Kevert túrós lepény recept
70 perc
A Kevert túrós lepény hozzávalói:
750 dkg túró
450 g tejföl
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
8 tojás
7 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
10 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
A Kevert túrós lepény elkészítési módja:
A sütőt 180 fokra melegítjük. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú!!!! szögletes tepsibe öntjük. A tepsit néhányszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy egyenletesen elterüljön a tészta, illetve, hogy a felesleges levegő távozzon belőle. Az előmelegített sütőbe tesszük és annak erősségétől függően kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
Ha barnul a tészta teteje, de belül még nyers (vagyis ragad a beleszúrt hurkapálcára) akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük tovább. Nálam ez kb. a sütés felénél szokott történni.
Sülés közben jelentősen megemelkedik, majd amikor a sütőből kivesszük, összeesik. Sütés után ne vegyük ki rögtön a sütőből, a sütő ajtaját egy fakanállal támasszuk ki és úgy hagyjuk kihűlni. Szeletelés-tálalás előtt várjuk legalább 1-1,5 órát, legjobb ha előző nap készítjük el és letakarva állni hagyjuk.
Aki szereti, potyogtathat sütés előtt a tésztába magozott meggyet v. meggybefőttet, eperdarabokat vagy más gyümölcsöt.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ancsa 37, 2021. ápr. 18. 11:58
A kevert túrós lepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.