Lakásvásárlási pénzügyek (beszélgetős fórum)
"Haááát, ezt elk....k!"
Mondta Feri. Csak őt idéztem.
Szóval hála valakinek, nyomoroghatunk a 2 szobás házikónkban hatan. Mert nem tudunk hitelt sem felvenni....mert erre a házra is csak az értékének a 60%-át adják. Az a 4-5M meg nem elég bővítésre.
Köszönjük Emese!
Azért, mert annak kevesebb a havi törlesztő részlete. És nem azért mert nem tudnád fizetni! Lehet hogy ki tudod fizetni a dupláját tripláját is. De miért fizetnél kamatokat? Ha van állami támogatás, akkor fizessen az állam!
És ESZEDBE NE JUSSON áthidaló kölcsönt felvenni! (legközelebb) 😉
Na figyu. Ez az én esetem.
Januárban ( mert sajnos elöbb lehetetlen számunkra) kötök 3db megtakarítási szerzödést. Magamnak első sorban, és a két gyerkőcömnek. Ha esetleg úgy állok majd anyagilag, lehet, hogy a kisebbikre is kötök. Össze vonható. Szülökre is lehet. Annál az intézménynél, amelyiknék olcsóbb a szerződés kötés összege! ( mindegyik 30%-ot ad), a végeredmény szinte ugyanaz. 4 év x hónap, ez szokott még változni. És mindenképp 20.000ft-ost. Erre kapsz 72.000ft-ot évente. Tehát fizetek 3x20.000ft-ot.(vagy 4x)
Ezzel egyidejüleg hosszúlejáratú kölcsönt veszek fel, hát nekem 8M-ra van szükségem. Mindenképpen olyat keresek, hogy az a bizonyos 4 év x hónapig én járjak jól.
Egy kicsit menjen a tőke is, meg ne legyen magas a kamat. A legolcsóbbat néztem 30.000ft havonta.
4 év után, azért már csökken az a 8M, és befordítom a 4M megtakarításomat. Vagy az 5.2M-t. Sacc/kb mennyi marad?! 1-2M? Ezt azért előre nem tudom, de azért ez ma már nem olyan nagy összeg. "Megmarad" havi 60.000ft, módosítom a szerződést, vagy végtörlesztek...
És ha sacc/kb jól számolok, 1M állami támogatás meg 1M kamat, akkor ott vagyok hogy a 8M-ból 8M-t fizetek be, és nem 10 vagy 15M-t... vagy a csillagos eget... és persze 4-5 év alatt kifizetem. Igaz kicsit kemény 4-5 év lesz, de utána jön a happy end!
A lakástakarékkal foglalkozó pénzintézeteknél lennie kell áthidaló kölcsönnek, amikor is a lakástakarék lejáratáig csak a kamatokat kell fizetned, ha lejár az LTP, akkor abból fizeted a tőkét. Amennyiben nem fizetnéd bele, akkor átalakul annuitásos hitellé. Amelyik pénzintézet nem foglalkozik LTP-vel, szintén lehet felvenni kölcsönt, hasonló feltételek mellett, az a lényeg, hogy az LTP 66 hónapon belül kifizetésre kerüljön.
Hitelfelvételkor általában 20 % önerő a minimum, az ingatlan forgalmi értékének max. 80%-ára veszik a hitelbiztosítéki értéket. Az önerő lehet a lakástakarék is, amennyiben már kifizethetővé válik.
De ez bankonként eltérő lehet. Ha ELTP-d van, érdemes ott érdeklődnöd az áthidaló feltételeiről. OTP esetén pedig ott. De a 66 hónapos feltétel mellett a K&H is foglalkozik áthidalóval.
Ez jó hogy van megtakarításod. Egy kis baj van vele, hogy nem egyszerre járnak le.
Én azt a jó tanácsot kaptam, hogy minnél több megtakarítást nyissak, és egy hosszú lejáratú kölcsönt vegyek fel. Annál a banknál ahol a legkevesebb a havi törlesztés. Nem baj ha a kettö külön banknál van.
További ajánlott fórumok:
- Hol kezdjem a lakásvásárlást?
- Ti mire figyelnétek lakásvásárláskor, mik a buktatók? (a hirdetést olvasva, illetve megnézéskor)
- Milyen lehetőségei vannak egy fiatal párnak lakásvásárlásra ha nem örököl és nincs kezdőrészlet a kezükben?
- Érdemes lakásvásárlást lakáshitelből és személyi kölcsönből megoldani?
- A lakásvásárlás menete, hogyan tudunk utánanézni, hogy az eladónak nincs tartozása?
- Milyen indokkal lehet kérni a lakásvásárlási illeték részletfizetését, illetve, hogy csökkentsék az illeték mértékét? nem első lakás.