A gyerektartást hogy köteles fizetni az a fél, aki elhagyja a családot? (tudásbázis)
Így van.
Általánosságban elmondható, hogy a munkabér 50 %-ig, a nyugdíj és egyéb járandóságok pl. táppénz, 33 %-ig terhelhető.
Ha váltott (közös) gyerekfelügyelet van úgy, hogy egyik héten itt, másik héten/kéthetente ott a gyerek, akkor nincs tartásdíj, mert mindkét szülő természetben gondoskodik a gyerekről.
Ha tartásdíja van, azt mostanában nem százalékosan, hanem fix összegben határozzák meg. Ez függ a gyerek szükségleteitől, és a két szülő jövedelmi viszonyaitól.
Én a linken leírtakat úgy értelmezem, hogy tartásdíj esetén van lehetőség 50% levonásra:
Vannak azonban kivételek, amely esetén 50 százalékig levonható a munkabér:
- tartásdíj
- adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés
- jogalap nélkül felvett munkabér és társadalombiztosítási ellátás
Amennyiben csak gyermektartásról van szó, akkor max. a nettó bér 33 %-át, ha van egyéb jogcímen való letiltás is, akkor az összes jogcím alapján összesen a nettó bér 50 %-át.
A különböző jogcímek szerinti levonások sorrendje is meghatározott, elsőbbséget élvez a gyerektartás...
Gyerekenként 15-20 %
A mostani új törvény meg gyerekenként 50 ezret váltott felügyeletet akar előírni.
Az érdekelne, mert egy barátnőm váltig állítja, hogy pl 3 gyerek után az a fél aki nem neveli a gyerkeket, annak 3szor 20%-ot vonnak a fizetéséből. De én úgy tudtam, akarhany gyerek van, 20% a bejelentett bérből amit levonnak.
Akkor most ki tudja rosszul?
További ajánlott fórumok:
- Ha az apa nem fizet gyerektartást
- Ti visszakövetelnétek az eddig kifizetett gyerektartást?
- Van olyan akinek a drága exének sikerült a gyerektartásdíjat csökkentenie? Írnátok a tapasztalaitokról?
- Miért nem büntetném az apát, ha nem fizet gyerektartást!
- Meddig köteles az apa gyerektartást fizetni?
- Az őstermelésből befolyó összegből (is) köteles gyerektartást fizetni az apa, vagy csak a bejelentett minimálbérből?