Egészséges és mégis olcsó receptek! Segítsetek minél többet összegyűjteni! (beszélgetés)
Szevasztok! Én új vagyok itt köztetek, egy újszülöttnek pedig minden vicc új!
Azt látom, hogy ez a fórum nem új, de ha valakinek szüksége lenne valami olcsóságra, szívesen ideírom a saját verziómat:
rántott kelkáposzta, krumpli-fasírt, rizs/köles-fasírt, hamis vadasmártás, hamis rácponty, ...
az igazság az, hogy nem is tudom felsorolni mi minden van a "tarsolyomban", talán ha valaki konrétan kérdez valamit, akkor biztosan eszembe jut.
Mogyorovaj vagyis peanut butter, nincs benne cukor, hazilag ugy keszitheto el, hogy amerikai mogyorot (10dkg)egy csipet tengeri soval es 1 evokanal napraforgo vagy mas olajjal addig turmixolsz, mig kremesen kenheto lesz.
Egeszseges uzsonna pl almaszeletekre kenve, es az amerikai mogyoro az egy huvelyes (ami, igaz, nem paleo de megsem cukor) es jo a feherjetartalma, ezert tipikus fitness-snack (almaval vagy zellerszarral leginkabb) sportoloknak ahol gyorsan kell valami feherje. Amugy nem edes dologrol van szo, de edessegekhez is hasznaljak:)
Házi nutella
Hozzávalók:
7 dkg darált mogyoró
80 ml méz
10 dkg ét- vagy tejcsokoládé ízlés szerint
7 dkg vaj
100 ml tej
Elkészítés:
1. A mézet összemelegítettem a vajjal és a tejjel. Amikor egyneművé olvadt, beletördeltem és beleolvasztottam a csokoládét.
2. Lehúztam a tűzről, belekevertem a darált mogyorót.
3. A masszát késes aprítóba öntöttem, és simára turmixoltam.
Tálba öntve kihűtöttem.
Házi vanília-kivonat recept:
Hozzávalók:
4-5 teljes vaníliarúd
70 cl fehér rum
Elkészítés:
Egy éles késsel szeleteljük hosszirányban ketté a babokat. Óvatosan helyezzünk 8-10 darabot belőlük egy üveg rumba. Zárjuk le fedővel és erősen rázzuk össze. Tároljuk 6 hónapig hűvös, sötét helyen. Rázza fel az üveget minden hónapban.
Egy hónap után látni fogja, hogyan fog változni az alkohol színe, ahogy az oldószer kivonja az olajokat a babokból. Egyszerre 5 üveg rum és 20 vanília rúd vásárlása esetén egy kis idő múlva több évre való, tiszta, természetes vanília kivonatunk lesz.
Mandulatej:
Hozzávalók 1 csészéhez: 2,5 dl tiszta víz, 1-1,5 dkg mandula, késhegynyi só, két teáskanál méz (lehet helyettesíteni nyírfa cukorral, szteviával, barna cukorral, cukorral stb. lényeg, hogy a két teáskanálkanál méz édesítőhatásának megfelelő mennyiséget adj hozzá), kis Bourbon vanília
A néhány órán át áztatott mandulaszemeket először rövid időre lobogó vízbe tesszük, majd kivesszük, lecsepegtetjük. Az ettől barna meglazult bőrből már könnyen kinyomható.
A mandulaszemeket ledaráljuk (ez elhagyható ha nagyon jó a turmixod). A darált mandulát, a vizet, a sót , a mézet és a kikapart vaníliát tegyük bele a turmixgép kelyhébe, és addig járassuk a gépet a legnagyobb fordulaton, míg tejszerű folyadékká válik, aztán szűrjük le egy sűrű szövésű kendőn (beleöntöd a tejet egy edény felett a kendőbe, ehhez belerakhatod egy szokásos szűrőbe, mert könnyebb feltekerni úgy, a külső szélétől feltekered a kendőt majd kipréseled, kicsavarod a tejet. (A megmaradt sűrűjét ne dobd ki, sütikbe finom, kiszáríthatod, lefagyaszthatod a felhasználásig.)
Házi májkrém
Hozzávalók: 50 dkg csirke vagy sertésmáj, 1 fej hagyma, 15 dkg vaj, 2 evőkanál mustár, ízlés szerint só, bors, majoránna, kakukkfű, 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük. Belerakjuk a felszeletelt májat, majoránnával, kakukkfűvel és borssal fűszerezzük, majd fedő alatt készre sütjük. Vajjal és mustárral turmixszoljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt és végül ízlés szerint sózzuk.
Házi capuccino:
6 dl tej
1 tojás
pár csepp vanília aroma
1 ek liszt
1 csésze kávé
nyírfacukor ízlés szerint
díszítéshez fahéj, tejszínhab
A vaníliát, lisztet, kávét, tojást egy lábosban csomómentesre keverjük. Hozzátesszük a tejet és forraljuk fel lassú tűznél, Forrás után keverjük bele az ízlés szerinti cukrot.
Megint én vagyok a hülye, de mióta egészséges a mogyóróvaj, meg a csokis keksz? Mert adalékanyagot nem tartalmaz? Pl. a bolti mogyoróvaj tartalmaz... meg cukrot, csokit...
Az gészséges étel nálam ott kezdődik, hogy spenótleves, nem mogyoróvajas keksz. Na, mindegy.
Kenyérsütős receptem van, nem tudom, hogy arra gondoltál, vagy sütőben sültre? Minden estre kenyérsütőhöz van egy jól bevált receptem:
3 dl víz
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kis tasak porélesztő
1 teáskanál (nád)cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál (olíva)olaj
1 mokkáskanál aszkorbinsav
A kenyérsütő "teljes kiőrlésű" fokozatán készül, ha jól emlékszem 3,5 óra alatt.
Lisztből "Tesco színes" graham lisztet használok, 250 Ft körül szokott lenni, tökéletesen bevált.
Az aszkorbinsav (C-vitamin) gyógyszertárban kapható, vagy netről lehet olcsóbban rendelni (770 Ft / 250 g, C-vitamin tabletta szedése helyett is ideális egyébként.) A receptbe azért kell, hogy a teljes kiőrlésű liszt ellenére ne legyen beton állagú a kenyér. :)
(Még jobban lehet lágyítani rajta, ha 400 g graham és 100 g tönköly lisztből készítjük.)
Természetesen ízlés szerint különböző magvakat is lehet hozzáadni, vagy a tetejére szórni.
Nekem hosszas kísérletezés után ez a recept vált be.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, recepteket is!
Csak így tovább! :)
Házilag készült kenyér?
Nem fehér lisztből! Tud valaki jó receptet? Bár megoszlik a vélemény, hogy mennyire is olcsó. Viszont nálunk nem kapható a kisboltban fehéren kívül más. Utazni igen drága lenne reggelente csak ezért. Na és persze egy jó rozskenyér, vagy magvas kenyér méreg drága.
Tehát ha ebből a szemszögből nézem, és nem a sima fehérhez hasonlítom, akkor még az egészségesség mellett, olcsóbbnak is lehet nevezni. Én nem vagyok meg kenyér nélkül, tudom, hizlal, de nekem Kell! :)
Tehát, ha valaki ismer egy igazán jó, bevált receptet, akkor kérlek írjátok meg Nekünk!
Mogyorovajas keksz:
Fel uveg mogyorovaj
20 dkg vaj
1 csesze barnacukor
1 csesze teljeskiorlesu liszt
1 csesze buzacsira
1 tojas
egy csapott teaskanal szodabikarbona
egy negyed teaskanal sutopor
egy vanilioa kikapart beljese,vagy pici rum izles szerint
A vajat habosra keverem a cukorral aztan hozzateszem a mogyorovajat,a tojast szinten jol kikavarom.A szaraz hozzavalokat osszekeverem es a vajas cucchoz,atgyurom.Felorara hutoben pihentetem.
sutot elomelegitem (elektromos legkevereses) 160 fokra.Sutolemezt kivajazok.
A masszabol pingponglabda nagysagu golyokat formazom,es a sutolemezre teve villaval kb 7-8 mm laposra nyomkodom.Eleg helyet kell hagyni kozotuk mert megnonek.Akkor jo ha aranybarna de a kozepe meg egy picit mintha nyers lenne.
csokigolyók
25 dkg kakaópor
1 kis pohár tej
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg vaj
5 dkg tortadara
10 szem mandula
A kakaót a tejjel elkeverjük lábasban. Hozzátesszük a vajat és a cukrot és pár percre feltesszük a tűzre. Miután levettük a tűzről hozzátesszük a tojások sárgáját és a felaprított mandulát és néhány percig kevergetjük. A masszát 1 napra hűtőbe tesszük. Majd másnap golyókat formálunk és megforgatjuk a tortadarában.
Házi magnum
Hozzávalók 4 nagy és 4 kis jégkrémhez:
Fagylaltalap:
- 3 tojássárgája
- 3 púpos ek. xilit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1 rúd vanília
- 3 dl teljes tej
- 2 dl habtejszín
- 7 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
Csokiburok:
- 15 dkg csokoládé (tetszőlegesen ét, tej, fehér)
- 1 kis csészényi pirított mogyoró
- 5 dkg kakaóvaj
A fagylaltalapot előző nap készítem el. A tojássárgákat összekeverem a xilittel, felöntöm és összekavarom a tejjel, majd belekaparom a vaníliarúd magjait, és a kikapart vaníliahüvelyt is beledobom. A tojásos tejet alacsony lángon sűrűre főzöm. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80 foknál fog a massza besűrűsödni; ha nincs, akkor a fakanál hátán figyelhetjük, mikor sűrűsödik be: akkor jó, ha megmarad a nyoma, ha végighúzzuk a mutatóujjunkat a fakanál hátán. A csokit megolvasztom, majd a besűrűsödött fagyialapot két részre osztom: a felét szűrőn keresztül az olvasztott csokira öntöm és összekavarom (ebből lesz a csokifagyi), a másik felét pedig csak simán átszűröm (ez lesz a vaníliafagyi - két legyet egy csapásra!). Mindkét masszához hozzákeverek egy-egy deci tejszínt. A fagyialapokat hűtőben teljesen hidegre hűtöm, majd beleadagolom a jégkrémformákba (nekem nagyjából ezt a fagyiadagot felvették a formák), és a fagyasztóban teszem a formákat.
Ha a jégkrémek megfagytak, jöhet a csokizás! Mogyorót vagy tetszőleges magvakat (dió, mandula stb.) sütőben pár perc alatt megpirítok, a mogyoróról lehúzom a barna héját, zacskóba teszem, és sodrófával durvára töröm. A csokit megolvasztom, a kakaóvajat szintén megolvasztom, majd összekeverem a csokival. Szerintem a legpraktikusabb egy bögrét használni: kétharmadig megtöltöm a kakaóvajas csokival, belekeverem a mogyoródarabokat, majd egyenként megmártom benne gyors mozdulatokkal a jégkrémeket. A csokiburok szinte azonnal megdermed, úgyhogy lehet is kóstolni!
Recept: Bonbon mánia
Kókusztej házilag
Hozzávalók:
1 csomag kókuszreszelék (lehetőleg olyan, amiben kizárólag kókuszreszelék van, nem kén-dioxiddal kezelt), víz (én kb. másfélszer annyit tettem rá, mint amennyi a kókuszreszelék volt, de ha valaki zsírosabbat szeretne, kevesebb vizet tesz, ha hígabbat, akkor többet.
Elkészítés:
A kókuszreszeléket másfélszeres lobogó forró vízzel este leöntjük, és reggelit úgy hagyjuk egy tálban.
Másnak fogjuk a botmixert, és vigyázva, nehogy az ujjunkat daráljuk le (mint ahogy én is jártam :(( - ez az ujjam már másodszor sérült, harmadszorra már bizti nem marad meg) és összebotmixereljük a vizes kókuszreszeléket jó habosra. Ezután valami szűrőfélén (én függönyanyagon) leszűrjük, és ki is csavarom, mert a zsírosabb része a végén jön.
Hűtőben tárolható néhány napig.
Gasztroboszi receptje
Ez a recept is a netről van, nem tudom kitől származik, mert én is úgy kaptam!
Házi ételízesítő:
6 fehérrépa
6 sárgarépa
1 karalábé
1 zeller
1 paradicsom
1 kápiapaprika
1 nagy csokor petrezselyemzöld
4 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só - mennyisége a meghámozott zöldségek súlyának 10%-a
Alaposan megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk és teljesen leszárítjuk a zöldségeket. Húsdarálóval vagy késes aprítóval minél apróbbra daraboljuk, daráljuk őket. A sárgarépával kezdjük, mert arra külön lesz szükségünk. Megmelegítjük
az olajat, és átpároljuk benne a sárgarépát, hogy kiadja
a színét, majd a többi hozzávalóhoz keverjük.
A sós változathoz kimérjük a zöldségek súlyához arányított sómennyiséget, és azt is a masszába forgatjuk. Az így tartósí-tott házi ételízesítőt a zöldségekből kioldódott lével együtt tisztára mosott üvegekbe töltjük.
A szárításhoz vagy aszalógépre, vagy napfényre, esetleg a sütő melegére van szükségünk. Ebben az esetben nem sózzuk
a zöldséget. A napon szárításhoz vékony rétegben lapos, széles fémtálra vagy -tepsire terítjük a masszát, és napos
helyre tesszük. Időnként átkeverjük, amíg teljesen ki nem szárad. Az aszalógépben történő aszaláskor sütőpapírt
terítünk a gép tálcáira, eloszlatjuk rajtuk a masszát, így szárítjuk ki a zöldségeket.
A harmadik módszer esetén csak villanysütővel dolgozhatunk, mert a gázsütő legalacsonyabb hőfoka is túlságosan erős, könnyen megégetheti a zöldségeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 50 fokon kiszárítjuk a masszát.
Tipp: akár a sózást, akár a szárítást alkalmaztuk, a fel-használáskor egy-két evőkanál
olajban melegítsük meg a masszát, hogy minél jobban kinyerjük belőle úgy a színt, mint az ízanyagot. Az étel ízesítésekor vegyük figyelembe, ha a sós masszát használjuk!
Az ételízesítőt a főzés elején adjuk az ételhez.
Róla lehet vitatkozni, hogy egészséges e vagy sem, de tény hogy nem tartalmaz annyi adalékot, mint a boltban kapható változata.
GUMICUKOR
Hozzávalók:
4 féle színű üdítő vagy szörp
4*25 g zselatin
Elkészítése:
Én szörppel készítettem. Az arányok a következőek: 1 dl szörp és 4 dl víz. (Kilencszeres hígítású szörppel dolgoztam.) Az így elkészült szörpökből 3 félét felfőztem 1-1 csomag zselatinnal. Nem szabad forralni, különben elveszti kocsonyásító hatását a zselatin! Egyforma tálkákba öntöttem. (Előtte kibéleltem alufóliával.) Legalább 3 órára hűtőbe tettem, majd amikor teljesen megdermedtek akkor kivettem a formákból, csíkokra vágtam és felkockáztam őket. Egy nagyobb tálba tettem, össze-vissza, majd leöntöttem a maradék felfőzött szörppel, amit hagytam kihűlni, mivel ha melegen öntöm rá, akkor megolvasztja a többit is. Azt is legalább 3 óraára, de jobb egész éjszakára hűtőbe tenni. Ha megdermedt kivettem a formából a színes zselatint ás kiszúróformákkal kiszúrtam. Nem lett két egyforma színű és mintájú gumicukor. Ha kisebb formákkal szúrjuk ki, az jobban tetszik a gyerekeknek. Pepecs munka, de megéri, mert nagyon finom.
Lehet, hogy a képen nem látszik, de megvan a négy szín, csak két piros volt benne és nagyon hasonlít a színük.
A receptet régen találtam a neten, hogy kitől származik azt nem tudom, de nekem nagy kedvencem lett!
paprikás krumpli egészségesebben
1 kg krumpli
1 piros húsú paprika
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 babérlevél
1/2 kiskanál pirospaprika
olaj
só
Lábasba olajat teszünk, és bele tesszük az apróra vágott paprikát és a paradicsomot és megpirítjuk. Ezután beleöntjük a megtisztított és karikákra vágott krumplit, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babérlevelet sót, pirospaprikát, felöntjük vízzel és puhára főzzük.
szerintem nem mindegyik sz*r, de nem kényszerítelek rá, hogy egyél. :) és megjegyzem, hogy nem minden adalékanyag a sátán műve. :)
a minap olvastam, hogy akár otthon is készíthetsz margarint, abban semmi adalék nincs. el is tettem a receptet, hátha egyszer rávisz a lélek. :)
Hozzávalók
20 gramm kókuszzsír vagy pálmazsír • 30 gramm repce- vagy napraforgóolaj • 2 teáskanál tej • 2 teáskanál nyers vagy pasztőrözött tojássárgája
Elkészítés
1. Adjuk a növényi zsírhoz a növényi olajat. A keveréket jeges vízbe állított tálban egyre gyorsuló mozdulatokkal keverjük egybe, míg eléri a lágy, margarinhoz hasonló állagot.
2. Vegyük ki az edényt a hideg vízből, és adjuk hozzá a tejet, valamint a tojássárgáját. Keverjük, amíg finom és lágy margarint kapunk.
3. Ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, citromlével és egyéb zöldfűszerekkel.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Hol találok diétás recepteket? Ma kezdtem el a Norbi féle diétát, és szeretnék minél több receptet összegyűjteni.
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos