Ki tud minél több st-re végződő igét? pl.fest (tudásbázis)
Szerintem -t végű igékre gondol a feladat!
Nyilván azt akarják gyakoroltatni a gyerekekkel, hogy ezeknek a felszólító módú alakjuk speciális, pl.
fest- T/1-ben fessük vagy fessünk
lát - lássuk, lássunk
tehát a hosszú SS a lényeg
Még ezt találtam!
Névutó
A névutó olyan viszonyszó, amely morfológiai természetű szerkezetet alkot az előtte álló névszóval, ahhoz szorosan, általában hangsúlytalanul kapcsolódik. Grammatikai szerepű, szintaktikai vonatkozású, a névszó jelentését valamilyen határozói viszonyjelentés-mozzanattal bővíti. Sohasem mondatrész és nem is bővíthető. Toldalékmorfémát általában nem vesz fel.
Fajtái:
* Ragtalan névszóhoz járuló névutók (ezek a szoros értelemben vett névutók): alá, alatt, felé, felől, helyett, köré, mellé, között, stb.
* Ragvonzó névutók (névszójukat, főnevüket mindig egy meghatározott raggal ellátva kívánják meg): fogva, képest, kezdve, nézve, stb.
* Birtokos személyjelet tartalmazó névutók: alapján, ellenére, értelmében, esetében, nyomán, részéről, stb.
"A hagyományos magyar grammatikák szerint az egyalakú igetövek közé sorolt egyetlen (!) -st (fest) és kb. 120 -szt végű ige tartozik ide.
Jellemző sajátosságuk, hogy felszólító módban megjelenik nem szótári tövük fes-, ragasz-."
/Csernicskó István - Karmacsi Zoltán Szófajtan és morfológia c. könyvéből idéztem./
Szerintem ne keressetek több -st végű igét. Remélem, megnyugtattalak valamennyire.
Szerintem meg viszonyszó!
Határozóként mit határoz meg?
Azt hogy mihez képest?
Az úgy nem jó szerintem mert maga a képest szó a kérdés...
Hazi feladat?
Szerettem a nyelvtant,meg a magyar irodalmat:)
én is meggugliztam, de semmi...
(Kristóf, az csalás: az már meg volt adva :P)
További ajánlott fórumok:
- Szabaduljunk meg együtt április 29-től 2 hónap alatt minél több kilótól!
- Elveink, no meg a tetteink... Érdekelne minél több vélemény
- Cél szilveszterre minél többet fogyni!!! Velem tartasz, hogy csinik legyünk?
- Egészséges és mégis olcsó receptek! Segítsetek minél többet összegyűjteni!
- 1 hónap alatt szeretnék minél több kilót lefogyni, épeszűen, normálisan. Melyik módszert ajánljátok?
- Minél többször megbántom, annál jobban szeret! :)