Meddig köteles az apa gyerektartást fizetni? (tudásbázis kérdés)
Igen, a törvény/bíróság kicsit másképp értelmezi az érdemtelenség fogalmát, a nem találkoznak, az nem elég ok...
Viszont függetlenül az érdemtelenségtől, szerintem egy nagykorú akkor találkozik apuval/anyuval, amikor akar. Mondom ezt úgy, hogy én is elváltam. Az én tapasztalatom az, hogy ha hosszú ideig nem találkoznak, arról mindkét fél tehet, bár kiskorúnál a harmadik fél is bezavarhat, de egy felnőtt "gyereknél" szerintem nem. De ez csak az én véleményem.
Férjhez ment a 21 éves főiskolai hallgató,férjének van munkahelye.
Továbbra is kell tartásdíjat fizetni az apának az "új asszony" részére ?
hú soha ne ismerd meg ezt az érzést....
rohadt egy dolog, ha bármelyik szülőnek harcolnia kell a gyermeke jogaiért... akár milyen okból...
gyerektartás: a gyermek tanköteles koráig mindenképp, de mindig az aktuális szabályok érvényesek
és honnan tudhatják a szülők, hogy együtt maradnak-e vagy esetleg elválnak...
ha én pl: tudtam volna hogy rövid időn belül egyedül maradok lehet nem vállaltam volna...
de ha már itt van, nem változtatnék rajta, de a jogaiért megharcolok...
Mert neki is joga van nem "csonkaként" "csóró"ként esetleg felnőni, hanem boldogként és sikeresként élni...
Azt szeretném megtudni, hogy mi a helyzet abban az esetben ha a gyermek, aki után tartásdíjra van kötelezve az apa, már nem él az anyjával közös háztartásban.
Ezt kinek lenne kötelessége jelezni az apa felé?
Még valami: ha kiderül, hogy már a szakmunkásvizsga elvégzése óta nem jogosult az anya a gyermek után járó tartásdíjra, akkor az visszakövetelhető-e és milyen felelősségre vonás illetve következménye lehet ennek?
míg nappali tagozatos a gyermek.
tesóm is addig kapta míg a fősulit el nem végezte.
mindenképpen szólni kell neki,hogy fizesse-pótolja az elmaradt hónapokat-csak bátran /önként és dalolva/,mert ameddig NAPPALI TAGOZATON tanulsz JÁR a gyermektartás!
az én fiam most töltötte be a 23-at,májusban vizsgázott le és kaptam a munkahelytől utalva,ezért állítom ilyen tutira
szeretnék érdeklösni!
Én még tanulok de a vérszerinti apa nem akar gyerektartást fizetni mert azt mondta fizette már elég ideje!
Nappali tagozaton tanulok és 21 éves vagyok!
Nem is utalta a pénzt 2 honapja!
kérlek segítsetek fontos lenne kösyke!
Követelhető-e a tartásdíj?
A kötelezettől elvárható olyan jövedelemszerző tevékenység folytatása, amelyből a minimális mértékű gyermektartásdíjat fizetni tudja (lásd Bírósági Határozatok -BH- 1997/30 szám). A kötelezően fizetendő (vállalt vagy megítélt) gyermektartásdíjon felül további anyagi támogatások biztosítása kizárólag a kötelezett belátására van bízva, ilyet tőle követelni nem lehet.
A kiskorú gyermeket megillető tartási követelés iránt - a kiskorú érdekében - a gyámhatóság és az ügyész indíthat pert .
A tartási követelés 6 hónapra visszamenőleg, valamint a jövőre nézve érvényesíthető 6 hónapnál régebbi időre tartási követelést csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli . .
Gyermektartásdíj fizetés nagykorú gyermek számára
A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképesség-csökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására.
A családjogi törvény (1952. évi IV. tv vagy Csjt.) kimondja, hogy tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul . Míg azonban a kiskorú gyermeket a szülő akár még a saját szükséges tartásának a rovására is köteles eltartani, addig a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .
A tanulmányait folytató nagykorú tartásdíja
Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartási igényének elbírálásánál irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság - módosított - XXIX. számú Polgári Elvi Döntése (a továbbiakban: LB XXIX. sz. PED) tartalmazza. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő), de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár (BH 1999/24.).
Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?
Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20.), és pl. a gyermek heti 6 órás elfoglaltságot jelentő - szakképzettséget nem biztosító - külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni (BH 2001/70.).
Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha
1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,
3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
Ugyancsak mentesül a kötelezett a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól, ha a gyermek nagykorúvá válik, munkaviszonyt létesít, vagy ha sorkatonai szolgálatát megkezdi, ahol teljes ellátásban részesül.
A nagykorú számára fizetendő tartásdíj megállapítása
A munkaképes nagykorú gyermek részére - a szükséges tanulmányok folytatásának idejére - járó tartásdíj összegének megállapításakor a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni (LB XXIX. sz. PED). Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (állami, társadalmi ösztöndíj, szociális segély, tandíjkedvezmény, az elhelyezés, az étkezés terén nyújtott kedvezmény), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét (korrepetálásból eredő rendszeres jövedelmét, stb.) és vagyonát (BH 1984/274.). Amennyiben a tartásdíj fizetésre kötelezett bizonyítani tudja, hogy nagykorú továbbtanuló gyermeke a tanulmányai folytatása mellett jövedelemszerző tevékenységet is végez, vagy hogy saját vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosíthatósága esetén jövedelemre tehet szert, úgy mentesül a tartási kötelezettség alól.
Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható, ez utóbbi akkor, ha a gyermektől elvárható, hogy szükséges tanulmányait egy megadott időn belül befejezze (BH 2001/228).
A tanulmányait folytató gyermek kötelezettségei
A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99.).
Mentesül a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja, és a kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre (BH 1998/25.).)
További ajánlott fórumok:
- 2003-tól, egy minimálbérre (8 óra) bejelentett apukának, kötelezően mennyi gyerektartást kellett és kell fizetnie?
- Kötelezhetik az apát arra, hogy adja el a házat, amelyben lakik, ha nem tud annyi gyerektartást fizetni, amennyit az exfeleség követel?
- Igaz az, ha az apa lemond a gyerekről, akkor nem kell fizetnie a gyerektartást?
- Az őstermelésből befolyó összegből (is) köteles gyerektartást fizetni az apa, vagy csak a bejelentett minimálbérből?
- A gyerektartást hogy köteles fizetni az a fél, aki elhagyja a családot?
- Mi a teendő, ha egy apa nem akar fizetni gyerektartást, a két gyereke után?