Márton napi ludaskása és más szokások (beszélgetés)
Ismét itt az ideje.
Ki mit, és hogyan???
Most találtam a net-en:
liba leves, és még 1 ludas-kása
Jól néz ki, és a recept is egyszerű és nagyszerű.
Egyetértek! Tegnap én is lementem, hogy veszek ludat, de annyira kövérek voltak, hogy egyáltalán nem voltam rá éhes. De most kivételesen volt nekik liba zúza, és liba szív is.
Hogy majd ezekből csinálok-e lúdas kását, vagy a zúzából finom pörköltet, a szívet pedig kirántom, és ez utóbbihoz készítek rizi-bizit. Akkor még a kása is asztalra kerül zöldséggel együtt! :))
Megnéztem a kismillió receptet :)
Úgy vagyok ezzel, hogy saját kútfőből is szeretek variálni, meg mások variálása is érdekel, viszont vannak napok, mikor csakis autentikusan szeretnék vmit elkészíteni, pl a ludaskása most legyen pont ludaskása, ne rizseshús kis zöldséggel.
Ha nem kapsz libát, jó ahhoz néhány vaskos pulyka nyaka is, abból is finom lúdas-kását tudsz főzni!
Egyébként nézz szét a net-en, kismillió féle-fajta recept van erre. Szinte mindenki másként csinálja. Van aki pl. egyszerűen pörköltnek főzi meg a húst, ahhoz kavarja a rizst, stb. stb.
Nagyon jól hangzik!
Már csak libát kellene szereznem :)
Igen!
- a bulgurt 2x-es mennyiségű forró vízzel felöntöm, beborítom, félre teszem
- a hagymát megsütöm, majd rá a húst és a karikára szelt répa-gyökér-borsó, só-bors, kevés vízzel öntöm fel, + az apróra vágott petrezselyem. Ha kell, a vizet mindig utána párolom. Amikor már kész, akkor a kész bulgurt is hozzákeverem.
Amíg rizzsel készítettem, akkor a nyers rizst még akkor hozzákavartam, amíg a hús félfövésben volt, és be a sütőbe... de a bulgurral ezt nem merem, félek, hogy nyers marad. Persze, meglehet, hogy jó lenne.
Ilyen ellenőrök még nincsenek, akik egy-egy telefonbejelentésre, azonnal ugranak, hogy még ott találják az utca-sarkon a feketézőket.
Nekem a kis kínai az üzletben adott a pénztárgép mellett levő szalagos összeadó gépből egy cetlit. Amikor mondtam neki, hogy ne abból, hanem a másik gépből nyomjon egyet, csak röhögött. Pedig nem kis értéket, egy télikabátot vettem nála!
Mi sem sütöttünk még otthon gyerek korunkban sem. Esetenként, ha túl kövér volt a tyúk, akkor annak combját sütötte meg édesanyám, de nem szerettem a kövér részét. Milyen meglepő, ugye? :))
A ludas kását, mint egyébként a rizses húst, csak ez esetben a liba-aprólék, esetleg szárnya bele.
Most is azt akartam, de a végén csak szívet és zúzát vettem. Még nem döntöttem el, mi is legyen belőle.
Ludaskasat nem, csak libacombot sutok.
A toltott libanyakat tudnam meg bevallalni, de sajnos libanyakat nem lehet kapni felenk.
... lúdas kása.
Ki hogyan csinálja, vagy tartja-e a szokást?
Tudtok-e ehhez kapcsolódóan olyan egyéb szokásokat, hagyományokat, amelyeket még tartják, csinálják...
Szóval minden, ami ehhez (és akármi más szokáshoz) kapcsolódik. :)))