Márciusban készülök visszamenni dolgozni, akkor telik le a GYED-em, és márciustól már GYES-en leszek így. GYES alatt felmondhatnak? (tudásbázis)
Zalaegerszegen nem fogadták el, de ott olyan emberek dolgoznak, hogy amikor mentem az anyasági támogatásért (szülés után) akkor azt mondta a kiscsaj, hogy mivel felszámolás alatt állt a cég, ezért mit képzelek, hogy van képem ide jönni mikor nem jár! Kértem a főnökét, az úgy kiosztotta, mint a sicc. A kiscsaj nevében is elnézést kért.
Ennyire értettek hozzá....
Sziasztok!
Én októberben a netről letöltött nyomtatványokon adtam be a kérelmem a gyesre és minden további nélkül elfogadták. Jó másfél hónap múlva kaptam kézhez a határozatot és legalább két hónap múlva utalták először a gyest.
Sziasztok Sorstársak!
Én is Gyed-en vagyok még, egy hónap múlva Gyesen leszek, már beadtam az igénylést, remélem, nem lesz csúszás sem. Szóval sorstársaiam Babu Lee és Lizabella, én is ebben a cipőben járok, az én munkahelyem is felszámolás alatt áll. Írhatok nektek privit, hogy egy cégnél voltunk-e, vagyunk-e?
Pontosan!
Államkincstárhoz bemész, kitöltesz egy lapot, amit adnak, ezen tűnteted fel, hogy mikortól igényled a GYES-t. Papírokat vigyél magaddal!!! (szül.anyakönyvi kivonat, a gyerek kártyája, lakcímkártya, személyi, házassági anyakönyvi kivonat...szóval mindent, minthogy megint legyen egy köröd hozzájuk!!!!)
A GYES-t a Magyar Államkincstártól KELL igényelni.Én 30 nappal előtte leadtam az igéy így egy nap csúszásom sem volt a váltás miatt.
GYES mellett les visszavenni a régi helyedre és a gyermek 3 éves koráig nem küldhet el.
Csak abban az esetben mondhatja azt, hogy nem tud a régi helyeden foglalkoztatni, ha az a munkakör megszűnt.
Közös megegyezéssel semmiképp se gyere el.Mondjanak fel és fizessenek végkielégítést, ha mindenképp arra kerül a sor.
Ugyanebbena cipőben járok és ezeket tudtam meg.
Ja munkábaállásod a felgyülemlett szabik letöltésével fog kezdődni.
Azt hiszem a kiutaló szervtől, vagyis az államkincstártól.
Nálunk van családsegítő központ, ott adnak hozzá nyomtatványt és segítenek is kitölteni!
Nálatok van ilyen lehetőség, vagy be kell menni az illetékes államkincstárhoz?
Szerintem a gyes mindenképp marad, mert már az mellett is lehet napi 8 órában dolgozni. Annyiban védené, hogy nem mondhatnak fel neki!
Lizabella!
Szerintem se menj vissza dolgozni, míg nincs meg a gyes határozatod!
Ezt találtam a start kártyával kapcsolatban:
Ki jogosult a START PLUSZ kártya kiváltására?
1. Az a személy, aki
* a gyermekgondozási segély (gyes), gyermekgondozási díj (gyed), gyermeknevelési támogatás (gyet), ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy
* a gyermek 1 éves korának betöltése után, a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy a GYES, GYED, GYET, családtag ápolásának időszakára igénybevett fizetés nélküli szabadság, illetve távollét alatt megszűnt a munkaviszonya, nincs (vagy a gyes folyósítása előtt sem volt) munkáltatója.
2. A tartósan álláskereső (aki az utóbbi 16 hónap során 12 hónapig - pályakezdő esetén az utóbbi 8 hónap során 6 hónapig - a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel).
(A kártya kiváltására nem jogosult az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt.)
A támogatás a programban történő részvételre jogosultak személyéhez kötődő, két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulék-kedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a program jogosultjait munkaviszonyban foglalkoztatja. Feltételei gyakorlatilag megegyeznek a START - programban nyújtott támogatásokkal. A munkáltatónak csak a kedvezménnyel csökkentett közteher összegét kell havonta leróni az alábbiak szerint:
* az első évben: a munkáltató a havi bruttó kereset 15%-át fizeti meg járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 17%-a),
* a második évben:a munkáltató a havi bruttó kereset 25%-át fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 7%-a) ,
* és 2 évig nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást (jelenleg 1950 forint havonta).
A kedvezmény csak a mindenkor hatályos legkisebb munkabér kétszeresének mértékéig érvényesíthető, ugyanakkor a kereset ettől eltérhet, azonban a minimálbér kétszeresét meghaladó kereset feletti rész után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.
A kedvezményre való jogosultság igazolása START PLUSZ kártyával történik, melyet - a START-kártyához hasonlóan - az állami adóhatóság állít ki a jogosult kérelmére.
A START PLUSZ kártya az alábbi adatokat tartalmazza:
* A kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve;
* A kártyatulajdonos adóazonosító jele;
* A kiállítás kelte;
* Az érvényesség időtartama.
A kiváltásra jogosult személy vagy meghatalmazottja kérelmére, a kártya kiállítását megelőzően, az állami adóhatóság területi szerve igazolást ad ki a fenti adatokról.
A START PLUSZ kártya érvényességi időtartama két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megszűnéséig terjedő időszak.
A kedvezmény, a kártya érvényességi idején belül, egymást követő jogviszonyok esetén több munkáltatónál is érvényesíthető.
Ezen túlvagyok! GYES-en vagyok most.
A cég, ahol dolgoztam jogutód nélkül szűnt meg. Mielőtt befejeződött volna a felszámolás pár nappal előtte jött a levél, hogy közös megeggyezéssel kéne megvállnunk, mivel ők nem tehetnek csak úgy ki! Azóta megkaptam a végkielégítést is.
Igen, jól írtad! Gondolom azért találták ki, hogy az anyukáknak egy kis előnyt adjanak, mert nem nagyon kapkodnak utánunk a munkahelyek...
Erről a 2 évről még nem hallottam, jó, hogy írtad!
Csak biztosra kell menni, mert a kiváltás napjától számított 2 évre van a kedvezmény a munkáltatónak (azt hiszem kevesebb járulékot fizet utánad az állam felé).
Ha kiváltod, biztos munkába kell állnod, mert az APEH-ot nem érdekli: "hopp, még sincs állásom", attól ketyegnek a napok!
Szia!
Engem is érdekel a dolog, mert nekem áprilisban telik le a gyed-em és jó tudni, mik az esélyeim megtartani az állásomat!
Én gondoltam kiváltom a "start" kártyát, ezzel kicsit növelem az esélyeimet! :))
További ajánlott fórumok:
- Nagyon nem vártad márciusban, és mégis megjött?
- Ha 8 évig nincs fizetve a Tb, kérhetik visszamenőleg?
- 3 gyerek mellett visszamenni dolgozni?
- Ha szemeteltem és felírták a rendszámomat, de negyed óra múlva visszamentem és összeszedtem a szemetet akkor lehetek bajban?
- Mivel munkanélküli vagyok, 2012-ben nem fizettem be az egészségügyi adót. Ilyen esetben, visszamenőleg is kötelezhetnek a befizetésre?
- Milyen lesz visszamenni a home office-ból 1 év után? Már előre rosszul vagyok!