Ki mire használja fel a konyhai maradékokat? (beszélgetés)
Végig olvastam. Én eddig a maradék főtt krumplit megsütöttem olajban, és tükörtojás mellé tökéletes vacsora.
De összegyúrni liszttel, ahogy itt olvastam, és úgy kisütni, az is jó.
Nálam:
- hagymás törtkrumpli maradék = krumplis tészta
- pörkölt maradék megy a paprikás krumpliba, vagy a krumplis tarhonyába
- húsvéti főtt tojás = tojás pörkölt
- nokedli maradék = tojásos nokedli
- főtt rizs = rizsfasírt
Képtelen vagyok olyan keveset főzni, ami egy evésre elfogyna. Ezért már eleve két napra valót főzök. Ha pörkölt, vagy húsos káposzta, töltött paprika, hasonlók, akkor azokból + annyit, hogy a fagyasztóba is jusson, majd valamikor sor kerül rá. Nálam nincs kutya-macska.
Majd írom, hogy milyen maradékot milyen más kajához szoktam felhasználni. Nálam nem gond. 😃
Nálunk nincs maradék. Kiszámolom, mennyit főzzek, ha netalán éhesek maradnánk, - ami nem szokott előfordulni - arra az esetre azért van más is, vagy iszunk egy kávét.
Mi csak a friss kaját esszük meg. a maradékot mi se, a macska se. ( emiatt sokan haragszanak is rám, a hoxán is és a valóvilágban is )
Ha marad fozelek,akkor masnap felhigitom,zoldsegezem,es leves lesz belole.
Porkolt maradekbol gulyasleves,rakott zoldsegek,
fotthusbol,hussalata,fott krumplibol,kis liszttel osszegyurom,es pogacsakat szaggatok,es forro olajba kisutom.Ha marad porkolt es rizs,bacskai rizseshus.Ha olyan etel marad,amit fagyasztani lehet,akkor az megy a fagyasztoba,es amikor nem erek ra fozni,akkor eloveszem.
Szerintem legtöbben így csinálják, csak nem így mondják.
Nálunk most vannak csirkék azok megeszik.
nálunk még maradék sincs:)
Ám kenyér az meg szokott maradni felakasztom a szomszéd néni kerítésére és ő meg odaadja a tyukjainak
Ja:-) ki nem hagynám: piskóta és kalács jellegű süteményekből pedig somlói galuska!
Nem hiszitek el, hogy mennyit meg lehet igy spórolni! Persze ha volna kutyám és macskám biztosan Ők kapnák meg, de akkor viszont nem kéne nekik külön eledeleket venni, mit volt már rá példa!
nagyon ritkán dobok ki valamit! Mindig mindent hasznositok!
úgy ahogy Vaktyúk:-)
Pörtköltből ezer féle kaja készithető, rizseshús, gulyás székelykáposzta vagy valami rakott! Főttkrumlira is számtalan ötletem van! Lángos, lepcsánke, leves betét krumpli gombóc!
Tésztákat lepirtva akárminek is el lehet késziteni!
Főt hús ha marad, ami kétséges, pástétom és saláta, leveszöldség francia saláta (kicsi csem.uborka hozzá és reszelt sajt, meg még ami van piros retek, főtt tojás, ami van!
Zsemle kifli, prézli lesz belőle:-) vagy ha még nem régi akkor piritós vagy bundás zsömi, maradni is kell mert a fasírthoz mindig kell!
Levesben főtt húsból:
- majonézes hússaláta, vagy
- összegyűjtögetem a fagyasztóban, kiolvasztom, jól átsütöm, aztán pörköltalapra dobom, ledarálom, és palacsintatölteléknek megfelel. (kis sajttal a tetején sütőben átsütve)
Maradék főtt krumpli:
- másnap krumplilángos ( kis zsiradék hozzá, és egy kevés tejben felfuttatott élesztő, liszt)
- vagy úgyszintén liszttel, élesztővel, kevés olajjal "pizzatésztát" készítek belőle.
- liszttel, 1-2 tojással, langyos vízzel lágy tésztát készítek, amit forró vízbe szaggatva kifőzök = haluska, amire aztán kerülhet tejföl, vagy túró, szalonnapörc, vagy káposzta.....
Maradék pörköltből:
- babgulyás, gulyás
- hortobágyi palacsinta
- ledarálva, akármiféle zöldséggel, rizzsel összerakva egytálétel (rakott zöldbab, rakott káposzta, rakott karfiol)
- esetleg lefagyasztva, későbbiekben elővéve rizses hús