Nagyon sok alma megmaradt, mire használjam fel? (tudásbázis)
Mi sok almát eszünk szeletelve, fahéjjal megszórva, megaszalva.
Nem fontos aszaló hozzá, sütőben is lehet alacsony hőfokon, ha azt akarod hogy az enzimjei ne károsodjanak. De ha nem számít, akkor nagyobb hőfokon hamarabb kész.
Én minden ősszel 10-15 kg almát teszek el lereszelve, megpárolva, 1 kg-os csomagocskákban a fagyasztóba. A nagy részét almáspitének használom fel, de csináltam már belőle almahabot, almaszószt is.
meghámozod , lereszeled, kicsavarod a levét, kisebb adagokban (kb 2 kiló) párolod 5-6 percig és ha kihúlt mehet a zacskóba. Így már nem sok helyet foglal, mert sok vízet veszit.
Lereszelve, üvegekbe rakva, kevés tartósítóval a tetején eláll, nem kell kidunsztolni sem. Kilónként 1 citrom levét rá kell csavarni, összekeverni. Szintén kilónként 1,5 g nátrium-benzoáttal ezzel is összekeverni. Tölteléknek kiváló. Felbontás után viszont már nem áll el, ezért akkora üvegekbe kell tölteni, amennyi egyszerre elfogy. Csak légmentesen le kell zárni.
Itt is rengeteg recept van:
Én általában sütit csinálok abból, amit nem eszünk már meg, ha sok a sütibe, akkor kompót.
Bögrés süti, almás püspök kenyér, almás pite:D
Kompót, leves, palacsinta, rétes;
vagy eladni, elajándékozni.
További ajánlott fórumok:
- Mire használjak tojásfehérjét, ha megmaradt?
- Sok almánk van és nagyon romlik :( Ötlet?
- Mit használjak nagyon gyorsan zsírosodó hajamra?Naponta kell mosnom, mert másnapra nagyon zsíros.
- Ti mire használjátok / használtátok a megmaradt babaolajt?
- Pitypang szárát ki mire használja? Úgy hallottam nagyon egészséges.
- Milyen készítményt használjak, ha az utóbbi időben nagyon megritkult a hajam?