Mákos-szilvás püspökkenyér recept
A Mákos-szilvás püspökkenyér hozzávalói:1 pohár natur joghurt
3 tojás
1¼ joghurtos pohár cukor
½ joghurtos pohár olaj
2 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart, átszűrt leve
2 joghurtos pohár liszt
5 dkg darált mák
2 teáskanál sütőpor
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva
vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez
A Mákos-szilvás püspökkenyér elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezek egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát. Robotgéppel összehabosítjuk a tojásokat a cukorral, aztán a cukros tojáshoz hozzádolgozzuk a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet. Ezután egy külön tálkában összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a lecsöpögtetett, apróra vágott aszalt szilvát és a sütőport, majd a lisztes keveréket fakanállal belevegyítjük a joghurtos masszába. A tészta ezzel készen van. A tésztát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett püspökkenyér-formába, és 35-40 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy összenyomja. Ha a püspökkenyér megsült, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, és friss gyümölcssalátával kínáljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Gvivike, 2007. nov. 25. 19:22
A mákos-szilvás püspökkenyér elkészítési módja és hozzávalói.