Kürtöskalács – csíksomlyói módra recept
90 perc
A Kürtöskalács – csíksomlyói módra hozzávalói:
• 3 dkg élesztõ,
• kb. 3 dl tej,
• 2 evõkanál cukor,
• 50 dkg finomliszt,
• 2 db tojás,
• 2 db tojássárgája,
• csipetnyi só,
• 8 dkg vaj, vaj vagy margarin a fólia megkenéséhez,
• a kalács szórásához 8 evõkanál cukor (lehet darált dióval kevert is).
A Kürtöskalács – csíksomlyói módra elkészítési módja:
Az élesztõt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva felfuttatjuk. Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat akkor csorgatjuk bele. Langyos helyen letakarva 50 percen át kelesztjük. Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és kb. 3cm széles szalagokra vágjuk. A fadorongot olajjal jó alaposan megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kissé elnyomjuk a vonalakat. A kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött, vagy sütőben megsütjük. Amikor elkészült, a sütõfát függõlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát. (Ha nem tudjuk a faszénen való sütést megoldani, kivajazott tepsibe rakjuk, és elõmelegített sütõben közepes lánggal – 180 fok; légkeveréses sütõben 165 – 20-25 percig sütjük, félidõben egyszer megfordítjuk és olvasztott vajjal megkenjük.
A hozzávalókat én a kenyérsütő gépben dagasztottam össze. A tésztát egy félbevágott, közepesen vastag sodrófára tekertem fel. (Penny market, 299/db) Sima sütőben sütöttem, isteni lett!
(Ja és sajna a sütés közbeni illatot nem tudom itt visszaadni, de képzelhetitek :)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: fde002e960, 2009. jún. 21. 14:45
A kürtöskalács – csíksomlyói módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.