. Imádtam babázni, háziasszonykodni. Szabás-varrásra jártam, környékbeli anyukákkal rendszeresen találkoztunk, összejártunk. Közülük valók a mai barátaink, gyerekeink is haverok. Sosem unatkoztunk. Barcsak időgéppel visszarepülhetnék.
FI! Márciustól szeptemberig mit tervezel?
A lehető legszebb 3 év. Csak pozitívan tudok róla beszélni. Soha nem lesz már ilyen. Elkezdődik az óvoda, iskola, anyának a munka. Az első 3 év mikor elkezd beszélni felállni, járni, nyílik a kis értelme, okosodik. Szellemi, mozgás fejlődés. Anya-gyermek kapcsolat megalapozása.
Soha nem volt "úristen" érzésem. Én meg azokat nem értem akiknek van. De hát nem vagyunk egyformák. Ki így, ki úgy.
A munkáltató a gyerek 3 éves koráig köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani gyereknevelés céljából.
Utána már nem. Tehát, ha nem mész vissza, akkor a szabályok szerint megszüntetheti a munkaviszonyodat.
Kicsit pontosíts....idén töltötte vagy jövőre fogja? Ha jól tudom, gyes után vissza kell vegyen, de... milyen pozíció, hol, kis cég vagy multi.... egyeztess a he-rel, várni nem fog.
...amúgy úristen, h bírtad ki 3 évig otthon?! 😱😅😅
Idén márciusban tölti gyermekem a 3. évét. Azaz szeptemberben lenne óvoda köteles.
A munkaltatom meddig köteles engem visszavenni?
Sok helyen olvasom a gyerek 3 éves korát mint időpont de ugye oviba csak szeptemberben kellene mennie.
Ti hogy tudjatok?
Megkerdezem a munkáltatóm is persze de előtte itt is tájékozódnék ugyanis nem túl jó a létszámhelyzet a munkahelyemen.
További ajánlott fórumok:
- A munkáltató köteles visszavenni GYED után abba munkakörbe amiből elmentem?
- Hol tudok utánanézni, hogy a munkáltatóm valóban bejelent-e alkalmi munkavállalónak?
- 6,5 év után felmond a munkáltató, mert kell másnak a hely. Mi a véleményetek?
- Hogy tudhatom meg, hogy a munkáltató fizeti-e utánam a kötelező magánnyugdíjat és egyéb járulékokat?
- Milyen papírokat/igazolásokat kell kapnom a munkáltatótól a munkaviszony megszűnése után?
- Kisgyermekesek után járó kedvezménynél a munkáltató meddig foglalkoztat?