Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Lelkiismeretfurdalást érzek. Lassan úgy érzem, nincs... fórum

Lelkiismeretfurdalást érzek. Lassan úgy érzem, nincs... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2
31. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 25. - F78a5227f0)
jan. 16. 08:19

Értem, amit írsz.

Viszont a vallomástevő azt írta, hogy a problémája nem a gyerekkorára nyúlik vissza. Nem szó szerint így, de az értelme ez volt. Tehát nála nem arról van szó, hogy gyerekkori traumák miatt szorong. Valami más bújkálhat nála nagyon mélyen., ami miatt úgy érez, ahogyan írta.

DE tovább én nem fogok erről értekezni. Nem tudom a megoldást a problémájára (látszólag ő maga sem), így nem érzem szükségét további hozzászólásomnak.

Ami veled történt gyerekkorodban, az sajnálatos. De te legalább jó úton jársz.

30. f78a5227f0 (válaszként erre: 29. - Enissa)
jan. 15. 21:14
Oké, erre a jövőben figyelni fogok.
29. Enissa (válaszként erre: 26. - F78a5227f0)
jan. 15. 21:10

parentifikációt - a szüleim felnőtt szerepbe kényszerítettek gyermekként.

transzgenerációs-hosszútávú hatás, amely egyik generációról a következőre öröklődik.

Perfekcionista vagy?- Maximális tökéletességre törekszel?

Többet kell írni az tény, de így mindenki megérti.

28. libikóka (válaszként erre: 24. - Enissa)
jan. 15. 20:53
Talán a napokban sokszor jött szembe ez a dolog és ezért nem tudtam elsiklani felette:)
27. libikóka (válaszként erre: 21. - Smaragdzöld 🐉)
jan. 15. 20:51

Hát ehhez nem is tudok egyebet hozzátenni,,így igen:)

Pesze a FI kivétel,, hiszen eltértünk a tárgytól kicsit,,és ő írta hogy nem érez így.

26. f78a5227f0 (válaszként erre: 24. - Enissa)
jan. 15. 20:36

Ezeknek Te milyen magyar megfelelőt adnál? :) Mert én nem nagyon találtam még.

És igen, nem vagyok pszichológus, de ettől még az összes laikusoknak készült könyvben ezeket a szavakat használják, de akkor majd magyarosítok :) Nem az a célom egyik hozzászólásommal sem, hogy az idegenszó tudásommal villogjak, csak mint írtam magyarul max csak körülírni lehet ezeket.

25. f78a5227f0 (válaszként erre: 21. - Smaragdzöld 🐉)
jan. 15. 20:28
Én erre írtam a parentifikációt. Hogy saját példával szemléltessem: mi négyen vagyunk tesók, én voltam a második legnagyobb. Egész kicsi voltam, mikor már befogtak a szüleim olyan feladatokba, amiket még nem kellett volna csinálnom. Munka a földeken, házépítés (7 évesen betont hordtam), de a tesóim hazahozatala az oviból (10-11 évesen), vagy hasonlók. Sokszor éreztették azt velem, hogy csak így vagyok értékes, ha mindent megcsinálok, amit kérnek. És ha nem sikerült, akkor jött a bűntudat-keltés, amitől lelkiismeret-furdalásom lett. Ezért hajtottam a munkában, tanulásban, mert azt éreztem hogy ekkor fogadnak el úgy ahogy. Közben a gyerekkor valahogy kimaradt, mindig komolyabb voltam az aktuális korosztályomnál, ráadásul egy normális férfimodellt sem tanulhattam el apámtól. A lelkiismeret-furdalás utána kiterjedt sokminden másra is, ha valaki megkért valamire, és nem segítettem neki akkor azért, máskor már azért is ha meg sem kért. Aztán már szorongás olyan dolgokon, amiken eleve nem változtathatok, és így el is jutottunk a kérdező posztjáig. Én kiléptem ebből a kerékből, nagyon sok munka volt benne és még mindig tart a folyamat. Cserébe a testvéreimmel sem lesz már igazán jó a kapcsolatom, mert ők benne maradtak.
24. Enissa (válaszként erre: 14. - Libikóka)
jan. 15. 20:20
Jesszusom, pont erre gondoltam, hogy olyan gáz, amikor laikusként idegenszavakkal ad nyomatékot valaki a gondolatainak. :D
23. f78a5227f0 (válaszként erre: 22. - Enissa)
jan. 15. 20:19
Ez így van. Én azért olvasok, hogy változtassak :) Az szerintem nem önsajnálat, ha szembenézünk a miértekkel, és ezáltal elengedjük őket, és megyünk előre.
22. Enissa (válaszként erre: 9. - F78a5227f0)
jan. 15. 20:16

Olvasni lehet, de amint felnőttél, már aki feltud nőni, önmaga határozza meg merre akar tartani. Nyalogatja a sebeit, vagy változtat.

Az élet nagyon rövid ahhoz, hogy önsajnálatba essünk.

21. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 18. - Libikóka)
jan. 15. 20:11

Több hozzászólásoddal tudok azonosulni.

Nem mindegyikhez szólok hozzá, de észrevettem, hogy sok mindenben hasonlóan gondolkodunk-

Pont úgy érzem én is, mint ahogyan te. Mostanában felkapott téma lett a gyerekkori trauma. Biztosan van ilyen. Szomorú dolog lehet. Nincs ilyen tapasztalatom, és érzéketlennek sem tartom magam. De tényleg sok az erre való hivatkozás. Ahogy írtad is.

Ami a mostani vallomást illeti - nem értem, hogy a saját betegsége és édesanyja demenciája miatt miért ostorozza magát a vallomástevő. Miért van lelkiismeret furdalása. Az ember nem tehet sem a betegségéről (amit ráadásul nem is mondjuk a kicsapongó életmódja miatt szerzett), sem az édesanyja betegségéről.

Nem vagyok sem pszichológus, sem pszichiáter, okoskodni pedig főként nem akarok. Megoldást én nem tudok erre a problémára, de szerintem itt senki nem is fogja megmondani a tutit.

A véleményem nem a fórumindító bírálata, csak egy észrevétel, hogy túl sok a panasz. És nemcsak azoktól, akik ne tudnának kilépni a kerékből.

20. Myra (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 15. 19:41
De miért viszonyulsz így saját magadhoz?
19. libikóka (válaszként erre: 17. - F78a5227f0)
jan. 15. 18:29
Dehogy kell,,keresni képes vagyok:)
18. libikóka (válaszként erre: 16. - Michelle.r)
jan. 15. 18:26

Pont erre utaltam a 7. írásban.

"Közben felnőttünk" csak nem fejtettem ki jobban .

Mint ahogy azt is írtam ,hogy nem vitatom.

Pusztán soknak tartom az erre való hivatkozást.

17. f78a5227f0 (válaszként erre: 14. - Libikóka)
jan. 15. 18:14

Bocsi, leírom szívesen magyarul is, csak úgy hosszabb, és telefonról munkaidőben nem tudok ennyit pötyögni.

És nem beszélünk el egymás mellett, értem a Te álláspontodat is, de tényleg minden összefügg.

16. michelle.r (válaszként erre: 12. - Libikóka)
jan. 15. 17:51

Nem a szülők hibája, de tény, hogy nagyon is felelősek azért, hogy a gyereknek milyen a felnőtt kora. Nagyon nem mindegy, hogy milyen programokat ültetnek beléjük.

De a gyerek dolga ezen változtatni. A szülők csak azt tették, amire képesek voltak a legjobb szándékuk szerint.

15. libikóka (válaszként erre: 8. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 15. 16:13

Olyan sok jó tanácsunk nem lehet,,hisz ki ne érezné magát szorongónak(sőt)ilyen helyzetekben.

Mégis azt hiszem valahogy megoldod,,mert meg kell.

Megvannak még az erők belül,,,nagyon ,nagyon belül de ott van az❤️

Kérj segítséget is ha szükséges.

14. libikóka (válaszként erre: 13. - F78a5227f0)
jan. 15. 15:58

Látom ,hogy képzed magad ,,de azért lehet magyarul írni:)

A másik meg az hogy elbeszélünk egymás mellett,,nem baj.

13. f78a5227f0 (válaszként erre: 12. - Libikóka)
jan. 15. 15:54

Általában a szülők is cipelik ezeket a dolgokat, ezt hívják transzgenerációs traumának.

Nem az a lényeg, hogy kit okolunk, és miért. Hanem, hogy ki tudunk e kerülni ebből a körből, és ez csak rajtunk múlik.

Ha olyan dolog miatt is lelkiismeret-furdalása van a kérdezőnek, amiről ő egyáltalán nem tehet, akkor jó eséllyel parentifikált.

12. libikóka (válaszként erre: 9. - F78a5227f0)
jan. 15. 15:44

Nevezzük annak,,én inkább a jelenségre reagáltam.

Mikor minden a szüleink hibája,,azért vagyok én ilyenolyan,semmisesikerül,,és így tovább.

Szokás lett,,felkapott ,,így gondolkodni.

Persze nem vitatom,,de azért na.

11. f78a5227f0 (válaszként erre: 10. - Michelle.r)
jan. 15. 13:42
A 7-ben már sok tudatos dolog is van, amire később emlékszel. Az első 3-ra viszont nem. Én ezt olvastam eddig mindenhol, de végülis lényegtelen, ami a fontos hogy hatása van.
10. michelle.r (válaszként erre: 9. - F78a5227f0)
jan. 15. 13:20

7 az a 3, de igen. Egyetértek. Azzal a kiegészítéssel, hogy sok módja van annak, hogy feloldjuk, de elég sok meló, amit sokan nem tesznek bele. Az viszont a legkevésbé sem segít, hogy csak beszélünk róla. Nem igaz, hogy a kibeszélés enyhít. Hosszú távon nem, viszont remekül benne tart.

Erről is érdemes olvasni.

9. f78a5227f0 (válaszként erre: 7. - Libikóka)
jan. 15. 11:34
Ez nem takarózás, hanem pszichológia. A gyermekkor első három évében történt dolgok lesznek a tudatalattid programjai. Nem emlékszel rá tudatosan, de kihat az egész életedre. Érdemes olvasni róla.
8. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 5. - F78a5227f0)
jan. 15. 11:29

Nem a gyerekkor a hibás.

Én vagyok, aki szorongós vallomást tettem a napokban, a saját betegségem és anya fokozódó demenciája felőrölnek.

Nagyon szeretném megoldani magamtól.

És azt veszem észre, hogy lelkiismeretfurdalást érzek ezek miatt.(is)

jan. 15. 11:15

Mindig ez a gyerekkor.

Értem én hogy meghatároz bennünket,,sőt van akit sokkal jobban,,nagyon rossz esetben.

Mégis közben felnőttünk,,,ezzel meg jól lehet takarózni.

6. libikóka (válaszként erre: 2. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 15. 11:13

Ha a kukoricákra gondolsz,,ebben az esetben (szerintem) inkább vedd figyelmeztetésnek.

Nem jó amit teszel magaddal.

5. f78a5227f0 (válaszként erre: 4. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 15. 11:07

Másokkal én sem vagyok az.

Milyen volt a gyermekkorod?

4. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 3. - F78a5227f0)
jan. 15. 10:58

Talán igen.

Viszont másokkal kevésbé vagyok kritikus, azt hiszem.

Jó lenne kikerülni belőle.

3. f78a5227f0 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 15. 10:48
Perfekcionista vagy? Nehéz belőle kikerülni.
jan. 15. 10:43
Látom, hiba volt bevallani.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook