Kisállat tartás, lakásban. (beszélgetés)
Én is hörcsögöt ajánlanék első állatkának, mert viszonylag "igénytelen", könnyű s olcsó is a tartása, és egy kis gyerkőc is megbirkózik vele.
Nekem 7-től 22 éves koromig folyamatosan hörijeim voltak, kezdetben a klasszikus aranyhörcsög, majd a cuki kis dzsungáriai törpehöri, végül roborovszki.
Írtó édesek, nekem mindegyik szelíd volt és imádnivaló, és szerintem nem vészes az a "zaj", amit éjjel esetleg hallatnak, és az enyéim egyáltalán nem voltak büdösek még napokig sem.
Imádják amúgy tényleg a papírféleségeket, szétcincálják, begyűrik a pofazacsiba a papírzsepit, és utána kibélelik vele a kuckójukat :)) Cukin spejzolnak, nekem voltak olyan hörik, akik kibontották a szotyit (imádják), a belét betömték a pofijukba, utána pedig ástak a sarokban egy kis gödröt (én terráriumban tartottam őket) és a pofájukból oda belenyomták :)) Onnan lakmároztak :)
Vagy az egyik előszeretettel üldögélt a mézes karikán, és annyira védelmezte azt a társától, hogy mikor már álmos volt sem szállt le róla, hanem próbált ébren maradni, mígnem álmosan leborult róla :)
Szerintem hörcsög :) Később jöhet a nagyobb.
Az
Én is a degut ajánlanám. Felveszik az ember ritmusát, tehát éjszaka többnyire alszanak, délelőtt és délután is tartanak csendespihenőt. Imádnak kerekezni (min. 25 cm-s kerékben), fát rágni minden mennyiségben, papírzsepivel rohangálni (fészeknek+meg is eszik) stb. Nagyon szerethetőek, külön kis egyéniség mindegyik (nekünk 15 van+2 csincsilla) ha már nagyobbak, lehet őket babusgatni(sőt, ha a gazdi rendszeresen foglalkozik velük, nemcsak dísznek vannak, akkor le sem lehet őket vakarni, nyílik a ketrecajtó és mindenki a gazdin csüng :D). Ha van olyan szoba, ahol nem tudnak kárt tenni pl. vezetékben, akkor ki is lehet őket engedni, beülni közéjük, és kezdődhet a móka, sokszor jobb, mint a TV. :)
Egyáltalán nem büdösek, ha rendszeresen takarítva vannak 1-2 hetente (attól függ, milyen típusú alom van alattuk), van mindig friss szénájuk, akkor olyan finom illatú a kis bundájuk. :)
És a sokféle hang, amin kommunikálnak egymással... :)
Ők is min. párban tarthatóak, de annál jobban érzik magukat, minél többen vannak.
TEngeri malac is necces...cuki, lehet tisztan tartani, h. Semmi szaga ne legyen, de egy nem lehet kis ketrecben tartani, ketto irto sokat fog visitani ha egyedul van, raadasul be is depizik...harom kb. A nyullal azononos igenyu allat...de a nyulat legalabb meglehet tanitani szobatisztasagra...
Ja es tok sok gond is lehet veluk...
En ajandekba kaptam egy malacot tavaly nyaron, vettunk neki nagy nyul ketrecet, 2 het utan total befordult szegeny, latszott rajta, hogy hianyzik egy tars mellolle, vettunk egy ugyanolyan nemu ( lany ) malacot, kivirult irto edesek voltak...el is kezdett az elso malac hizni rendesen...aztan amikor fekudt es megmozdult a hasa ( magatol) gyanus lett...:))) alig egy honap mulva 3 gyonyoru kismalaca szuletett:))) kiderult, hogy mar vemhesen sikerult megvenni az allatkereskedesbol...( ha nem olyan lennek amilyen vagyok, biztos kivont karddal vittem volna oket vissza...) igy viszont kerestem mind 3 kismlacnak szereto gazdikat es elajandekoztam oket....a 2 felnott malacot pedig hazavittem a szuleimhez, mert ok kertes hazban laknak es ilyenkor nyaron egesz nap kint laknak az udvaron....csinaltunk nekik koltoztetheto kifutot, imadjak a fuvet ragcsalni, es kicsit jobb eletuk van, mintha 0-24 ben egy fulledt lakas 1 meter szer 50 centis ketreceben uldogelhetnenek...
Malac is kenyes allat...vagni kell a kormet, figyelni a fogait, allandoan ragcsalnia kell szenat, c vitamin hianyosak lehetnek...belproblemaik lehetnek...ja es hangosak is, mert visitoznak ha ehesek,,,ha unatkoznak...ha boldogok...:)) de amugy persze imadniavaloak..melyik allat nem az:)
Sztem egy nyuszi elso allatkanak tul komoly lenne....azt is figyelembe kell venni, hogy sokaig elnek, es a kisrac mar 11 eves...par ev, es a csajok jobban fogjak erdekelni mint a nyula...nem mellesleg ha a szulok eddig nem voltak tulsagosan allatpartiak, akkor most sem lesznek azok...es senkinek nem hianyzik az, ha pl. Nyaralni mennek, elso gond a nyul etetese es elhelyezese legyen....a nyul majdnem olyan mint egy kutya...ennyi erovel egy kismeretu kutyust is hazavihetnenek....
En a torpehorcsogot ajanlom...mert egy mobilizalhato ( ha hosszu idore elutaznak, nagymamahoz attudjak vinni, es nagymamat sem fogja zavarni, mert kis helyet foglal, nem kell levinni setalni stb... Ha meg csak par napra mennek el, otthon lehet hagyni, nem lesz semmi baja...
Muanyag atlatszo kereke van, ezt viszont hetente karban kell tartani ( tisztitani, mert szeret belepisilni:)... Es olajozni is kell, hogy ejszaka lehessen tole aludni...imad benne futni, volt olyan, hogy elfelejtettuk beolajozni, ejszaka persze felebredtunk a zajra, kivettem a kereket, bosszubol a kis draga elkezdte ragni a ketrecenek a racsait...ami nem kis zajjal jart, ugyhogy kiharcolta maganak, hogy azonnal felkeljunk es beolajozva visszategyuk a ketrecet...
En minden takaritaskor atrendezem a ketrecet, imadja a wc papir gurigakat, es anno fiatalabb koraban ha nagyon elemeben volt, es a kerek sem tudta lefoglalni ( kapart, ragot stb..) bedobtam neki egy szethajtogatott papirzsepit, es azon az ejszakan tobbet nem lehetett hallani:))) imadjak a zsepit, icipici darabokra szetragjak reggelre es forgaccsal osszekeverve kibelelik a kiskuckojukat:)
Tényleg! Törpenyúl! :)
Azt lehet babusgatni, egyedül is elvan, és nem hangos! :)