Magyaros rakott káposzta recept
A Magyaros rakott káposzta hozzávalói:1,5 kg vecsési savanyú káposzta
80 dkg darált (sertés-marha vegyesen) hús
25 dkg füstölt csemege szalonna
25 dkg füstölt paraszt kolbász
30 dkg rizs
3 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 25 dkg (házi) lecsóalap, vagy szezon szerint más
1 dl száraz fehérbor
kb. 2 evőkanál őrölt paprika
kb. 2 teáskanál csípős piros arany
kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
kb. 2 teáskanál őrölt bors
kb. 1 teáskanál egész kömény
kb. 1 teáskanál őrölt kömény
kb. 2 teáskanál ételízesítő
kb. 2 dkg cukor
2-3 babérlevél
só
1 nagy doboz tejföl (830g-os) kevés tejjel elkeverve
A Magyaros rakott káposzta elkészítési módja:
A szalonnát kakastaréjra darabolom, a zsírját – nem teljesen - lassan kisütöm, a szalonnát félreteszem. Kb. fele mennyiségű szalonna zsiradékban a fele mennyiségű kockázott vöröshagymát megdinsztelem, majd a fokhagymát is megfuttatom, a húst rajta fehéredésig átsütöm, és a szokásos módon a pirospaprikával, lecsóval, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, piros arannyal, ételízesítővel fűszerezett pörköltet készítek, a vége felé borral meglocsolva, de nem sütöm a végén zsírjára, mert jó, ha szaftos marad. A rizst az olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, sóval, borssal, ételízesítővel puhára párolom. A káposztát kimosom, kinyomkodom, néhány helyen a hosszú szálakat átvágom. A zsiradék másik felében a cukrot karmellizálom, a maradék félfőre aprított vöröshagymát üvegesre párolom, a káposztát a babérral, egész köménnyel, egy kis pohár vízzel kb. 1/2 órát párolom. A kolbász bőrét lehúzom, felkarikázom. Egy nagy tepsit (30x40 cm.) kizsírozok, a káposzta felét elterítem benne. Rákanalazom a rizst, a fele mennyiségű tejföllel lekenem. A pörköltet a szaftjával rámerem, a kolbászkarikákat elosztom rajta, beborítom a maradék káposztával, a maradék tejföllel bevonom. A kakastaréjokat a tetejére helyezem, fedetlenül, előmelegített 210 fokos sütőbe tolom. Kb. 45 percig sütöm, majd légkeverésre kapcsolom a sütőt, és kb. 15 percig pirítom, ameddig a teteje enyhén megpirosodik. Pihentetem, hűtöm, kb. 1 adagos kockákra szeletelem. Tálalásnál tányérra emelem, igény szerint a kakastaréjjal és tejföllel tálalom.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: 3e804694de, 2013. febr. 12. 09:56
A magyaros rakott káposzta elkészítési módja és hozzávalói.