Leveles zsíros pogácsa recept
A Leveles zsíros pogácsa hozzávalói:50 dkg átszitált liszt
20 dkg zsír
4 evőkanál tejföl
2 csapott kávéskanál só
1 evőkanál rum
2 evőkanál citromlé
2 db tojás sárgája
+ liszt a deszka szórásához
+ 1 evőkanál tej a tészta kenéséhez
A Leveles zsíros pogácsa elkészítési módja:
A liszt feléből (25 dkg) a zsírral, rummal, 1 csapott kávéskanál sóval tésztát gyúrunk. A többi lisztet a tojás sárgákkal, citromlével, 1 csapott kávéskanál sóval, tejföllel szintén összegyúrjuk. Rétestészta keménységű tésztát kell kapnunk, amennyiben szükséges, még adunk hozzá tejfölt. A kétféle tésztát egyforma nagyságúra nyújtjuk, a rétes jellegű tésztára ráhelyezzük a zsíros lapot, négyrét hajtjuk, kinyújtjuk, majd 25 perces ismétlésekkel a műveletet négyszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás és pihentetés után 2 ujjnyi vastagságra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kevés tojás fehérjét elkeverünk pici tejjel, tetejüket megkenjük és 50 perc alatt 170 fokos sütőben világos barnára sütjük.
- Ha nincs szitánk, a lisztet átszitálhatjuk levesszűrőn keresztül is, - a lényeg, hogy a liszt fellazuljon.
- A megmaradt tojás fehérjét felhasználhatjuk húspanírozáshoz.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2012. márc. 31. 09:49
A leveles zsíros pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.