Marcipános-túros stollen recept
A Marcipános-túros stollen hozzávalói:hozzávalók 5 főre
Töltelékhez:
200 g marcipán
100 g darált mandula
50 g margarin
Tésztához:
100 g mazsola
4 ek vörösbor
400 g liszt
2 tk sütőpor
100 g porcukor
100 g margarin
1 cs vaníliás cukor
őrölt szegfűszeg
őrölt ánizs
250 g túró
1 tojás
aszalt gyümölcsök
kandírozott narancshéj
darabolt dió
gumicukor v. zselés szaloncukor
Mázhoz:
50 g margarin
100 g porcukor
2 ek vörösbor
tetejére esetleg szórócukor
A Marcipános-túros stollen elkészítési módja:
A mazsolát a vörösborral meglocsoljuk, néhány órára állni hagyjuk. A töltelékhez a marcipánmasszát a mandulával és a margarinnal jól összedolgozzuk. Hűtőbe rakjuk, hogy formázható legyen. A tésztához a lisztet a sütőporral, a tojással, a margarinnal, a porcukorral, a túróval, a vaníliás cukorral és a szegfűszeggel, az ánizzsal (el is hagyható) összekeverjük. Majd hozzáadjuk az apróra kockázott aszalt gyümölcsöket, a lecsepegtetett mazsolát, a darabolt diót és a apróra vágott gumicukrot vagy zselés szaloncukit, és jól összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt kb. 35 cm hosszú hengerré formázzuk, majd kissé kinyújtjuk őket, hogy a szintén kettéosztott és hengerré formázott marcipánrudat a közepébe tudjuk tenni. A tészta két szélét felhajtjuk a marcipánra, és jól összenyomjuk, nehogy szétjöjjön sütés közben. Sütőben megsütjük. A még forró kalácsot margarinnal megkenjük,sütőrácson hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a vörösborral úgy, hogy sima sűrű mázat kapjunk, majd a mázzal bevonjuk a kalácsok tetejét és oldalát. Szórócukorral megszórhatjuk. Majd a máz dermedése után lehet szeletelni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. jan. 3. 19:04
A marcipános-túros stollen elkészítési módja és hozzávalói.